Yaşayan efsane : Tom Cruise

Hollywood’un yaşayan efsanesi Tom Cruise 35 yıldır sinemanın içinde. 54 yaşındaki aktör filmlerindeki tehlikeli sahneleri dublör kullanmadan kendisi gerçekleştiriyor.

Yayınlanma: 09.12.2016 - 11:45
Abone Ol google-news

 

 

Hollywood’un yaşayan efsanesi, karanlık Scientology tarikatının mesihi Tom Cruise tam 35 yıldır sinemanın içinde. 54’üne merdiven dayayan aktör serüven–aksiyon filmlerindeki tüm tehlikeli sahneleri dublör kullanmadan bir başına gerçekleştiriyor. Brian de Palma’nın kült TV dizisi Mission Impossible’ı (Görevimiz Tehlike/ 1996) sinemaya uyarlamasının ardından aksiyon türünün bir numaralı yıldızı olan Cruise o günden bu güne hiç denemediği işlere kalkıştı. İki yıl süresince yapımcılığını ve başrolü üstlendiği Eyes Wide Shut’ın (Gözleri Tamamen Kapalı/1991) setinde oldu. Magnolia’da (1999) sıra dışı bir cinsel danışmanı canlandırdı. Stanley Kubrick, Paul Thomas Anderson, Steven Spielberg, Michael Mann, Neil Jordan, Robert Redford, Martin Scorsese gibi saygın yönetmenlerle çalıştı. The Last Samurai ile (Son Samuray/ 2003) Oscar adayı oldu. Oyunculuğunun sonuna geldi, neredeyse unutuldu derken Valkyrie’de (Valkyrie
Operasyonu/ 2008) Hitler’e suikast düzenleyen Albay Klaus von Stauffenberg rolüyle yeniden parladı.

Valkyrie’nin hemen ardından Mission: Impossible 3’e (Görevimiz Tehlike 3/ 2006) girişti. Görevimiz Tehlike 3’ün yapımını dostu J.J. Abrams’a verdi. Paramount ellisine yaklaşan Cruise’un (49) gişe getirisinden şüphe ettiği için proje 2010’a dek askıda kaldı. Day and Night’ın (Gece Gündüz/ 2010) gişe başarısızlığından ötürü Cruise karın belli bir yüzdesine evet demek zorunda kaldı. Paramount riski azaltmak için Mission: Impossible–Ghost Protocol’da aktörün yanına Jeremy Renner’ı (The Hurt Locker) koydu.

 


Mission: Impossible Ghost Prtotocol’un çekimi Aralık 2010’da başladı. Filmin adı artık Görevimiz Tehlike değildi, bu da yeni serinin yeni endüstriyel eğilimini tanımladı. James Bond serisinde değişmeyen tek unsurun James Bond olması gibi Görevimiz Tehlike’nin de başkahramanının hep Ethan Hunt’ın olacağını gösterdi.

Amerika dışında dünyaya açılımın artılarını ilk oyuncu–yapımcı Tom Cruise keşfetti. Potansiyel izleyicileriyle karşılaşmak için eşi Kate Holmes’un doğurmasına karşın Görevimiz Tehlike 3’ün tanıtım gezisinde vazgeçmedi.

2012’de aktör eski askeri polis Jack Reacher karakteriyle yine bir aksiyon– serüvenle hayranlarının karşısındaydı. Mission: Impossible Rogue Nation’ı 2015’te gerçekleştirdi. Jack Reacher Never Go Back’i (Jack Reacher Asla Geri Dönme/ 2016) yaptığında 54 yaşına bastı. Hollywood’un bir numaralı yıldızı olabilmek için Tom Cruise çok sıkı çalıştı. Yoksul bir aileden geliyordu, şiddete eğimli bir babası vardı, babası annesiyle Tom’u terketti, sürekli taşındılar, disleksi ile savaştı, koyu katolikti, Scientology’ye katıldı. Dört filmde oynadıktan sonra Risky Business’te 1984) baş roldeydi. Amerikan toplumu onu sevdi.

Son Samuray’da onu yöneten Edward Zwick, 13 yıl sonra Jack Reacher Asla Geri Dönme’de onunla yeniden çalışırken aktörün hiç değişmediğini vurguladı: “Tom, yönetilmeyi seven bir oyuncudur. Dram, trajik türleri çok sever. Bizim sektörde  ilginç bir şey vardır, aksiyon–serüvenle ünlenirseniz sizden hep bu tür filmlerde oynamanızı isterler. Tom, aksiyon oyuncusu imajından kurtulabilir mi ? Elbette kurtulur, çünkü o her rolü oynayabilir, sinema onun tüm yaşamı. Sinemayla soluk alıp  verir. Tom, karizması ve egosuyla gerçek bir yıldızdır. Zirvede kalabilmek için aksiyon ve tehlikeli sahnelerin onun için en iyi seçenekler olduğunun farkında. Büyük, derin, karmaşık karakterleri de canlandırmak istiyor ama beş yılda hangi stüdyo ona bu tarz roller önerdi. Gelecekte radikal bir değişim yapacağını
sanmıyorum, 54 yaşında. Hollywood’da onun kadar formda olan biri yok. On yıl süresince formunu korumayı, aksiyonlarda oynamayı sürdürür”.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler