Bu ödül bana inananların’

15. Uluslararası Henryk Wieniawski Keman Yarışması’nda birinci olan Veriko Tchumburidze.

Yayınlanma: 07.11.2016 - 20:11
Abone Ol google-news

Müzik eğitimcisi annebabanın çocuğu olarak Mersin’de dünyaya geldi. 4 yaşında annesinden ilk keman derslerini aldı. Annesinin disiplinli eğitimi sayesinde konservatuvarı kazandı. 14 yaşında Güher-Süher Pekinel’lerin ‘Dünya Sahnelerinde Genç Müzisyenler’ projesine seçildi. 20 yaşında dünyanın en prestijli keman yarışmasında birinci oldu. Polonya’nın Poznan şehrinde 15’si gerçekleştirilen Uluslararası Henryk Wieniawski Keman Yarışması’na Türkiye-Gürcistan adına katılan Veriko Tchumburidze, 180 başvuru arasından seçilen 50 adayı geride bırakarak yarışmanın birincisi oldu ve Avrupa müzik camiasının gündemine yerleşti. Hem yarışmanın jürisi hem de müzik otoriteleri Veriko Tchumburidze’nin ‘sıradışı yeteneği, disiplinle beslenmiş tutkulu çalışı ve üstün konsantrasyonu’ ile ödülü hak ettiği görüşünde birleşti. Şimdiden çok sayıda seçkin orkestranın konser programlarına davet edilen Veriko Tchumburidze’nin bu başarısının temelinde müzik eğitimcisi bir aileden gelmesinin payı büyük.

İlk öğretmeni annesi

 Veriko, anne babasının mesleğinden dolayı adeta müziğin içinde doğmuş. 4 yaşındayken keman eğitimi almaya başlayan Veriko’nun ilk öğretmeni annesi olmuş. Keman eğitimindeki ilk yıllarını şöyle anlatıyor: “Annem keman öğretmeni babam ise obua öğretmeni. Her ikisi de Mersin Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda eğitim öğretim görevlisi. Benim için annemle çalışmak hep çok doğal gelmiştir. Hiç anneden öğretmen olur mu diye bir düşünce gelmedi aklıma. Aslında annemle çalışırken benim için öğretmenden çok hep anne kavramı baskın olmuştur. Ama annem çok disiplinli ve işine bağlı birisidir. İster evde ister okulda olsun bu disiplinini her zaman çok dengeli bir şekilde korumuştur. Aynı zamanda babamla da çalışırdım. Sonuçta müzikte her tür enstrüman çalan müzisyenden fikir almak çok keyifli ve ilginçtir.”

Seher-Güher Pekinel keşfediyor

Veriko Tchumburidze’nin hayatındaki belki de en büyük kırılma noktası 2010 yılında yaşanmış. Mersin Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’ndaki başarısıyla dikkat çeken Veriko, o yıl, 14 yaşındayken, Seher-Güher Pekinel’in ‘Dünya Sahnelerinde Genç Müzisyenler’ projesine seçilmiş. Veriko Tchumburidze bundan sonrasını şöyle anlatıyor: “Bu projenin bana sağladığı burs sayesinde Avrupa’nın en seçkin yüksekokullarından biri olan ‘Universität für darstellende Kunste’ okulunun sınavlarını kazanarak Prof. Dora Schwarzberg ile dört yıl sürecek olan eğitimime başladım. 2015 yılının eylül ayından beri ise Münih’te birçok ünlü ve değerli müzisyen yetiştirmiş olan ‘Hochschule für Musik und Theater’a girdim ve Prof. Ana Chumachenko’nun sınıfına kabul edildim. Bachelor programında hâlâ kendisiyle en genç öğrencisi olarak Münih’te eğitimime devam ediyorum.”

‘Sürekli konser teklifi alıyorum

15. Uluslararası Henryk Wieniawski Keman Yarışması’nda birincilik ödülünün yanı sıra en iyi Wieniawski keman konçertosu ve kaprisi yorumu, eleştirmenler özel ödülü, en genç finalist gibi özel ödüller de alan Veriko Tchumburidze, bu başarının arkasında sadece yeteneğin değil eğitimin, disiplinli bir çalışmanın ve aileden sosyal çevreye kadar kendisine inananların desteğinin yattığına inanıyor. Veriko Tchumburidze, ödülün kendisi için ne ifade ettiğini ve bundan sonraki hedeflerini şöyle anlatıyor:

“Şunu belirtmek isterim ki bu ödül sadece benim ödülüm değil. Bu ailemin, öğretmenlerimin, bana her zaman ve nerede olursa olsun destek olan ve sonuna kadar inanan Güher ve Süher Pekinel’in de ödülü. En büyük hedefim, istediğim ve sevdiğim kemanı, müziği, sanatı gerektiği gibi ve istediğim şekilde icra etmek ve bunu dünyada olabildiğince çok insanla paylaşmak. Müzik evrensel bir dildir ve dolayısıyla nereli olduğunuza değil nasıl çaldığınıza bakılır. Mesela Berlin’e bakarsak birçok orkestra ve okullarda eskisinden çok Türk müzisiyen görebilirsiniz. Gerçekten çok gurur verici. Wieniawski yarışmasında ödül almam Avrupa müzik camiasında çok olumlu tepkilerle karşılandı. Bunun yanı sıra beklediğinden daha fazla konser teklifleri de alıyorum.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler