Aşk Değil Roma’n hem güldürdü hem ağlattı

Tiyatro Hayat ve Neolife Tıp Merkezi onkoloji hastalarını bir kez daha sanatla buluşturdu. Geleneksel hale getirilen tiyatro etkinliğinin ikincisi, yeni oyun “Aşk değil Roma’n” 11 Mart’ta izleyicisiyle buluştu.

Yayınlanma: 13.03.2014 - 16:33
Abone Ol google-news

Tiyatro Hayat ve Neolife Tıp Merkezi onkoloji hastalarını bir kez daha sanatla buluşturdu. Geleneksel hale getirilen tiyatro etkinliğinin ikincisi, yeni oyun “Aşk değil Roma’n” 11 Mart’ta izleyicisiyle buluştu. Oyuncu kadrosunda yer alan ancak tedavisi sürerken yaşamını kaybeden hastalardan Melih Çavdar da sahneye yerleştirilen portresiyle ekibini yalnız bırakmadı. Gecede Gezi Direnişi sırasında ekmek almak için dışarı çıktığı sırada başına gaz fişeği isabet etmesi sonucu komaya giren ve yaşam savaşını kaybeden Berkin Elvan da unutulmadı. Oyuncular sahneye Berkin Elvan yazılı kokartlarla çıkarken Neolife Tıp Merkezi Başhekimi Nesrin Aslan da konuşmasında ‘Berkin’i unutmayacağız’ mesajı verdi.

Kuruculuğunu Ali Anıl’ın, genel sanat yönetmenliğini ise Mana Uygur’un yaptığı Tiyatro Hayat işbirliğinde sahneye konulan oyunda, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da onkoloji hastaları, idari ekip tedavi ekibi oyuncu olarak yer aldı. Oyunun yazarı Fırat Sobutay da izleyenlerin karşısına ‘Kral’ rolüyle çıktı.

Uzun bir hazırlık sürecinin ardından sahneye çıkan onkoloji hastaları, Neolife ve Tiyatro Hayat ekibinden oluşan 15 kişi, izleyenlere duygusal anlar yaşattı. Romalılarla Romanlar arasında geçen imkansız bir aşk hikayesini anlatan oyunu izlemeye gelenler Akatlar Kültür Merkezi’ni hınca hınç doldurdu.

Oyun günü son provalar sürerken gelen Berkin Elvan’ın ölüm haberi ekibi yasa boğdu. Sahneye Berkin için çıkan oyuncular performanslarıyla göz doldurdu. Oyun öncesi konuşma yapan başhekim Dr. Aslan oyunu, Neolife Tıp Merkezi’nde tedavisi sürerken yaşamını kaybeden Melih Çavdar ve Berkin Elvan’a adadıklarını söyledi. Aslan şöyle devam etti: ‘Geçen yıl bu sahnede bir ilki gerçekleştirmiştik. Kötü bir tesadüf ile kesişen yolumuzda, amacımız yol arkadaşlarımızın; duygularını, korkularını belki de tüm hayatları boyunca ifade edemedikleri sıkıntılarını dışa vurum yöntemlerinden en bilineni olan dramaterapi ile ifade etmelerini sağlamaktı. Onlar dramaterapi ile sadece dışa vurumu öğrenmekle kalmadılar, iki yıldır uyguladığımız bu terapi seansları sonrasında birer tiyatro eseri de sahneye koydular.Bugün bu sahnede; çalışmalarımız sırasında aramızdan beklenmedik bir şekilde ayrılan Melih Çavdar ve kaybıyla tüm Türkiye’yi yasa boğan Berkin Elvan için perde diyecekler.’

Dr. Aslan, konuşmasını oyun için hazırlanan kitapçıkta yer alan oyuncuların tümceleriyle bitirdi.

Yağmurda dans etmek...

Aşk Değil Roma’n’ın oyuncu grubunda rol alan ve aynı zamanda dramaterapi ekibinin koordinatörlüğünü yürüten Neolife Tıp Merkezi Psikoonkoloji Uzmanı Elçin Biçer ise kanser deneyiminin yaşam boyu sürecek olan fiziksel, duygusal ve psikososyal değişimi de beraberinde getirdiğini aktardı. Biçer, “Tamamlayıcı ve destekleyici terapi olarak dramaterapi; bu değişimlere daha kolay adapte olma, kendi varlığını yeniden değerlendirerek yeni bir kimlik oluşturma, daha güçlü ve sağlıklı bir kendilik ve beden geliştirmek için keyifli, doğal ve en etkin yöntemlerden biri. Bedenimizle, duygularımızla, dünyayla ve etrafımızdaki diğer insanlarla kurduğumuz ilişkileri kişisel sınırlılıklarımızın ötesinde algılama, düşünme ve daha önce hiç deneyimlemediğimiz bir gözden görebilme fırsatı sunar bize. Yaşamın daha çok içine daldıkça karşılaşılan mücadelelere ve ödüllere karşı daha cesur olmaya teşvik eder” dedi.

Biçer sözlerini ünlü düşünür Sigmund Frued’un "Hayat, fırtınanın dinmesini beklemek değil; yağmurda dans etmesini öğrenmektir" sözüyle tamamladı.

İyi’nin keşfi..

Gecede Tiyatro Hayat Genel Sanat Yönetmeni Mana Uygur’un yanı sıra etkinliğe katkılarından dolayı Beşiktaş Belediyesi adına Beşiktaş Belediyesi Başkan Yardımcısı Halil Mert Tayşır’a ve Varinak Onkoloji Sistemleri Pazarlama Müdürü Selçuk Bayer’e teşekkür plaketi sunuldu.

Plaketini Bozlu Holding Genel Müdürü ve Teknoloji Grup Başkanı Aydın Küçük’ten alan Mana Uygur,“Neolife’ta bu yıl, geçen yıla oranla daha kalabalık bir kadro ile çalışmalarımızı sürdürdük. Kadro artınca aynı oranda hikayeler de çoğaldı. Dramaterapi ve oyun prova süreci toplam 12 haftalık bir zaman diliminde gerçekleşti. Bu sürede neredeyse her hafta hep birlikte ya yeni bir duyguyla tanıştık ya da bu duyguyu yeniden deneyimledik. Dramanın iyileştirici gücüyle hep birlikte yeniden ‘iyi’yi keşfettik” ifadesini kullandı.

Aşık olduk...’

Küçük de ‘Geçtiğimiz yıl tiyatro gösterisine bayılmıştık, bu yıl aşık olduk bakalım seneye neler yaşayacağız’ dedi.

Beşiktaş Belediyesi Başkan Yardımcısı Tayşır’a, plaketini veren Bozlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Bozluolçay projenin önemine ve başarısına vurgu yaptı. Varinak Onkoloji Sistemleri Pazarlama Müdürü Bayer’e plaketini sunan TKSV Başkanı Prof. Dr. Metin Ertem de projeye emek veren herkese teşekkürlerini iletti.

Oyunu izleyenler oyuncuları ayakta alkışlarken, sahnede duygularını paylaşan oyuncular deneyimlerini aktarırken hem kendileri ağladı hem de izleyenleri ağlattı.

Oyunculardan NeoLife Tıp Merkezi Medikal Fizik MüdürüSalih Gürdallı, ‘Bu projede olmak bizim için çok önemliydi. Projenin hepimiz için çok olumlu sonuçları oldu. Dramaterapi çalışmalarının bundan sonra da devam etmesi gerektiğini düşünüyorum’ dedi.

Gözyaşları içinde yaşadığı mutluluğu ifade eden oyunculardan Onat Tayşır‘Bu projede yer almak beni daha da iyileştirdi’ derken Tülay Şentürk,‘Güle oynaya tedaviye geldik. Mutsuzluğumuz ortadan kalktı. İyi ki Neolife ailesine dahil olmuşum’ diye konuştu.

Yine oyunculardan Lebure Demirel ‘Hayat devam ediyor ve biz buradayız. Dramaterapi ve tiyatro bizi yeniden mutlu etti’ dedi.

Yasemin Kobak, ‘Bizler burada yaşamın yeniden farkına vardık’ ifadesini kullandı.

Filiz Güngör, ‘Burada olmak tüm onkoloji hastalarına önemli bir mesaj. Bu anlamda da çok mutluyuz’ şeklinde konuşurken oyuncu kadrosunda yer alan Neolife tedavi ekibinden Muazzez Guran da ‘Bu proje bizi birbirimize daha da yakınlaştırdı. Burada olmaktan duyduğum mutluluk anlatılamaz’ dedi.

Fatma Şengül ise ‘Tiyatro ve bu sahnede olmak benim tarif edilemez bir mutluluk. Emeği geçen herkese teşekkür ederim’ diye konuştu.

Profesyonel ekip, büyük başarı...

Son teknolojiyle donatılmış cihazlar ve alanında uluslararası başarılara imza atmış profesyonel ekibiyle güncel tedavi yöntemlerini uygulayan Neolife Tıp Merkezi, hastalarının tedavilerini, onların sosyal yönlerini geliştirmeye yönelik çalışmalarla da destekliyor. Tedavi sırasında hastanın yaşam kalitesinin yükseltilerek kanser tanı ve tedavi yöntemleri konusunda da farkındalık yaratmayı hedefleyen merkez, bu kapsamda Tiyatro Hayat ile iki yıldır işbirliği halinde çalışıyor.

Hastaların ücretsiz olarak faydalandığı dramaterapi çalışmaları, bireyleri hem psikolojik hem de sosyal olarak destekliyor. Son yıllarda destekleyici tedaviler arasında ön plana çıkan dramaterapi, kişilerin kendini daha rahat bir biçimde ifade ederek içsel bir denge ve güvene ulaşmasına katkı sağlıyor.

Aşk değil Roma’n Künye

Proje Tasarım: Tiyatro Hayat

Proje Uygulama: Ali ANIL

Proje Yazarı: Fırat SOBUTAY

Genel Sanat Yönetmeni: Mana UYGUR

Müzik: Serhat KARAN – Uğur ATEŞ

Oyuncular: Arlin NALBANTOĞLU, Ayşe ATAHAN, Elçin BİÇER, Fatma ŞENGÜL, Fırat SOBUTAY, Filiz GÜNGÖR, Gülgün BİLEN, Lebure DEMİREL, Muazzez GURAN, Neslihan TÜKEL, Onat TAYŞIR, Salih GÜRDALLI, Tülay ŞENTÜRK, Vedat DOĞMAN, Yasemin KOBAK


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler