Biz sana mecburuz

Usta şair 11. ölüm yıldönümünde anıldı. Attilâ İlhan barkovizyondan Mustafa Kemal’i ne kadar özlediğini söylerken, katılımcılar hem onun sözlerini alkışlıyor, hem de onun gibi yitirdiğimiz nice değerimizin yasını tutuyorlardı.

Yayınlanma: 12.10.2016 - 05:00
Abone Ol google-news

10 Ekim 2005’te aramızdan ayrılan “Ben sana mecburum bilemezsin / Adını mıh gibi aklımda tutuyorum” dizelerinin şairi, yazar ve düşünce adamı Attilâ İlhan, ölümünün 11’inci yılında önceki akşam İstanbul’daki Caddebostan Kültür Merkezi’nde (CKM) anıldı. Kadıköy Belediyesi ve Attilâ İlhan Vakfı işbirliğiyle yapılan tören İlhan’ın hayatından kesitlerin yer aldığı sinevizyonla başladı.

Gecede önce İlhan’ın yaşamına tanıklık eden şair Haydar Ergülen konuştu. Geçen sene aynı tarihte Ankara katliamında yaşamını yitirenleri ve son günlerdeki olaylarda şehit olanları anarak başladığı konuşmasında Ergülen, Attilâ İlhan’ı “Şiirimizin büyük sorusu, büyük yanıtı” sözleriyle niteledi ve bir meslektaş içtenliğiyle ekledi: “Bizi her büyük şair gibi her zaman huzursuz eden bir şair. Cumhuriyetimizi Cumhuriyet yapan ama aynı zamanda ona eleştirel de bakan bir aydın. ”

‘Bugünü görmüştü’

Ergülen’den sonra konuşan Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı, gazeteci, yazar Metin Celâl, İlhan’la henüz üniversite öğrencisiyken tanışma fırsatı bulduğunu ifade etti. Celâl, “Attilâ İlhan’ın masası ve gönlü her zaman açıktı. Ömür boyu hep fikirlerinden faydalandım, ustamdır, hocamdır” dedi.

İlhan üzerine akademik çalışmalar yapan Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yakup Çelik, gecede son konuşmacı olarak sahneye çıktı ve sözlerini şöyle bitirdi: “90’lı yıllarda yazdıklarını okur ve bugünkü Türkiye’ye bakarsanız, onun yine haklı çıktığını görürsünüz.”

Şairin sanatçı yeğeni Kerem Alışık’la birlikte tiyatro sanatçıları Levent Can, Erkan Bektaş ve Yılmaz Gruda’nın Attilâ İlhan’ın unutulmaz şiirlerini seslendirdikleri performanslarıyla süren gece, Mazlum Çimen’in şairin şiirlerinden yaptığı besteleri seslendirmesiyle devam etti. Çimen, performansı öncesinde sarf ettiği “Yitirdiğimiz aydın, yazar, çizerler öyle çok ki, kalanlardan daha çok. Bu kara dönem kalanları da ikiye ayırdı. Kendini satanlar ve yerinde kalanlar...” sözleri nedeniyle de alkışlandı. Gece sanatçılar ve dinleyicilerin Ahmet Kaya’nın İlhan’ın şiirinden bestelenmiş “Mahur Beste”sini söylemesiyle son buldu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler