Yine bir gece ansızın geldiler

Devlet Tiyatroları’nın tesislerine gece baskını yapıldı, 200’ün üzerinde ağaca kıyıldı… Sanatçılar çadır kurdu, ağaçların başında nöbet bekliyor…

Yayınlanma: 10.03.2014 - 13:09
Abone Ol google-news

Gezi Parkı ve ODTÜ ormanlarından sonra gece baskını yoluyla bir ağaç katliamı daha Ankara’da yaşandı. SS İvme Yapı İnşaat firmasına ait vinçler, dozerler, Devlet Tiyatroları’nın 60 yıldan bu yana kullandığı, içinde tiyatronun atölyelerinin, İrfan Şahinbaş Atölye Sahnesi, Stüdyo Sahne gibi sahnelerinin de yer aldığı Macunköy’deki arazilerine gece baskını yaparak yüzden fazla ağacı katletti. Tiyatronun tesislerinde 60 yıllık çınar ağaçları “hukuksuz” biçimde katledildi. Olayın Devlet Tiyatrosu Genel Müdür Vekili Mustafa Kurt, Ankara Müdürü Şekip Taşpınar ve tüm üst yönetiminin festival açılışı nedeniyle Bursa’da olduğu günün akşamı yaşanması dikkat çekerken katliamı öğrenen sanatçılar tesislere akın ederek nöbet tutmak üzere çadırlar kurdu.

DT Genel Müdürlüğü’nün atölye sahnelerinin de yer aldığı Macunköy’deki tesiste SS İvme Yapı İnşaat firmasının ağaç katliamı sürüyor. İnşaat firmasına ait vinçler ve dozerler, önceki gece baskın yaptı.

Tesislerdeki araçların, tiyatroya ait kamelyadaki oturma gruplarının, aydınlatma araçlarının da parçalandığı olaya ilişkin DT Genel Müdürlüğü önceki gece basına acil açıklama yaptı. Genel müdürlüğün açıklamasında söz konusu inşaat firmasının “hukuksuz bir şekilde araziye gece baskınıyla girdiği” belirtildi.

“Daha önce SS İvme Yapı İnşaat Firması’na ait dozerlerin arazideki ağaçları tek tek kesmesine sanatçılardan ve tiyatroseverlerden büyük tepki gelmişti. Sanatçılar, OSTİM Şehit Kadir Özcan Polis Merkezi Amirliği’ne şikâyette bulunmuş, bunun üzerine olay yerine gelen görevli polis memurları kesimi durdurarak kesimden sorumlu 3 kişiyi şüpheli sıfatıyla karakola götürerek ifadelerini almıştı” denilen açıklamada, ellerinde Orman Bakanlığı’nın raporu olduğu ve ağaçların ancak izne tabi olarak kesilebileceği belirtildi.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Hukuka aykırı bir şekilde daha önce yaptıkları gibi gece yarısı çok sayıda iş makinesiyle kamu arazisine genel müdürlüğümüzün kullandığı alana girerek suç işlediler. Konuyla ilgili daha önce asliye ceza mahkemesine dava açtık ancak buna rağmen eylemlerine devam ettiler. Kurumumuzun Ankara Büyükşehir Belediyesi aleyhine açtığı davada yürütmeyi durdurma kararı almasına rağmen Yenimahalle Belediyesi’nce inşaatın durdurulmadığı bilmekteyiz. İlgili yerlere genel müdürlüğümüzce gerekli müracaatların yapıldığı yasal zeminlerde hakkımızı aramamıza rağmen yasal olmayan şekilde kooperatif tarafından suç işlendiği açıkça gözlemlenmektedir.”

 

Emniyet müdahale etmedi

Tüm bunlar yaşanırken emniyetin de olaya müdahale etmemesi dikkat çekerken kurumun aydınlatma direklerinin de yıkımdan payını aldığı belirtildi. Duyar duymaz olay yerine giden DT Sanatçı Temsilcisi Şahin Ergüney, Cumhuriyet’e yaptığı açıklamada, “Bu insanlık suçudur. Bu bir cinayettir. Böyle bir hukuksuzluk yapılabilir mi? Tiyatronun onca yıllık ağaçlarından ne istediler?” dedi.

 

Sanatçılar çadır nöbetine başladı

Olayın ardından dün sabah da sanatçılar soluğu DT’nin Macunköy’deki tesislerinde aldı. Burada çadır kurup nöbet tutmaya başlayan sanatçılar inşaat firmasına tepki gösterdi. Sanatçılar adına Kültür Sanat-Sen basın açıklaması yaptı.

DT sanatçılarından Murat Çidamlı’nın okuduğu açıklamada, önceki gece saat 22.00 dolaylarında DT’nin arazisine inşaat firmasının baskın yaptığı belirtilerek yüzlerce ağaç ve fidanın “adeta intikam alınırcasına” katledildiği ve tesislerin zarar gördüğü dile getirildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Kültür Sanat-Sen Başkanı Yavuz Demirkaya’nın girişimiyle yıkım geçici olarak durdurulmuştur. Hükümetin AKM, Gezi Parkı, ODTÜ arazisi, Phaselis, AOÇ, 3. Köprü inşaatı Hevsel bahçeleri ve benzeri yerlerde uyguladığı rant yanlısı, doğa ve kültür karşıtı politikası bu alanda da yıkıma yol açmakta, ağzı salya ile bekleyen gözünü para hırsı bürümüş çevreleri cesaretlendirmektedir.”

Başbakan’ın, AOÇ’de yapılan Başbakanlık Konutu inşaatı hakkında verilen yürütmeyi durdurma kararına karşın “Sıkıysa yıksınlar” dediği belirtilen açıklamada, sanat kurumlarının kapatılması için hazırlanan TÜSAK yasa tasarısı gündemdeyken yapılan bu girişimin manidar olduğuna dikkat çekildi.

Açıklamada, “Bu yasadışı yıkımın, bu doğa ve kültür cinayetinin derhal durdurulmasını, 60 yıldır zilliyeti DT’de bulunan arazinin kullanım amacına uygun değerlendirilmesini istiyoruz. AVM’lerin, sanayi sitelerinin, TOKİ’lerin arasına sıkışan bu kültürel adacığa yönelen şiddeti kınıyoruz. Yıkıma karşı nöbetiyiz” denildi.

Bu arada katliamın DT Genel Müdür Vekili Mustafa Kurt ve tüm üst düzey yöneticilerinin festival açılışı nedeniyle Bursa’da olduğu günün gecesinde gerçekleşmesi dikkat çekerken Kurt, olayı duyar duymaz Ankara’ya geldi. Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Rengim Gökmen de olayı kınamak üzere operanın yönetimiyle birlikte Macunköy’deki tesislerdeki sanatçıları ziyaret etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler