Uzay yaşamdır

Uzaya ilk giden Rus kozmonot Yuri Gagarin’in yaşamını anlatan dramatik belgesel, uzay yolculuğunun insanlık için ne denli önemli bir adım olduğunu duygusal, gerçekçi bir anlatımla irdeliyor.

Yayınlanma: 24.06.2016 - 12:15
Abone Ol google-news

‘Gezegen zihnin beşiğidir, ama kimse sonsuza kadar beşikte yaşayamaz’ Konstantin Tsiolkovsky (1857–1935)

Rus kozmonot Yuri Gagarin’in uzaya gitme yolculuğu, çocukluğundan İtibaren ailesi, pilot arkadaşları, yöneticileri, karısı ve kızlarıyla birlikte geriye dönüşlerle anlatılıyor. Kırsal bölge kökenli Yuri, Smolensk’in taşrasında marangoz bir köylü ile ortak çiftlikte çalışan bir kadının
oğlu olarak dünyaya gelir. Yoksul bir çocukluk dönemi geçiren Yüri büyüyünce kente gidip teknik eğitim almaya karar verir. Bu eğitim ona burs, yiyecek, yatacak bir yer, üniforma sağlayacaktır.

1957’de Orenburg Havacılık Okulu’nu başarıyla bitiren Yuri, gökyüzünden uzak bir yaşam düşünemez. Onun için gökyüzü yaşam demektir. Gayretli, dürüst, disiplinli, çalışkan bir pilot olan Yuri Gagarin, uzay yolculuğu için 3 bin adayla yarışacaktır. Uzay yolculuğuna hazırlanma evresi çok zordur, tüm adayların simülasyon ve dayanıklılık testlerinden geçmesi gerekmektedir. Sonunda 3 bin aday içerisinden 20 kişi seçilir, içlerinde Yuri ve arkadaşı
Titov Gherman vardır. Yirmi kişiden 6 pilot uzay yolculuğu için uygun adaylar olarak saptanır.

Sonunda Yuri Gagarin ve Titov Gherman seçilirler, iki adayda uzay için hazırdır, geçmişleri kusursuzdur. Baş tasarımcı Sergey Pavlovich’in desteğiyle uzaya gidecek ilk insan Yuri olur. 12 Nisan 1961’de uzaya çıkan Yuri uzayı bir kaosa benzetir. Bu kaosun içinde doğal bir uyum
olduğunu gören Yuri uzayda insanın varlığına ait bir ip ucunun bulunduğunu da keşfeder. “Uzay ilk bakışta kaosa benziyor. Evrenin eşiğindeyiz. Bir adım daha atmamız gerek” diyen Yuri Gagarin’in gemisi yörüngeye oturur. Böylelikle insanlığın uzaya yolculuk düşünü gerçekleştiren ilk insan Yuri Gagarin olur.

Tarihi uzay yolculuğu Gagarin’in yaşamını ikiye bölmüştür: Sonuna dek uzaya dönmenin hayalini kurmuştur ama yetkililer yaşayan bir simgeyi yitirmekten korktukları için ertelemişlerdir. Yuri Gagarin, tüm insanlığa, günümüze ve geleceğe karşı büyük bir sorumluluk üstlenmiştir.

Gagarin: First in Space (Gagarin: Uzaydaki İlk İnsan) Yönetmen: Pavel Parkhomenko Oyuncular: Yaroslav Zhalnin, Mikhail Filippov, Olga Ivanova, Vadim Michman, Viktor Proskunin, Nadezhda Markina / 2013, 108 dakika, As Sanat/ Format: Dvd.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler