Sadece sol elle piyano ziyafeti

Aya İrini’de St. Petersburg Rus Oda Filarmonisi ile sahneye çıkan piyanistler Sermet ve Varvaresos, sadece sol elleriyle piyano konçertosu seslendirdi.

Yayınlanma: 10.06.2017 - 19:18
Abone Ol google-news

45. İstanbul Müzik Festivali kapsamında St. Petersburg Rus Oda Filarmonisi’nin önceki akşam Aya İrini’de verdiği konserde, son derece sıradışı bir müzik ziyafetine tanık olduk. Konserin “Sol Elim” bölümünde, Türk piyanist Hüseyin Sermet ve Yunan piyanist Vassilis Varvaresos, besteciler Maurice Ravel ve Sergey Prokofiev’in “Sol El İçin Piyano Konçertosu”nu yorumladılar. Sadece sol elle çalarak mükemmel performans sergileyen piyanistler, izleyenlerde “iki elle çalınıyor hissi” yarattılar. Mercedes-Benz Türk’ün desteğiyle gerçekleştirilen konserin arasında Barış İçin Müzik Yaylı Orkestrası da mini bir konser verdi.

Paul Wittgenstein için

Maurice Ravel, 1. Dünya Savaşı’nda sağ kolunu kaybeden Avusturyalı piyanist Paul Wittgenstein için bestelediği “Sol El İçin Piyano Konçertosu”nda teknik sorunları “her iki elle çalıyormuş gibi çözdüğünü anlatıp, eser için şunları söylemiş: “Çeşitli caz unsurlarıyla işlenen, yalnızca bir bölümlü bu konçertonun stilini belirlemek de güçtür. Piyanisti görmeyenler onun iki elle çaldığına inanmalıdır. Ayrıca geleneksel konçerto kavramına alışkın olanlar da bu yapıyı yadırgamamalıdır.” Ravel’i dinledim, Hüseyin Sermet’i dinlerken gözlerimi kapattım, hep sağ dizinde olan sağ elini görmeyince konçertonun sadece sol elle çalındığına inanmak imkânsız. Seyircilerin hipnotize olmuş gibi dinlediği Sermet, konçerto bittikten sonra coşkulu alkışlarla birkaç kez sahneye yeniden geldi ve ısrarlar üzerine “Sol elle çaldıktan sonra aslında tekrar çalmak çok zor. Sol el çok yorulmuş oluyor, sağ el çalışmıyor” dese de Ulvi Cemal Erkin’in “Küçük Çoban”ı ile veda etti izleyenlere.

İlk kez Türkiye’de

Neslinin en çok gelecek vaat eden piyanistleri arasında gösterilen Yunan piyanist Vassilis Varvaresos da Türkiyeli dinleyiciler ile ilk defa bu konserde bir araya geldi. Varvaresos, Wittgenstein adına yazılan bir diğer eser olan Prokofiev’in 4 Numaralı Sol El İçin Konçertosu’nu yorumladı.

 

‘Barış için Müzik’ de oradaydı

Barış İçin Müzik Yaylı Orkestrası’nın konser arasında Aya İrini’nin ön avlusunda verdiği mini konseri, St. Petersburg Rus Oda Filarmonisi sanatçıları da izledi. Orkestra üyeleri, konser öncesi Rus Oda Filarmonisi’nin provalarına katılarak, müzisyenlerle tanışma olanağı da buldu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler