42. İstanbul Müzik Festivali "Onur Ödülü" Gezi Ruhu'na adandı

İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen 42. İstanbul Müzik Festivali, bu akşam Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenlenen Açılış Töreni ve Konseri’yle başladı.

Yayınlanma: 01.06.2014 - 23:10
Abone Ol google-news

Açılışta Onur Ödülü'nü İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı'nın elinden alan ünlü piyanist Gülsin Onay, "Ülkemizde evrensel sanata ve sanatçıya gösterilen değerin son zamanlarda tartışılır hale gelmesi bu anlamdaki festivallerin önemini daha da arttırıyor kanımca." diyerek ödülünü Gezi Ruhu'na adadı. Konserin genç yıldızı Dorukhan Doruk ise, hüzünlü bis parçasını "Türkiye'de hayatını kaybeden gençlere ve Soma işçilerine" adadı. Salonun duygularına tercüman olan sanatçılar ayakta alkışlandı.

 
İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen 42. İstanbul Müzik Festivali, bu akşamLütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenlenen Açılış Töreni ve Konseri’yle başladı. Açılışta Onur Ödülü'nü İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı'nın elinden alan ünlü piyanist Gülsin Onay, "Bu ödüle llâyık görülmem benim için çok sevdiğim torunlarımın öpücüğü kadar mutluluk verici. Kırk iki yıl önce Festival'in ilk yılında Rahmetli Nejat Eczacıbaşı'nın önderliği ile herkes gibi ben de yüreğim çarparak umut ve heyecanla konserimi vermiş, ülkemizin gerçekten uluslararası anlamdaki ilk festivalinin coşkusunu yaşamıştım. O günlerden bu yana İstanbul Müzik Festivali dünyanın sayılı müzik festivalleri arasında yer aldı" diyerek festivalin sanat dünyasına katkılarıyla İstanbul'u dünya arenasına taşıdığını ifade etti. Onay, "Ülkemizde evrensel sanata ve sanatçıya gösterilen değerin son zamanlarda tartışılır hale gelmesi bu anlamdaki festivallerin önemini daha da arttırıyor kanımca." diyerek ödülünü Gezi Ruhu'na adadı. 
 
 
Açılış Töreni’nde festivalin gerçekleştirilmesinde katkıda bulunan kurum ve kuruluşlara teşekkür plaketleri takdim edildi. Değerli işbirlikleri için Polonya Cumhuriyeti Istanbul Başkonsolosluğu adına Polonya Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu Kültür Ataşesi  Lukasz Paprotny ile mekân destekleri için Adalar Belediyesi adına Adalar Belediyesi 1. Sıra Meclis Üyesi Sencer Demirel, Kadıköy Belediyesi adına Kadıköy Belediye Başkan Müşaviri ve Süreyya Operası Genel Koordinatörü Murat Katoğlu, Boğaziçi Üniversitesi adına Boğaziçi Üniversitesi Klasik Müzik Koordinatörü Evin İlyasoğlu, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) adına TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy ile İKSV servis sponsoru Zurich Sigorta adına Zurich Sigorta CEO’su Yılmaz Yıldırım'a birer teşekkür plaketi sunuldu.
 
Törende ayrıca festivale en yüksek katkıda bulunan gösteri sponsorlarından Polimeks İnşaat adına Yönetim Kurulu Başkanı Erol Tabanca, İş Sanat Konser Salonu ile festivale mekân desteği de veren gösteri sponsoru Türkiye İş Bankası adına Genel Müdür Yardımcısı Senar Akkuş, E.C.A. Presdöküm Sanayii AŞ adına Yönetim Kurulu Başkanı Gaye Akçen, Mercedes-Benz Türk AŞ adına Direktörler Kurulu Başkanı Rainer Genes’e birer teşekkür plaketi sunuldu. İstanbul Müzik Festivalin dokuz yıldır destekçisi olan Borusan Holding adına teşekkür plaketini Borusan Kültür Sanat Genel Müdürü Ahmet Erenli aldı. Plaketleri İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı verdi.
 
Törenin ardından gerçekleştirilen açılış konserinde, 2011’de Donizetti Klasik Müzik Ödülleri’nde “Yılın Çıkış Yapan Genç Müzisyeni” seçilen, Antonio Janigro Viyolonsel Yarışması’nda birinciliğin yanı sıra beş ayrı özel ödüle layık görülen genç viyolonselci Dorukhan Doruk’a, şef Gürer Aykal yönetimindeki Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası eşlik etti. Festivalin temasına gönderme yapan açılış konseri programında Ahmet Adnan Saygun’un Bir Orman Masalı, Op. 17, Doruk'un orkestra eşliğinde solist olarak seslendirdiği Tchaikovsky’nin Rokoko Teması Üzerine Varyasyonlar, Op. 33 ve Mendelssohn’un Senfoni No. 3, La Minör, “İskoç”, Op. 56 yapıtları yer aldı. Dakikalarca alkışlanan g enç yetenek Dorukhan Doruk bis parçası olarak çaldığı A.Adnan Saygun'un Partitası'nı "Türkiye'de hayatını kaybeden gençlere ve Soma işçilerine" adadı.
 
Tören öncesinde Gürsen Yavuzkal yönetimindeki Borusan Çocuk Korosu'nun konuklar için fuayede sunduğu kısa dinleti de geceye renk kattı.
 
Onur Sanatçısı Gülsin Onay
 
 İstanbul Müzik Festivali’nin her yıl, klasik müzik dünyasına katkıda bulunmuş sanatçılara verdiği “Onur Ödülübu yıl, dünyanın önemli orkestraları ve seçkin şefleriyle sürdürdüğü müzik kariyeri ve aynı zamanda Ahmed Adnan Saygun’un eserlerinin dünyaya tanıtılmasına ve sevilmesine öncülük eden Gülsin Onay’a takdim edildi.
 
Gülsin Onay, harika çocuk olarak başladığı müzik yaşamı Arjantin’den Japonya’ya 5 kıta ve 68 ülkeyi kapsayan, İngiliz Kraliyet Filarmonisi’nden Staatskapelle Dresden, St. Petersburg Filarmoni Orkestrası’na günümüzün pek çok seçkin orkestraları ile yaptığı çalışmalara uzanıyor. Vladimir Ashkenazy ve Esa-Pekka Salonen gibi birçok şef yönetiminde çalmış olan Devlet Sanatçısı Gülsin Onay, sanat danışmanlığını üstlendiği Gümüşlük Klasik Müzik Festivali ve Eklisia Yaz Müzik Okulu’yla ülkemizde kültür sanata ve genç sanatçıların eğitimine katkıda bulunuyor. Gülsin Onay ayrıca UNICEF Türkiye İyi Niyet Elçisi olarak çeşitli sivil toplum örgütleri yararına çalışmalar da yapıyor.

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler