Devlet Tiyatroları’nda dengeler değişti

Küçükkömürcü ve Pekinton’un göreve getirilmesinin ardından DT’deki bazı bölge müdürlüklerine de yeni isimler geldi.

Yayınlanma: 12.03.2017 - 21:18
Abone Ol google-news

Devlet Tiyatroları’nda (DT) iki buçuk yıl sonra Erdal Küçükkömürcü’nün genel müdür yardımcısı, Sinan Pekinton’un da başrejisör olarak atanmasının ardından DT’nin bölge müdürlüklerinde de dengeler değişti. Necat Birecik’in genel müdür olarak atanmasının ardından İstanbul DT Müdürlüğü görevine getirilen Zafer Kayaokay, görevden alındı. Yerine en son Ankara DT’de “Son Tango” ve “Dolores Claiborne” ve İstanbul DT’de “Yağmur Durduğunda” adlı oyunları yöneten, tiyatro izleyicisinin “Aşk Tesadüfleri Sever” adlı sinema filminden de yakından tanıdığı Hakan Çimenser getirildi.

Necat Birecik’in DT’nin genel müdürü olduktan sonra kurumda çeşitli tartışmalar yaşanmıştı. Bu tartışmaların temel taşını da “Birecik’in DT’ye kurum dışından genel müdür vekili olarak atanması” oluşturmuştu. Birecik de göreve gelir gelmez, mevcut bölge müdürlerinin birçoğu istifa etmiş, yerine yeni isimler atanmıştı. O dönemin en tartışmalara neden olan atamaların başında da İstanbul DT yer almıştı. Şakir Gürzümar’ın İstanbul DT Müdürlüğü görevinden istifasının ardından yerine Zafer Kayaokay atanmıştı. Birecik de iki buçuk yıl süren “vekâlet” sürecinin ardından ocak ayında “asaleten” DT Genel Müdürlüğü görevine atanmıştı. Birecik, asaletini alır almaz da kurumda iki buçuk yıldır boş bulunan genel müdür yardımcılığı görevine Erdal Küçükkömürcü’yü, başrejisörlük görevine de Sinan Pekinton’u atamıştı. Küçükkömürcü ve Pekinton’un göreve gelmesinin ardından da DT’nin bölge müdürlüklerinde de değişimler yaşanmaya başladı. En büyük değişimin de İstanbul DT’de gerçekleşti. Zafer Kayaokay’ın yerine bugüne değin pek çok oyun yöneten, en son Ankara DT’de “Son Tango” ve “Dolores Claiborne” ve İstanbul DT’de “Yağmur Durduğunda” adlı oyunlarında imzası bulunan Hakan Çimenser getirildi.

Aksum’un kardeşi Antalya’da

Değişim bununla da sınırlı kalmadı. Özellikle televizyon izleyicilerinin yakından tanıdığı tiyatro sanatçısı İlker Aksum’un kardeşi Alpay Aksum da Antalya DT Müdürü olarak atandı. Antalya DT’deki değişim de dikkat çekti. Antalya’nın başında Lemi Bilgin’in genel müdür olduğu dönemden bu yana Selim Gürata bulunuyordu. Aksum’un daha önce görev yaptığı Konya DT Müdürlüğü görevine ise Ferdi Dalkılıç atandı.

Yüzde 20 tartışması

Tiyatroda bu değişimler yaşanırken, İstanbul’daki Kültür Şurası’nda da DT’nin bütçesinden yüzde 20 azaltılması gündeme gelmişti. Önerinin DT Edebi Kurul üyesi İskender Pala’dan gelmesi, hem de yeniden tiyatronun mevcut 5441 sayılı kuruluş yasası üzerinde tartışmalara neden olması dikkat çekmişti. Tiyatro sanatçıları, söz konusu öneriye tepki göstermişti. Tiyatronun bu yılki repertuvarı da “yerli ve milli oyun” tartışmaları arasında geçmişti. Tiyatro sanatçıları şimdi, yeni atanan kadrolardan gelecek sezon için, hem repertuvar açısından hem de DT ile ilgili sorunlara “çözüm” bulmasını da bekliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler