Edebiyatımızın sessiz işçisi

PEN Şiir Ödülü’nün sahibi Egemen Berköz’e ödülü törenle verildi.

Yayınlanma: 22.03.2017 - 19:20
Abone Ol google-news

Kültür ve Sanat Evi’nde dün akşam düzenlenen törenle verildi. Gecede açılış konuşmasını yapan gazetemiz yazarı Zeynep Oral, plakette yazan “Usta şairimiz Egemen Berköz, insanın yalnızlığını toplumsal varlığı içinde değerlendiren sarsıcı ve öncü şiiriniz için PEN Şiir Ödülü’nü size sunmaktan kıvanç duyuyoruz” cümlesini okuduktan sonra Berköz’e ödülünü sundu. Gecede şair, yazar Turgay Fişekçi ve Berköz’ün 57 yıllık arkadaşı şair, yazar Eray Canberk de birer konuşma yaptılar. Canberk, “Bizim 60 kuşağı hayatla iç içe yaşamış bir kuşaktır.

Ve hayatı şiirlere yansıtmışızdır. Egemen Berköz de hayatı ciddiye alan bir şairdir. Şiirinde hayatla ilgili ne varsa görebilirsiniz. Berköz’ün üslubu, biçemi Behçet Necatigil’e benzer fakat ondan ayrılan tarafları da var. Berköz’ün şiiri kapalıya yakın bir şiirdir. Edebiyatımızın bu sessiz işçisini, sessiz emektarını unutmadığı için Türkiye PEN’e teşekkür ediyorum” dedi. Şair Müslim Çelik de Egemen Berköz için bir parça seslendirdiği törende Berköz de epey bir zaman fotoğrafa merak sardığını belirterek şu anısını anlattı: “Çekemediğim bir fotoğraftan söz etmek istiyorum. Ankara yılları. Dediler ki bir evde Âşık Veysel türkü söylüyormuş. Sanırım Ceyhun Atuf Kansu’nun evi. Gittik dinlemeye. İkinci katta bir ev. Kapısı açık, içeriden saz sesi geliyor, çok kalabalık. Kapıdan içeri girdik bir odanın içinde tam karşımda işte o çekemediğim fotoğraflardan biri duruyordu. Âşık Veysel sedirin üzerine bağdaş kurmuş saz çalıyor ve söylüyor.

Bu çekemediğim bir fotoğraftı. Bugün Âşık Veysel’in ölümünün 44. yılı onu anmak istedim ve ışıklar içinde uyumasını dilemek istedim. Bir de bugün yaşadığım bir şeyi anlatmak istiyorum. Buraya gelmek için taksiye bindik. Uzun saçlı at kuyruklu bir şoför ve şairmiş. Hemen kaseti taktı bize şiirini dinletti. Müslim Çelik engellemese 12 bölümlük şiirinin tamamını dinletecekti ama sadece bir bölümünü dinleyerek kurtulduk ama bizi kapıya getirdi burayı da biliyordu.” Gecenin sonunda, Egemen Berköz, PEN Şiir Ödülü’nün sahibi olarak kaleme aldığı Şiir Günü bildirisini okudu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler