‘Sevgili’ye intihal suçlaması

Edebiyat dünyası yeni bir intihal iddiasıyla çalkalanıyor. Söz konusu iddiaya konu olan kitap İnci Aral’ın kaleme aldığı ve Yılmaz Güney’in hayatına odaklanan ‘Sevgili’ adlı roman. İddianın sahibiyse romanda anlatılanların kendisinden çalıntı olduğunu ileri süren Yılmaz Güney’in eşi Fatoş Güney.

Yayınlanma: 20.06.2017 - 21:37
Abone Ol google-news

Kırmızı Kedi Yayınevi’nin “gerçek kişilere fakat edebi kurguya dayalı, acı bir umudun ve yalın sevginin romanı” sözleriyle tanıttığı “Sevgili” yazar İnci Aral’ın imzasını taşıyor. Mayıs ayında okurla buluşan ve Türkiye’nin zorlu bir dönemini memleketin en önemli sinemacılarından, muhalif, devrimci ve sosyalist kimliğiyle tanınıp sevilen Yılmaz Güney’in hayatı üzerinden anlatan romanın bir intihal sonucu yazıldığı iddiası edebiyat dünyasında şaşkınlık yarattı. Yılmaz Güney’in eski eşi Fatoş Güney, kitabın konusunun kendi kitap taslağı ve senaryo çalışmalarından intihal yapıldığını iddia etti ve avukatı aracılığıyla yaptığı açıklamada kitabın basım yayın ve dağıtımına, kendisine ve eşi Yılmaz Güney’e ait çok özel bilgilerinin paylaşılmasına kesinlikle onayı olmadığını ileri sürdü. Kırmızı Kedi Yayınevi ise yazılı bir açıklama yayımlayarak iddiaların asılsız olduğunu belirtti.

‘Karalama amaçlı’

Kırmızı Kedi Yayınevi “Kamuoyuna” başlıklı açıklamasında intihal iddialarının gerçek dışı olduğunu ve hem yayınevini hem de İnci Aral’ı karalama amaçlı yapıldığını ileri sürdü. Açıklamada “İnci Aral, romanında ne bu değerli sanatçının adını ne de hayatındaki insanların adlarını kullanmıştır. Ayrıca kamuya mal olmuş bir sanatçının hayatı ilk kez roman konusu olmamaktadır. Bunun sayısız örneği vardır. Bu yüzden romanın yazılmasında, yayımlanmasında ve dağıtımında Fatoş Güney’in onayının aranmasına gerek görülmemiştir. İnci Aral, ‘Sevgili’ romanını hazırlarken bugüne kadar ulusal basında yayımlanan haberlere ve Yılmaz Güney hakkında yazılmış, hayatını ve çalışmalarını inceleyen kitaplara başvurmuştur. Söz konusu kitaplar zaten romanın sonundaki kaynakçada belirtilmiştir. Aksini söyleyenler iddialarını ispatlamak zorundadırlar” denildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler