Aykırılık ayrıcalıktır

Düşlerin öykücüsü Tim Burton’ın Ransom Riggs’in çok satışlı romanından uyarladığı Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children (Bayan Peregrine’in Tuhaf Çocuklar) ayrıksılığın, sıradışılığın güzelliğini, olağanüstülüğünü özgün bir anlatımla irdeliyor.

Yayınlanma: 06.01.2017 - 11:13
Abone Ol google-news

Bayan Peregrine’in Tuhaf Çocukları, Tim Burton’ın marjinal dünyasını, fantezilerini, uçsuz bucaksız düşlerini yansıtan, kara mizah dolu bir çalışma. Bu filmiyle Burton izleyicisini bambaşka dünyalara götürüp onlara gerçek üstü bir deneyim yaşatıyor.

Filmlerinin başlıklarında çoğunlukla Pee–wee, Edward, Batman, Ed Wood, Vincent, Charlie, Frankenweenie, Sweeney Todd, Beetlejuice gibi anti kahramanların adları yer alıyor. Sineması bu acı çeken, toplumun dışına atılmış, uyumsuz, sıradışı, ayrıksı karakterlerin portrelerinden oluşuyor. Tim Burton bir anlamda acayip, tuhaf, garip, dışlanmış kimliklerin elçisi, sözcüsü.

Florida’da yaşayan Jake hem okuyup hem de bir süpermarkette çalışıp cep harçlığını çıkarmaktadır . Ebeveynleri düş gücü yüksek Jake’i sorunlu bir genç sanmaktadır. Bunadığı sanılan çok sevdiği dedesi Abe’le ilgilenmek zorunda kalan Jake’in sıradan yaşamı birdenbire değişiverir. Dedesi son nefesini vermek üzereyken Jake’e adaya gidip döngüyü bulmasını, kuşun herşeyi ona açıklayacağını söyler. Jake, dedesi Abe’in vasiyetini yerine getirmek için babasıyla birlikte Galler’e gider. Burada bir zamanlar dedesinin de yaşadığı Müdire Peregrine’in yönettiği özel çocukların yaşadığı yetimhaneyi bulur.

Mary Poppins gibi sıradışı çocukları korumasına alan Bayan Peregrine gizemli bir genç kadındır. Bu çocukların her birinin de değişik yetenekleri vardır. Görünmez çocuk Millard, dev gibi güçlü Bronwyn, bitkileri güdümleyen Fiona, geleceği gören Horace, ağzında arılar taşıyan Hugh, ölüleri dirilten Enoch, yerde duramayıp hemen havalanan Emma. Bu çocukların farklı özelliklerini Bayan Peregrine süper güçler yaratmak için kullanır. Onlar hep birlikte saklanırlar çünkü yollarından sapmış Gölgeler’den kendilerini korumak zorundadırlar. Bu tuhaf çocukları kanatları altına alan Miss Peregrine, zamanı kontrol eder, çocukların güvende yaşamaları için bir döngü yaratmıştır.

 

Kara fantastik türle serüveni iç içe geçiren filmdeki Harry Potter ile Marvel’in mutant kahramanları arasında yer alan bu çocuklar arayış içindeler. Burton İzleyiciye şu iletiyi veriyor: “Handikaplarınızla, anormalliklerinizle, aykırılıklarınızla bile güzel, olağanüstü bir insana dönüşebilirsiniz”. Aykırılık, farklılık, tuhaflık Burton’ın anti kahramanlarını tam betimleyen sözcükler. Onun görüntü fabrikası normal, sıradan dünyanın çirkinliğini, fiziksel kusurların güzelliğini, ucu bucağı olmayan düşselliği üretiyor.

Bayan Peregrine’in Tuhaf Çocukları otobiyografik özellikler de taşıyor. Bu filmiyle Burton bir anlamda 1984’te The Fox and the Hound çizimlerini yetersiz bulan Disney Şirketi’ne de yanıt vermiş oldu. Disney’in kovduğu yönetmene 1985’te Warner Şirketi sahip çıktı. Tim, Warner’ın ona ısmarladığı Pee–wee’s Big Adventure (1985), Beetlejuice (1988), Batman (1989) yapımlarıyla çok iyi bir çıkış yaptı.

Filmin Özel Bölümler’inde yaratıcı ekiple söyleşiler, set görüntüleri, öykü çizimleri, yapım–kostüm–mekan tasarımları, görsel efektlerin yapımı, Belçika’da Antwerp’de gerçek mekanda çekim, İngiltere’de, Blackpool Tower’da çekim, Florence ile The Machine’in seslendirdiği Wish That You Were şarkısının klibi, Tim Burton’ın karakter çizimleri, fotoğraflar yer alıyor.

Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children (Miss Peregrine’in Tuhaf Çocukları ) Yönetmen: Tim Burton Oyuncular: Eva Green, Asa Butterfield, Chris O’Dowd, Allison Janney, Rupert Everett, Terence Stamp, Ella Purnell, Judi Dench, Samuel L. Jackson, Kim Dickens / 2016, 121 dakika, BirFilm/ Format: Dvd.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler