Adalet savaşçısı: Wonder Woman

1941’de yaratılan çizgi roman kahramanı Wonder Woman, 1970’lerde TV dizisi oldu, Batman Superman’e Karşı: Adaletin Şafağı’nda (2016) onu kısa bir rolde izledik, 2017’de de solo kahraman olarak izleyicinin karşısında.

Yayınlanma: 26.05.2017 - 11:35
Abone Ol google-news

 

Amerikan sinemasında 2000’den beri süper kahraman filmleri bolcana üretilmekte. Büyük bütçeli süper kahraman yapımlarında kadın karakterlerin varlığı yok denecek kadar az. 2008’de kadın yönetmen Lexi Alexander, başrolde erkek süper kahramanın olduğu Punisher: War Zone’u yaptı ama yapım beklenen gişe getirisini sağlamadı. Hollywood’da kadın sinemacıların dev prodüksiyonları yönetme şansları yok gibi düşünülse de 2017’de bu kuralı bir kadın yönetmen bozdu. Monster’la (Cani/ 2003) sinemaya giren, Charlize Theron’a en iyi kadın oyuncu Oscar’ını kazandıran Patty Jenkins, Hollywood’da süper kahraman filmi çeken ilk kadın yönetmen oldu.

 

Jenkins’in gerçekleştirdiği Wonder Woman (2017) ilk önce 1970’lerde TV dizisine dönüştürüldü, başrol oyuncusu Lynda Carter’a başarı ve ün getirdi. Bu kült dizinin ardından Wonder Woman’ı sinemaya uyarlama girişimleri düş kırıklığıyla sonuçlandı. 2011’de yayın kanalı NBC’nin projesi gerçekleşmedi. Joss Whedon’un senaryosunu yazdığı proje rafa kaldırıldı. George Miller’ın çekeceği Justice League, Hollywood senaristlerinin grevinden ötürü ertelendi. Wonder Woman en sonunda Batman v Superman: Dawn of Justice’te (Batman Superman’e Karşı: Adaletin Şafağı/ 2016) izleyiciyle buluştu. Kadın savaşçı Wonder Woman’ın rolü kısaydı ama erkek süper kahramanlardan rol çalmayı başardı. Sonunda 2017’de Wonder Woman, öteki adıyla Diana Prince’ın öyküsü sinemaya uyarlandı. Bu Hollywood için büyük bir adım çünkü ilk kez bir kadın süper kahraman bir kadın yönetmen tarafından yorumlanıyor. Patty Jenkins’in kitlelere yönelik dev bütçeli yapımları gerçekleştiren erkek yönetmenlerin konumlarını sarsacağı kesin.

 

Hollywood’da Black Widow, Gamora, Super Girl, Bat Girl, Cat Woman, Mystique, Storm, Rogue, Jean Grey gibi kadın süper kahramanlar var ama hiçbiri Wonder Woman gibi baş role çıkamadı. Monster’ı çekerken Patty Jenkins bundan sonra ne yapmak istersiniz sorusunu Wonder Woman’ı yapmak isterim diye yanıtlamış. Feminist bekar bir annenin kızı olan Patty çocukluğundan beri sıkı bir Wonder Woman hayranı. “Uzun yıllar süresince kendime hep şu soruyu sordum, niçin Wonder Woman filmleştirilmiyor ?. Cadılar Bayramı’da insanlar Wonder Woman kılığında sokaklarda dolaşıyorlar, onun geniş, tutkulu bir hayran kitlesi var. Wonder Woman, Superman gibi bir rol model. Süper güçlerini adaletten, iyilikten yana kullanıyor. Güçlü, güzel, sert, akıllı, bağımsız, duyarlı, iyi yürekli” diyor Patty Jenkins kadın kahramanı Wonder Woman için.

 


Son yıllarda mitolojiye, tarihi öykülere yönelen Hollywood için Wonder Woman olağanüstü bir kaynak. Tanrı Zeus insan ırkını tanrılara eşlik etmesi için yaratır. Oğlu savaş tanrısı Ares insanların babasının sevgisini çaldığını düşünerek insanların yüreklerini ve zihinlerini zehirler. Dünyada büyük bir kaos çıkartır, yerküre yozlaşır, bozulur, parçalanır. Ares öteki tanrıların öfkesini üzerine çeker, tanrıları birer birer öldürmeye başlar. Zeus, oğlu Ares’le baş etmek için Amazonları yaratır. Bu savaşçı kadınlar Ares’e karşı dünyayı ve insan ırkını savunurlar. Amazonlar yenilgiye uğrayınca Ares hepsini köle yapar. İçlerinden Hippolyta başkaldırınca özgürlüklerine kavuşurlar. Zeus, Ares’le savaşır. Son nefesini verirken Zeus, Amazonların yaşaması için Themiskyra adasını yaratır. Ardından onlara gizemli silahlar bırakır. Bunlardan en önemlisi tanrıları bile öldüren kılıçtır, Amazonlar Tanrı Öldüren Kılıç’la yerküreyi ve ölümlüleri korurlar.

 

Diana Prince/Wonder Woman (Gal Gadot) cennet adası Themiskyra’da büyür. Annesi adanın ve Amazonların kraliçesi Hippolyta’dır (Connie Nielsen). Teyzesi General Antiope (Robin Wright) Amazonlar ordusunu yönetir. 1. Dünya Savaşı sırasında adaya bir uçak düşer. Prenses Diana, kıyıda bulduğu Amerikalı asker Steve Trevor’u (Chris Pine) kurtarır. Pine, Almanlardan ölümcül gazın formüllerini çalmıştır. Endüstrileşme çağında savaşlar artık havadan bombardımanla yapılır, gazlar atılır. insanlar kitle halinde imha edilir. Diana ömründe ilk kez ateşli silahları olan adamlarla karşılaşır, dünya kaosa sürüklenmiştir. Yoğun savaş sahnelerinden ötürü film 13 yaşından küçüklere yasaklanır.

 

 

İsrailli 31 yaşındaki oyuncu Gal Gadot, Wonder Woman’ı bir ikon olarak tanımlıyor: “Onun taşıdığı sevgi, merhamet, adalet, gerçek duygularına hayranım”. Patty Jenkins’le Gal Gadot, Wonder Woman’ı cinsiyet sınırlamaları olmadan, kadınla erkeğin eşit olduğu olgusundan yola çıkarak oluşturmuşlar. Wonder Woman aslında çok güçlü bir feminist ikon. Jenkins ile Gadot’da feministler, feminizm onlara göre cinsiyetlerin eşitliği demek, erkeklerden nefret etmek değil.

Patty Jenkins’in 1978 yapımı Superman’den (Richard Donner) etkilenerek çektiği, Gal Gadot, Chris Pine, Connie Nielsen, Robin Wright, Lisa Loven, David Thewlis, Danny Huston, Elena Anaya, Lucy Davis’in oynadığı aksiyon–serüven-fantastik film Wonder Woman, 2 Haziran’da ülkemizde gösterime giriyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler