AKM çürütme politikasıyla böyle oldu

Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Başkanı Yılmaztürk, AKM’nin siyasi erk tarafından bilinçli bir şekilde çürümeye terk edildiğini ancak ‘onarılamaz, yıkılmalı’ iddiasının aksine AKM’yi onarmanın teknik olarak mümkün olduğunu söyledi.

Yayınlanma: 14.06.2017 - 20:10
Abone Ol google-news

 

2008’de “tadilat” gerekçesiyle kapatılan Atatürk Kültür Merkezi’nin (AKM) iç mekân fotoğrafları yapının bugünkü durumunu gözler önüne serdi.

Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Sami Yılmaztürk, AKM’nin çürütme politikasına kurban edilmek istendiğini belirtti. 2010 yılında aldıkları ihale ile AKM’nin güçlendirme ve renovasyon projesinden sorumlu olan Taca İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Tayyar Akkurt, dün, AKM’nin önünde basın mensuplarına yapının deprem yönetmeliğine uygun yapılmadığını, çürüdüğünü ve yıkılıp yeniden yapılması gerektiğini söyleyerek yapının içinden fotoğraflar paylaştı.

Akkurt, AKM’nin yıkılması gerektiğini ise şu sözlerle açıklamıştı: “Bu bina 6 yıl beklediği için ortaya çıkan bir durum değil. Bu durum ortaya çıktığında bizim inşaat mühendislerimiz bu şekilde binayı yapamayız dediler. Üniversiteye yazı yazdık. Uzmanlar geldi. Bu binanın güçlendirilemeyeceğini onlar da kabul etti. Durumu bakanlığa bildirdik ve işlemleri durdurduk zaten Sayın Cumhurbaşkanı da AKM’nin yıkılıp yapılması gerektiğini açıkladı. Biz mühendis olarak o günden beri savunduğumuz şey bu binanın mühendislik olarak yıkılması gerektiğiydi.” Bu açıklamanın ardından görüşüne başvurduğumuz Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Sami Yılmaztürk, AKM’nin siyasi erk tarafından bilinçli bir şekilde çürümeye terk edildiğini ancak “onarılamaz, yıkılmalı” iddiasının aksine AKM’yi onarmanın, güçlendirmenin teknik olarak mümkün olduğunu söyledi. Yılmaztürk, “Bugünkü teknoloji ile denizaltında bile tüneller açılırken AKM gibi bir değeri ‘yıkmadan yapamayız’ demek siyasi erkin emrinde ifade kullanarak yalan söylemektir. AKM’nin çürümüş kolonlarını yerinde, yıkmadan değiştirmek mümkündür” dedi.

Yılmaztürk, AKM’nin yıkımı için üniversitelerden alınan raporlarla ilgili de şunları söyledi: “Siyasetin emrinde üniversitelerda rapor almanın mümkün olduğunu biliyoruz. Üniversitelerin büyük çoğunluğu susturulmuştur. Teknoloji ortadadır. Önemli olan budur.” Yılmaztürk, şu noktanın altının çizilmesi gerektiğini söyledi: “AKM ‘çürük’ olduğu için değil modern Türkiye’nin, Cumhuriyet’in yapısal bir simgesi olduğu için yıkılmak isteniyor. Bugünkü iktidar kendi siyasetini egemen kılmak için yıkmak istiyor.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler