Şişli merkezi tiyatrosuz kaldı

Gönül Ülkü & Gazanfer Özcan Sahnesi’nin kapısına da kilit vuruldu. Böylece Şişli merkezdeki son özel tiyatro salonu da kapanmış oldu.

Yayınlanma: 07.07.2017 - 22:09
Abone Ol google-news

Geçen günlerde Şişli’deki Abide-i Hürriyet Caddesi’nde yer alan, 1972 yılından beri Adile Naşit’ten Gönül Ülkü’ye, Gazanfer Özcan’dan Ali Poyrazoğlu’na kadar Türk tiyatrosunun pek çok usta ismini ağırlamış Şişli Tiyatrosu’nun kapısına kilit vurulduğu haberini duyurmuştuk. Şişli Tiyatrosu’nun mal sahibi “Burayı depo ve sauna yapmak için satın almak isteyenler oldu, ama biz bayrağı taşıyacak bir tiyatro sevdalısına devretmek istiyoruz” diyedursun, yine Şişli’den bir başka tiyatronun kapandığı haberini aldık. Şişli Ortaklar Caddesi Bahçeler Sokak’taki Efehan’da bulunan ve son altı yıldır Tiyatro Karnaval’ın ev sahipliğinde pek çok konuk tiyatro ekibini ağırlayan Gönül Ülkü & Gazanfer Özcan Sahnesi de kapandı.

Ruhsat yenilenemedi

Mal sahibinin sağlığında Şişli Tiyatrosu’ndan ayrılan Gazanfer Özcan’ın tiyatro yapması için açtığı sahne, yaklaşık 10 yıl boyunca Gazanfer Özcan ve Gönül Ülkü’nün oyunlarına ev sahipliği yaptı. Özcan’ın vefatından sonra üç yıl boş kalan sahneyi daha sonra Tiyatro Karnaval ekibi kiraladı. Altı yıl süresince hem Tiyatro Karnaval’ın hem de konuk ekiplerin oyunlarını ağırlayan sahne, 30 Haziran itibarıyla kapanmış durumda.

Sahnenin kapanma sürecini Yelda Serbes’le birlikte Tiyatro Karnaval’ın kurucularından olan Tolga Yeter’den dinliyoruz: “Tiyatronun ön girişindeki mağaza önümüzdeki iki dükkânı alıp birleştirdiği için tiyatroya sokaktan giriş kapandı. Dolayısıyla Şişli Belediyesi tiyatro ruhsatının yenilenmesini istedi. Ruhsat alabilmek için yangın çıkışı yapılması talep edildiğinde ise bütün hana sahip olan mal sahibi izin vermedi. Yeni ruhsatı alamadığımız için kapatmak zorunda kaldık.”

Tiyatro ruhsatı alınamadığı için Gönül Ülkü & Gazanfer Özcan Sahnesi’nin bulunduğu mekânın bir daha tiyatro olarak kullanılamayacağı aşikâr. Tolga Yeter, Şişli Belediyesi’ne kendilerine yeni yer gösterilmesi için talepte bulunduklarını, ancak karşılarında muhatap bulamadıklarını söylüyor. 2011 yılından beri Şişli Belediyesi’nin kültür müdürlerine defalarca davet götürdüklerini, ancak hiç kimsenin gelip sahneye bakmadığını, bu altı yıl boyunca belediyeden maddi - manevi hiçbir destek görmediklerini belirtiyor.

“Bugün yarın tabelaları indireceğiz. İçindeki eşyaları tamamen topladık, bir depoya göndereceğiz ve mal sahibi yeni bir kiracı bulunca çıkacağız” diyen Yeter, sahneden ayrılmanın yaşattığı duyguları ise şu sözlerle anlatıyor: “Çok zor... Gazanfer Özcan’ın da kişisel eşyaları vardı orada, koruyup kolluyorduk. Hepsini sardık, yeni mekâna taşınacağımız zaman açmak için hazır ettik. Bizim sahnenin kapanmasıyla Şişli merkezdeki son sahne de kapanmış oldu, başka tiyatro kalmadı.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler