KARABURUN KARİKATÜRLÜ EV BU KEZ FOTOĞRAF SANATINA EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR!..

Alacahöyük’te Bir Gün - Güneş Baskı Fotoğraf Sergisi, AFSAD (Ankara Fotoğraf Sanatçıları Derneği) üyesi Şeyda AYTEM ve Ayşegül ÇAKIR’ dan deneysel bir çalışma.

Yayınlanma: 03.05.2016 - 11:29
Abone Ol google-news

Sergide yer alan fotoğraflar, Anadolu uygarlıklarından Hititlerin Alacahöyük’te bulunan kalıntılarında çekilmiş ve  fotoğrafın en eski yöntemlerinden olan güneş baskı tekniği ile basılmıştır.Anadolu’da yüzlerce yıl hüküm süren Hitit uygarlığının günümüze kadar gelen eserlerini, hazinelerini incelemek, günümüzde bu uygarlığın izlerini ve yansımalarını aramak amacıyla yola çıkılmıştır. Fotoğrafların temsil ettiği dönemin atmosferine uygun düşeceği için güneş baskı tekniği tercih edilmiştir.   

 

Güneş baskı tekniği, dijital fotoğraf makinesi ile çekilen fotoğrafların negatif film haline getirilmesi, demir ve gümüş tuzlarından oluşan solüsyonların suya dayanıklı kağıtlara uygulanması sonucu fotoğraf tabanının hazırlanması, güneş ışığı veya ultraviyole lamba ile filmlerin kağıt üzerine pozlanması aşamalarından oluşmaktadır. Sergide 2 tür güneş baskı tekniği kullanılmıştır; sepya tonları veren Van Dyke ve mavi beyaz tonlardan oluşan Cyanotype.

 

Sergide yer alan fotoğrafların çekildiği Alacahöyük’ün günümüzden 1500 yıl eskiye dayandığı belgelenmiştir. M.Ö. 1600 ile 1200 yılları arasında Anadolu’nun büyük bir bölümünde hüküm süren Hititlere ait kalıntıların bulunduğu Alacahöyük kazıları, ilk milli kazı olma özelliği de taşımaktadır. İlk kazı 1835 yılında yapılmış olmakla beraber ilk sistematik kazılar Atatürk’ün desteğiyle 1935 yılında başlamış ve halen devam etmektedir.

 

İzmir Karaburun Karikatürlü Ev’de 6 Mayıs 2016 tarihinde açılacak olan sergi 8 Mayıs 2016 tarihinde sona erecek.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler