Gerçek James Dean

Dünyada James Dean mitinin oluşmasını duyarlı bir bakışla yansıtan otobiyografik dram, aynı zamanda fotoğrafçıyla nesnesi arasındaki ilişkiyi de yetkin bir anlatımla betimliyor.

Yayınlanma: 29.04.2016 - 11:31
Abone Ol google-news

 

1955’lerin Amerikası’nda savaş sonu kuşağının gençleri ebeveynleri gibi davranmak, onların müziğini dinlemek istemiyorlardı. James Dean tam o dönemde üne kavuştu. Los Angeles, 1955. Life dergisi için çalışan fotoğrafçı Dennis Stock, Asi Gençlik filmi için tanıtım partisi düzenleyen yönetmen Nicolas Ray’in evine gelir. Burada Cennetin Doğusu filminde başrolde oynayan henüz tanınmayan James Dean’le tanışır.

Set ve kırmızı halı fotoğrafları çekmekten sıkılmış olan Dennis, James’te değişik, yeni bir özellik yakalayarak onun fotoğraflarını çekmek ister. Patronu John Morris’i de ikna ettikten sonra James’i izlemeye başlar. Hem James hem de Dennis sanatçıdırlar fakat farklı düşünce yapılarına sahiptirler. İkisi de sorunlarına farklı biçimlerde yaklaşırlar. James anı yaşar, Dennis ise geleceği düşünür. James, Dennis’i doğup büyüdüğü Indiana’daki çiftlik evine davet eder. Geçirdikleri iki hafta süresince iki sanatçı da birbirlerinden etkilenerek olgunlaşırlar.

7 ay sonra 30 Eylül 1955’te 24 yaşındaki James Dean araba kazasında yaşamını yitirdi. Dennis Stock’la yaptığı Indiana yolculuğu onun evine son gidişi oldu. James Dean, East of Eden (Cennetin Doğusu/ 1955), Rebel Without a Cause (Asi Gençlik/ 1955) ,Giant (Devlerin Aşkı/ 1956) filmleriyle, Dennis Stock’ın fotoğraflarıyla bir efsaneye dönüştü.


Control (Kontrol/2007), The American (Centilmen/ 2010), A Most Wanted Man (İnsan Avı/ 2014) filmlerinin yönetmeni, eski fotoğrafçı Anton Corbijn, yalnız insanları anlatan, etkili, yoğun bir atmosfer yaratarak dönemin tüm özelliklerini yansıtan bir yaratıcı sinemacı. Corbijn, son dramında yalnızlık, yaşamın amacı, umut, şöhretin doğası, değer bilmek temalarını özgün bakışıyla irdeliyor.

1970’lerde James Dean–Dennis Stock dostluğuna benzer bir ilişki yaşadığını belirten Corbijn, filmini fotoğrafçı ve nesnesi üstüne kurduğunu vurguluyor: “Piyanist Herman Brood’un çok sayıda fotoğrafını çektim. Herman, Hollanda’nın en büyük rock yıldızı
oldu. Ertesi gün tüm fotoğrafçılar onun fotoğraflarını çekmek istediler. Nesnemin adeta çalındığını düşündüm”.


Filmin Özel Bölümler’inde oyuncular Robert Pattinson, Dane Dehaan, Joel Edgerton ve yönetmen Anton Corbijn’le söyleşiler, fragman yer alıyor.

Life Yönetmen: Anton Corbijn Oyuncular: Robert Pattinson, Dane Dehaan, Joel Edgerton, Ben Kingsley, Alessandra Mastronadi, Stella Schnabel/ 2015, 107 dakika, As Sanat / Format: Dvd.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler