Ankara’nın hayır’lı festivali

28. Ankara Uluslararası Film Festivali’nin önceki akşam yapılan açılış törenine ‘hayır’ mesajları damga vurdu.

Yayınlanma: 21.04.2017 - 23:09
Abone Ol google-news

Ankara’da 28 yıldır süren, daha doğrusu türlü zorluklara rağmen sürdürülen bir film festivali var. Çoğu kez İstanbul, Adana, Antalya gibi görece daha popüler festivallerin gölgesinde kalsa da, Ankara Uluslararası Film Festivali şüphesiz Türkiye’nin en inatçı, en karakterli ve en konsantre sinema etkinliklerinden biri. Perşembe akşamı MEB Şûra Salonu’nda düzenlenen ve Özge Uzun ile Ünsal Ünlü’nün sunuculuğunu üstlendiği açılış töreninde de gördük ki Ankaralılar festivallerini çok seviyor ve dirayetle sahipleniyor. Değil 28 yıl, 128 yıl da geçse bir festivalin yaşaması en çok buna bağlıdır işte; o kentin insanlarının festivallerine sahip çıkmasına.

Kayıplar anıldı

Açılış töreni geçen bir yıl içinde sinemamızın kaybettiği isimlerin anılmasıyla başladı ve Tarık Akan, Vedat Türkali, Halit Akçatepe, Mithat Alam, Giovanni Scognamillo, Çetin Öner, Bülent Kayabaş, Tayfun Talipoğlu, Tanju Gürsu’nun fotoğrafları yansıtıldı sahnedeki ekrana, alkışlar eşliğinde. Ardından sponsor kurum ve kuruluşlara teşekkür faslına geldi sıra ve tek tek destekçilere plaket sunuldu. Hande Doğandemir, Şenay Gürler, Nesrin Cavadzade gibi popüler isimlerin plaketleri sunduğu bölümde Halkbank başta olmak üzere sponsorlukta bulunan firmaların ve Yeni Mahalle Çankaya Belediye başkanları geldi sahneye. Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen, biraz da ev sahibi olmanın verdiği sorumluluk duygusuyla kısa bir konuşma yaptı ve bol alkış alan şu sözleri sarf etti: “Hayır diyen Ankara’ya hoş geldiniz. Kolay olmadı, 20 sene sonra Ankara ‘hayır’ dedi. Bizim için Cumhuriyetin başkenti, Mustafa Kemal Atatürk’ün kenti Ankara... Biz elbette ki sanata, sanatçıya her zaman destek olacağız. Çankaya Belediyesi olarak Yılmaz Güney sahnemizi yeniledik, şimdi de, biliyorsunuz Atatürk’ün adını her yerden, meydanlardan, stadlardan siliyorlar, kültür merkezlerinden siliyorlar, Eskişehir yolunda Ankara’nın ve hatta Türkiye’nin en güzel kültür merkezlerinden birini yapıyoruz ve onlar sildikçe biz adını koyuyoruz, Atatürk Kültür Merkezi’ni seneye açacağız.”

Aziz Nesin Ödülü Günay’a

Aziz Nesin adına verilen Emek Ödülü bu yıl Yeşilçam’ın yaşayan efsanelerinden İzzet Günay’a takdim edildi. Günay’a ödülünü birçok filmde birlikte oynadıkları bir başka efsane isim, Hülya Koçyiğit verdi. Koçyiğit, İzzet Günay’ın Yeşilçam’ın en güzel bakan, en yetenekli ve en entelektüel oyuncularından biri olduğunu ifade ederek bu ödülü takdim etmekten gurur duyduğunu söylerken; İzzet Günay ise “Bu ödülü 55 yıllık dostum, kardeşim Hülya’nın elinden almak benim için çok kıymetli. Bu ödülü çok önemsiyorum; çünkü içinde hem Aziz Nesin hem de emek var” dedi ve ödülü Yeşilçam’ın tüm emek verenleri için kabul ettiğini belirtti. Gecede ödül alan bir diğer isimse Ahmet Say’dı. Say, Dünya Kitle İletişim Vakfı tarafından Ankaralı sanatçılara verilen Sanat Çınarı ödülünü Nesrin Cavadzade’nin elinden aldı. Gecenin finalini ise muhteşem bir performans sunan Baba Zula yaptı. Grup tabiri caizse salonu yıktı geçti ve bir saatlik konser boyunca tüm izleyenlerin ruh halini yükseltti, müthiş bir adrenalin yaydı. Öyle ki, izleyici biraz daha kopsa, o cesarete sahip olsa yada, benzersiz bir Şaman ayinine dönebilirdi gece. Eyvallah babalar!..

OYUNCULAR SENDİKASI’NA ÖDÜL

Dünya Kitle İletişim Vakfı’nın 2017 Kitle İletişim Ödülü, tiyatro, sinema, televizyon, seslendirme, dans ve opera alanlarında emek veren oyuncuların çalışma koşullarını iyileştirmeyi, sorunlarını çözmeyi ve bu sorunlara çözüm yolları bulmayı amaç edinen Oyuncular Sendikası’na verildi. Ödülünü oyuncu Tamer Levent’in elinden alan sendika başkanı Meltem Cumbul şunları söyledi: “Sesimizi duyurmamıza olanak verdiği için festivale çok teşekkür ederiz” dedi ve ekledi: “Mücadelemiz devam edecek, tabii ki bu zorlu bir mücadele, her alanda olduğu gibi, bir sürü hak ihlallerine ‘hayır’ demek gerekiyor. O yüzden, hayır hayırdır.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler