Edebiyat çınarını kaybettik... Muzaffer İzgü yaşamını yitirdi

Türk edebiyatının usta kalemi Muzaffer İzgü (84) yaşamını yitirdi. 98’i çocuk kitabı olmak üzere yayımlanmış 154 kitabı olan İzgü son röportajında, öldükten sonra kendisi için “Muzaffer İzgü doğdu, okudu, düşler kurdu, yazdı ve gitti” denilmesini istemişti.

Yayınlanma: 26.08.2017 - 21:58
Abone Ol google-news

Çocuk kitaplarının usta yazarı Muzaffer İzgü (84) dün akşam yaşamını yitirdi. Muzaffer İzgü, pazartesi günü Hocazade Camii’nde kılınacak cenaze namazının ardından Doğançay Mezarlığı’nda, eşinin mezarının yanına defnedilecek.

İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne ağustos ayının ilk haftasında kaldırılan İzgü’ye karaciğer kanseri teşhisi konmuştu. Kanserin vücudunun diğer organlarına sıçradığının belirlenmesi üzerine doktorlar Muzaffer İzgü’ye “Kemoterapi tedavisine hemen başlayalım” önerisinde bulunmuştu. Ancak İzgü “Son zamanlarımı evimde geçirmek istiyorum. Artık çok yoruldum” diyerek tedaviyi kabul etmemişti. Tedavisini evinde devam edilen İzgü dün akşam saatlerinde yaşamını yitirdi.

Türk edebiyatının ünlü ismi 98’i çocuk kitabı olmak üzere yayımlanmış 154 kitabı bulunan İzgü, sağlık durumu dolayısıyla yazmaya ara vermişti.

‘... yazdı ve gitti’

İzgü, son röportajında öldükten sonra kendisi için “Muzaffer İzgü doğdu, okudu, düşler kurdu, yazdı ve gitti” denilmesini istemişti. Son 2 yıldır yazmayı bıraktığını belirten İzgü, hastaneden çıkınca ne yapmak istediği sorulunca; “Hiçbir şey. Otururum, düşünürüm. Artık hayal kurmuyorum. Hayal kurarsam yazmam gerek. Onlara uzağım. Yaşamım normal bir insanın yaşamı olsun” diye konuşmuştu.

Kitaplarla dolu bir ömür

29 Ekim 1933 günü Adana’da doğan İzgü, bulaşıkçılık, garsonluk, sinemalarda gazoz satıcılığı yaptı. Eğitimini tamamlayarak Edebiyat öğretmeni oldu. Birçok gazetede makaleleri, öykü ve röportaj derlemeleri yayımlanan İzgü, 1978 yılında emekli olarak öğretmenliği bıraktı, İzmir’e yerleşti. Zamanla, röportaj ve öykülerin yanı sıra tiyatro oyunu yazmaya yönelen İzgü, özel tiyatrolarda oynanan, radyolarda yayımlanan oyun ve skeçleriyle ün yaptı. Yazdığı ilk oyun, Nejat Uygur için yazdığı İnsaniyettin’dir. İlk kitabı Gecekondu, 1970 yılında yayımlandı, bunu İlyas Efendi, Halo Dayı adlı kitabı izledi. Zıkkımın Kökü ile Ekmek Parası adlı eserlerinde kendi yaşamöyküsünü ortaya koydu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler