Yeni Hollywood

Amerikan sinemasının kalbi Hollywood’da dev yapım şirketlerinin yerlerini değişik yöntemler kullanan Netflix, Amazon gibi şirketler almaya başladılar. Amazon, 89. Akademi ödüllerinde Manchester by the Sea ile en iyi erkek oyuncu ve özgün senaryo, The Salesman ile de en iyi yabancı film Oscar’larını aldı.

Yayınlanma: 12.05.2017 - 12:35
Abone Ol google-news

Elektronik ticaretin büyüğü Amazon Prime, Hollywood’a girdikten dört yıl sonra büyük bir başarıya imza attı, 89. Akademi ödüllerinde Manchester by the Sea (Yaşamın Kıyısında/ Kenneth Lonergan) ile en iyi erkek oyuncu ve özgün senaryo, The Salesman (Satıcı/ Asghar Farhadi)) ile de en iyi yabancı film Oscar’larını kazandı. Ayrıca 69. Cannes Film Festivali’ne de Café Society (Woody Allen), Paterson (Jim Jarmusch), Gimme Danger (Jim Jarmusch), The Handmaiden (Hizmetçi/ Park Chan–Wook), The Neon Demon (Neon Şeytan/ Nicolas Winding Refn) filmleriyle katıldı. Amazon, film yapımı sektörüne 10 milyon dolar yatırmaktan sakınmadı.

 

Netflix ise Baz Luhrmann, David Fincher gibi sinemanın büyük isimlerine  diziler ( The Get Down/ 2016, Midhunter/ 2017) çektirtti. Martin Scorsese’nin The Irishman’ine 105 milyon dolar, David Ayer’in fütüristik gerilimi Bright’a 90 milyon dolar, Brad Pitt’in War Machine’ine 60 milyon dolar destek verdi. İki devin pazarlama metodları Hollywood’daki büyük yapım evlerinden çok farklı. Amazon işletmecilerle iyi geçinerek sinema salonlarını elinde tutmayı yeğliyor. Manchester by the Sea ve Café Society’nin dağıtımları geleneksel yoldan yapıldı.

Netflix, sinema filmleri, diziler, belgeseller üretmek için 2016’da 6 milyar dolar harcadı, Amazon’un 2016 bütçesi ise 3 milyar dolardı. Netflix en iyi yayın akışını sağlamak için abone sayısını arttırma yolunu seçti. İnternet üzerinden satış yapan Amazon sinemaya bir ürün gözüyle baktı.

 

ABD’inde 1997’de Dvd kiralama şirketi olarak işe başlayan Netflix, Dvd sektörünün yavaşlamasının ardından çevrimiçi video içerikleri yayınlamaya başladı. Ödüllü filmleri, dizileri, belgeselleri internete bağlı cihaz üzerinden abonelerine, müşterilerine reklam izletmeden sundu. Netflix, Türkiye dahil olmak üzere 130 ülkede hizmet vermekte. Dizileri arasında House of Cards, Narcos, The Crown, Lilly Hammer, The OA, Stranger Things, % 3, Black Mirror yer alıyor.

 

 

27–30 Mart tarihleri arasında Las Vegas’ta düzenlenen CinemaCon etkinliğinde ABD’nin ileri gelen işletmecileri 2017’nin en iddialı yapımlarını izlediler. Caesars Palace’ın büyük salonunda Blade Runner 2049 (Bıçak Sırtı 2049) , Baywatch (Sahil Güvenlik), Red Sparrow, Pirates of the Caribbean: Salazar’s Revenge (Karayip Korsanları: Salazar’ın İntikamı) görücüye çıktılar. Her yıl düzenlenen CinemaCon, Hollywood’un karar verenlerine sinema salonlarının sektörün vazgeçilmez unsuru olduğunu yeniden anımsattı. Daha gözalıcı, etkileyici seyirlikler, daha büyük ekranlar, perdeler, sanal gerçeklik konuları görüşüldü.

 

Christopher Nolan, son görsel seyirliği Dunkerque’i tanıttıktan sonra “Beni ilgilendiren tek platform sinema salonudur” dedi. Nolan’dan önce Don Siegel’in The Beguiled’inin (Kadın Affetmez/ 1971) yeni versiyonunu Nicole Kidman, Kirsten Dunst, Elle Faning’le çeken Sofia Coppola filmini sinema salonlarında izlenmek üzere tasarladığını açıkladı. Cinemacon’dan iki hafta sonra Cannes Film Festivali’nin yöneticisi Thierry Frémaux bu yıl festivalde iki Netflix yapımının (The Meyerowitz Stories/ Noah Baumbach, Okja/ Bong Joon-Ho) gösterileceğini açıkladı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler