'En büyük korkum benden sonra koleksiyonuma ne olacak'

"Beyoğlu Hareketleniyor" festivali kapsamında düzenlenen etkinlikler devam ediyor. Festivalin ikinci günü söyleşi konuğu Koleksiyonerler Derneği 2. Başkanı İrfan Yalın'dı.

Yayınlanma: 29.09.2016 - 18:20
Abone Ol google-news
 
50 gün sürecek "Beyoğlu Hareketleniyor" festivali pek çok etkinliğe sahne oluyor. Antika Festivali için en anlamlı konuklardan olan Koleksiyonerler Derneği Derneği 2. Başkanı İrfan Yalın koleksiyon yapmaya başlayanlar için tavsiyelerde bulundu.
 
Başarılı koleksiyonun sırları
 
Yalın her objenin koleksiyon değeri taşıdığı belirterek, "Başarılı koleksiyonun sırrı basit bulunan objelerle başlamak. Her şeyin koleksiyonu olur" dedi. 
 
Diğer koleksiyonları izlemek, müzelere gitmek, sanat tarihini bilmek önemli. Herkesin kendine göre bir düzeni olmalı. Kategorize etmeli, dizmelidir. Başarınızı ve düzeyinizi bu sistemleştirme belirler. Koleksiyon mutlaka tasnif edilmelidir. 
 
Söyleşide Yalın farklı koleksiyon örneklerini de katılımcılarla paylaştı. Ünlü koleksiyoner Metin Art'ın tiyaro figürleri koleksiyonunun Türkiye tiyatro tarihine ışık tuttuğunu vurguladı. 
 
Gördüğüm en ilginç koleksiyonlardan biri menü koleksiyonuydu. Böyle bir koleksiyonu tarihe not edersiniz böyle çalışmaları. Menülerde ilginç şeyler var. Mesela Çin'de anne sütü var menüde. 
 
Ya da unutulmaya yüz tutumuş Osmanlı yemekleri bu koleksiyonlar sayesinde yeniden hayat buluyor. 
 
Koleksiyonlar gelecek kuşağa ışık tutuyor. 
 
"En büyük korkum benden sonra koleksiyonuma ne olacak"
 
Koleksiyonların teknolojik alt yapıyla beslenip beslenmediği sorusuna İrfan Yalın, "Yeni yeni koleksiyonlar filme çekiliyor. Koleksiyonları büyük tehlike bekliyor her zaman. Benden sonra ne olacak korkusu var.
 
Bu yüzden koleksiyonerlere bir bina verseler biz koleksiyonlarımızı orada toplasak, bu kadar tedirginlik olmazdı. 
 
Dostlarımız kendi çabalarıyla müze kuruyor. Mesela İkitelli'de su kültürüne ilişkin koleksiyon yapan bir dostum müze açtı. Yurt dışından gelenleri büyülüyor. 
 
Yine bir koleksiyoner daha Drogas'ta deniz kabukları müzesi açtı. Bir dostum Osmanlı kıyafetlerinden oluşturduğu koleksiyonunu evinde sergiliyor. 
 
Gaziantep'te cam müzesi var. Bu konuda yerel yönetimlere görev düşüyor. " diye konuştu. 
 
Koleksiyonerler Derneği'nin faaliyetleri
 
Koleksiyon kulübümüzde farklı koleksiyonları sergiliyoruz. Ortak olarak koleksiyonları sunmanın zevkini paylaşıyoruz. On beşe yakın tekrarladık bu etkinliği. 
 
Başka faaliyetlerimiz de yaptıklarımızı ortaokul öğrencileriyle paylaşma. Gazoz şişesinin yalnızca bir şişe olmadığını göstermek.Çünkü bu yalnızca bir şişe değil sanayinin de tarihi. Bununla gurur duyuyoruz.  
 
Koleksiyoner İrfan Yalın yaptığı kendine ait koleksiyonları da paylaştı. Yalın, "Dünya kültürlerine ait maske koleksiyonu yapıyorum. Kültür tarihine merak sardım. Kurşun kalem, kolonya... gibi. Avrupa'da kurşun kalem müzeleri bile var. Kurşun kalem dediğin şey sanayi tarihini, ülkenin siyasal ruh hali yansıtıyor sanki." dedi. 
 
 
 

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler