Sahaf Halil Bingöl: Kitapların ruhu vardır

Beyoğlu'nda düzenlenen Sahaflar Festivali'nin ilk gününde sahaf Halil Bingöl, tecrübelerini kitapseverlerle paylaştı.

Yayınlanma: 27.10.2016 - 18:55
Abone Ol google-news
 
 
50 gün sürecek olan "Beyoğlu Hareketleniyor" festivalinin dördüncü etabı Sahaflar Festivali, bugün başladı.
 
Küratörlüğünü yaratıcı kişiliğiyle bilinen Mehmet Taşdiken'in üstlendiği festivalde sahaflar kültür ve bilgi birikimini kitapseverlerle paylaşıyor. Sahaflar Festivali'nin ilk gün konuğu Halil Bingöl'dü. 
 
Sahaflığa Beyazıt'ta başladığını söyleyen Halil Bingöl, "Mesleğimde çok ilginç anılarım oldu. Bunlardan biri ünlü tarihçimizin vefatından sonra evlatları arasında  mal paylaşımında oldu. Vasiyete göre kitaplar satılmayacak üç çocuğu arasında paylaşılacaktı. Çok değerli kitaplar vardı içlerinde. Çocuklarından biri bana satın alıp almayacağımı sordur. 'Hayır' dedim. Ama ısrarcı oldu. O an tarihçimizin yıllardır duvarda asılı olan fotoğrafı yere düşüp paramparça oldu. Bu olaydan bir sene sonra çocukları kitapları sattı. Kitapları satın alan kitapçı iflas etti" dedi. 
 
"Kitapların ruhu vardır" 
 
Sahaf Bingöl, "Ktiapların ruhu vardır. Okumazsanız ya da havalandırmazsınız kitaplar yok olur gider. Kitabın kokusunu bir kere aldıysanız zaten daha da bırakamazsınız." dedi. Günümüz sahaflarından yakınan Bingöl, sahaf olabilmek için en az 20-25 yıl gerekli olduğunu ifade etti. 
 
"Beyazıt'ta sahaf kalmadı. Dükkan sahiplerinin ataları sahafmış. Yeni nesil yeni kitapları alıp onları atıyorlar.Bunun adı sahaf değil" diyen Bingöl, "Sahaflar yeni kitapları sevmezler. makine baskısı ciltleri... Sahafçılık öyle kolay bir meslek değildir" şeklinde konuştu.  Festival kapsamında gerçekleştirilen keyifli sohbet katılımcıların sorularının yanıtlanması ile son buldu.

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler