Pompeii: Efsane kent

Edward Bulwer–Lytton’ın 1834 tarihli romanından uyarlanan tarihi dram, sınıf çatışmaları, politika, etik, din, putperestliğin çöküşü, Hristiyanlara zulüm, inanç, özgürlük, adalet, direniş, yozlaşma, erk, kölelik gibi temaları gerçekçi bir vurguyla betimliyor.

Yayınlanma: 17.06.2016 - 10:50
Abone Ol google-news

Roma İmparatorluğu’nun dünyaya hükmettiği dönemde Roma yenilmez ve görkemli bir kentti. Roma’nın güneyinde Vezüv dağının eteklerinde soyluların yaşadığı, zorbalıkla yönetilen Pompeii vardı. Muhteşem sanat eserleriyle dolu kentte aşırılık, zevke düşkünlük yaygındı. M.S. 79 yılında bu büyüleyici kentin yazgısı uyanan Vezüv volkanıyla gölgelendi.

Varsıl tüccar Diomed kızı Julia’yı bir soyluyla evlendirerek sınıf atlamak ister. İktidarda da gözü olan Diomed’in damat adayı yazlarını Pompeii’de geçiren Atinalı soylu Glaucus’tur. Romalı yargıç, politikacı Quintus kenti zorlukla yönetiyordur. Halk huzursuzdur. Hristiyanlar aralarında gizlice örgütleniyorlardır. Quintus kentteki gerilimi arenada oyunlar düzenleyerek gidermeye çalışır.

İsis tapınağının Mısırlı baş rahibi Arbaces, tüm Romalıları tapınağın çevresinde toplayarak imparatorluğu yönetme planları yapmaktadır. Dinler korkuyla beslendikleri için Arbaces elinden geldiğince bundan yararlanır. Arbaces, himayesindeki soylu Ione ve kardeşi Antonius sayesinde varsıl soyluların tapınağa yüksek miktarda bağışta bulunmalarını sağlar.

Özgürlüğünü başkalarının kanıyla satın almış olan şampiyon gladyatör Lydon, gözleri görmeyen Yahudi köle Nydia’ya aşıktır.Ione’ye görür görmez aşık olan Glaucus, güzel rahibeyi Arbaces’in elinden kurtarmaya kararlıdır. Romalı askerler Yargıç Quintus’un emrine karşı gelerek savunmasız Hristiyanları katlederler.

Hristiyan olmakla suçlanan Glaucus’u şampiyon Lydon arenada öldürecekken Vezüv dağı patlar. Kentte büyük bir panik başlar.

Rai Televisione Italiana ile Columbia Pictures TV kanalının ortaklaşa gerçekleştirdiği mini dizideki teknik efektler,yapım tasarımları, çevre düzeni dönemine göre çok başarılı.

Pompei’nin küllerinde kendi kötülüğünden ötürü birgün yıkılacak olan bir imparatorluğun geleceği saklıydı söylemleri dolaşır.

The Last Days of Pompeii (Pompei’nin Son Günleri) Yönetmen: Peter Hunt Oyuncular: Nicholas Clay, Franco Nero, Lesley–Anne Down, Linda Purl, Duncan Regehr, Olivia Hussey, Laurence Olivier, Siobhan McKenna, Anthony Quayle, Ned Beatty, Ernest Borgnine, Brian Blessed/ 1984, 270 dakika, As Sanat/ Format: Dvd.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler