Dünyada ve Türkiye’de Zeid

Fahrelnisa Zeid’in kapsamlı bir koleksiyonuna sahip olan İstanbul Modern, sanatçının yapıtlarından oluşan bir seçkiyi izleyicilerle buluşturuyor.

Yayınlanma: 07.06.2017 - 19:29
Abone Ol google-news

2006 yılında Türkiye modern sanatının öncülerinden Fahrelnisa Zeid ve oğlu Nejad Melih Devrim’in yapıtlarını “Gökkuşağında İki Kuşak” sergisiyle buluşturan İstanbul Modern, Zeid’in yapıtlarını 11 yıl aradan sonra yeniden bir seçkide bir araya getiriyor. Sanatçının ustalaştığı soyut geometrik kompozisyonlar, Bizans - İslam – Batı sanatına referansların yer aldığı ve kendine özgü kullandığı renk paletiyle birleşen dışavurumcu 23 yapıtı, Kısa Süreli Sergiler Salonu’nda yer alacak sergiyle izleyiciyle buluşuyor. Seçkide, sanatçının Türkiye sanat ortamında başladığı 1940’lı yıllardan Amman, Ürdün’e taşındığı 1970’li yıllara kadar, en etkin olduğu dönemden yapıtlar yer alıyor.

2017, Zeid yılı oldu

2017 yılı içinde Münih, Torino, Berlin ve önümüzdeki günlerde Londra’da İstanbul Modern Sanat Müzesi Koleksiyonu’ndaki yapıtların da yer aldığı sergilerde izleyiciyle buluşan Fahrelnisa Zeid, küresel sanat dünyasında taze bir ivme kazanıyor. Müze koleksiyonunda yer alan ve Zeid’in kariyerindeki en önemli yapıtlar, 13 Haziran itibariyle Tate Modern’de tüm dünyadan gelen sanatseverlerle buluşacak.

İstanbul Modern de koleksiyonunda yer alan yapıtlardan oluşturduğu bir seçkiyle sanatçıya duyulan bu ilgiyi destekliyor. Fahrelnisa Zeid’in İstanbul Modern’in tarihinde çok özel ve önemli bir yere sahip olduğunu dile getiren İstanbul Modern Yönetim Kurulu Başkanı Oya Eczacıbaşı, “İstanbul Modern daha fikir aşamasındayken dünya çapında ünlü sanatçımız Zeid’in ‘Cehennemim’ adlı başyapıtını, ailesi bir gün açmayı hayal ettiğimiz müze için armağan etmişti. İstanbul Modern kurulduğu anda müzeye giren ilk yapıt da o olmuştu. Zeid’in küresel sanat dünyasında daha fazla görünür olması sebebiyle biz de 11 yıl aradan sonra sanatçının yapıtlarını yeniden bir araya getirmek ve yeni nesillerle buluşturmak istedik” dedi.

Küresel sanat dünyasında bu yılın Zeid yılı olduğuna dikkat çeken İstanbul Modern Direktörü Levent Çalıkoğlu şöyle devam etti: “Fahrelnisa Zeid hayat hikâyesi, kişiliği ve sanat anlayışıyla şüphesiz kuşağı ve döneminin en yaratıcı sanatçılarının başında geliyor. Bu yılın sergi takvimine baktığımızda Batı müze ve sanat kültürünün Zeid’in kendisi ve yapıtlarına olan gecikmiş ilgisini, ona hak ettiği değeri verdiğini görüyoruz. Özellikle Tate Modern’de gerçekleştirilecek olan retrospektif Zeid’in küresel sanat dünyasındaki yerini perçinleyecektir. Zeid’in kapsamlı bir koleksiyonuna sahip olmamız sebebiyle sanatçıya duyulan bu ilgiyi biz de bu seçkiyle destekliyoruz.” Sergi 30 Temmuz’a kadar devam edecek.

‘Fahrelnisa ile Nejad’

2006 yılında İstanbul Modern çatısı altında gerçekleştirilen “Fahrelnisa ile Nejad: Gökkuşağında İki Kuşak” sergisi için İstanbul Modern ve CNN Türk ortak yapımı olarak geniş bir araştırmayla oluşturulan belgesel, sergi alanında ziyaretçilerle yeniden buluşacak. Paris, Amman, İzmir, Ankara ve İstanbul’da çekimlerini gerçekleştirilen belgesel için, aralarında Bülent Ecevit, Şirin Devrim, Talat Sait Halman, Sara Koral, Nermidil Binart, Yaşar Kemal, Ara Güler, Tiraje Dikmen, Rabia Çapa, Yahşi Baraz, Haldun Dostoğlu ve Sabahattin Batur gibi isimlerle çeşitli söyleşiler gerçekleştirilmişti


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler