Oyuncu Çetin İpekkaya yaşamını yitirdi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrolarından emekli tiyatro yönetmeni ve oyuncu Çetin İpekkaya yaşamını yitirdi.

Yayınlanma: 24.04.2016 - 22:12
Abone Ol google-news

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrolarından emekli tiyatro yönetmeni ve oyuncu Çetin İpekkaya yaşamını yitirdi.Şehir Tiyatrolarından yapılan açıklamaya göre, sanatçının cenazesi, Almanya'nın başkenti Berlin'de düzenlenecek törenin ardından toprağa verilecek.

Çetin İpekkaya kimdir?

 Tiyatro yönetmeni, oyuncudur.

Galatasaray Lisesi'nde öğrenciyken, 13 yaşında tiyatroya ilgi duymaya başlayan İpekkaya, 1957 yılında Genç Oyuncular'ın kuruluşunda yer almıştır. Muhsin Ertuğrul'un gayretleriyle Fransa'da yönetmenlik eğitimi bursu kazanan sanatçı, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Fransız Filolojisinde eğitim görürken, bir yandan da Jean Villard yönetimindeki T.N.P. (Paris) te stajını yaptı.

1960 - 1963 yılları arasında Arena Tiyatrosu'nda ve Kent Oyuncuları'nın kuruluşunda ilk katılanlardan biri olarak, oyunculuk ve yönetmenlik yaptı. Küçük Sahne'de çalışmasının ardından 1963 yılında Özel Kadıköy Tiyatrosu`nu kurup yönetti. 1964 yılında Şehir Tiyatroları'nda yönetmen ve oyuncu olarak çalışmaya başladı. Bir dönem Devekuşu Kabare tiyatrosunda dersler verdi. 1967 - 1968 yıllarında "Viyana Müzik ve Sahne sanatları Akademisi Max Reinhardt Semineri"nde konuk doçent olarak görev yapan Çetin İpekkaya, 1968 - 1983 arasında İstanbul Konservatuvarında Sahne tatbikatı Öğretmeni olarak çalıştı.

1983'te sıkıyönetimin kararıyla 1402 sayılı yasaya göre Türkiye'deki görevlerine son verilince, Alman Değişim Akademisi'nin davetiyle Berlin'e giden sanatçı, 1984 de Berlinde " Tiyatrom" topluluğunun kuruluşunu gerçekleştirdi ve 1988'e kadar sanat yönetmenliğini yaptı. 1991 yılında Türkiye'de devlete karşı açtığı davaları kazanarak Şehir Tiyatroları'na geri döndü. İpekkaya bir yandan da 1988'de çalışmaya başladığı "Berlin Güzel Sanatlar Yüksek 0kulu"ndaki öğretmenliğini blok seminerler şeklinde sürdürdü


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler