Türk operasının sopranosu Demiriş yaşamını yitirdi

New York Metropolitan Operası’nda sahne alan ilk Türk soprano Leyla Demiriş dün İstanbul’da hayata veda etti. Pazartesi günü Süreyya Operası’nda törenle uğurlanacak 41 yıllık ‘primadonna’nın, Devlet Sanatçısı eşi, besteci Okan Demiriş tarafından kendisine ithaf edilen operalar bulunurken, Leyla Demiriş birçok festivale de sesini ilk katan isim oldu.

Yayınlanma: 23.09.2016 - 20:19
Abone Ol google-news

Turandot operası “Liu” başrolü ile, 1964’te henüz konservatuvar öğrencisi iken başlayan sanat hayatı ve başsolistlik görevini 30’dan fazla yabancı opera ve birçok Türk Operası’ndaki varlığı ve yorumu ile sürdüren sanatçı, soprano Leyla Demiriş, tedavi gördüğü Fulya Acıbadem Hastanesi’nde dün hayata gözlerini yumdu. Opera sanatına 41 yıl emek veren Demiriş adına 26 Eylül Pazartesi günü saat 11.00’de Süreyya Operası’nda özel bir veda töreni düzenlenecek.

Soprano Leyla Demiriş’in, eşi besteci, Devlet Sanatçısı Okan Demiriş’in kendisine ithafen bestelediği “IV. Murat”, “Karyağdı Hatun”, “Yusuf ile Züleyha” isimli Türk operaları ve Adnan Saygun’un “Köroğlu” isimli operası ile Mevlâna Oratoryosu’nun dünya prömiyerlerindeki başarılı yorumu, Türk kültür ve sanatına yapmış olduğu çok değerli bir hizmet olarak biliniyor.

E.Cartis, A.Florescu, V.Campagnano, N.Nikolov gibi dünyaca ünlü şan pedagogları ile çalışan ve ilk plağını 1986 yılında çıkaran ve 2005’e değin İstanbul Devlet Operası Başsolisti olarak hizmet vermiş olan soprano Leyla Demiriş, ulusal ve uluslararası sahnelerdeki “Tosca”, “Madame Butterfly”, “Cavalleria Rusticana”, “İl Trovatore” ve “Nabucco” operalarındaki başarısı ile büyük ilgi toplamıştı. New York Metropolitan Operası’nda, New York Senfoni Orkestrası eşliğinde konser veren ilk Türk opera sanatçısı olan Demiriş, ilk Uluslararası İstanbul Festivali’nin açılışını “Köroğlu” operası ve ilk İzmir uluslararası festivalinin açılışını da “Karyağdı Hatun” operası ile yaparken Ankara, Aspendos ve İstanbul uluslararası festivalleridne defalarca baş soprano olarak görev yapmıştı. Demiriş, son olarak yıllar içinde edindiği birikimlerini genç yeteneklerle paylaşıyor ve geliştirdiği çok özel şan teknikleri ile birçok Türk sanatçı yetiştiriyordu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler