‘Algı değişecek’

12. Contemporary İstanbul kapılarını açtı. CI Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli, bu yılki fuardan yüksek satış beklentisinde olduğunu söyledi.

Yayınlanma: 13.09.2017 - 18:35
Abone Ol google-news

Sakıp Sabancı Müzesi’nde Ai Weiwei, Arter’de Canan, Dirimart’ta Haluk Akakçe, Borusan Contemporary’de Diana Thater, Galerist’te Pistoletto ve tabii ki 15. İstanbul Bienali. Yıllardır İstanbul’da böylesine hareketli bir sezon açılışı yaşanmamıştı. Üstelik yukarıda saydıklarımız buzdağının görünen kısmı desek abartmış olmayız. İşte tüm bu hareketliliğin ortasında 4 gün boyunca ciddi bir çekim merkezi olmayı hedefleyen Contemporary İstanbul Sanat Fuarı var.

‘İyi fuar, iyi satış yapan fuardır’

Bu yıl 12. kez düzenlenen Contemporary İstanbul’un Yönetim Kurulu başkanı Ali Güreli’nin “İyi fuar iyi satış yapan fuardır” cümlesiyle özetlediği beklentileri ne derece hedefini tutturacak bilinmez ama fuarın gitgide büyüdüğü, sanat piyasasında gitgide daha fazla hareketlilik yarattığı ve henüz dünya ölçeğinde çok önemli bir paya sahip olmasa da Türkiye’nin de bu lezzetli pastanın tadını çıkarmaya başladığı bir gerçek. Sayılar etkileyici gerçekten de: 42’si yabancı, toplam 73 galeri ile yaklaşık 1.500 sanat eseri sanatseverlerle buluşacak. Öte yandan işin ticari tarafı bir yana, yine Güreli’nin vurguladığı bir başka husus var ki dikkate değer. “Avrupa’da Türkiye’nin algısını değiştirecek bir hafta bu” diyen Güreli, CI ile birlikte İstanbul’da yoğun bir sanat hareketliğinin yaşanacağı şu günlerin farklı bir etkisini öne çıkarıyor. İcra Kurulu Üyesi Hasan Bülent Kahraman da tüm bu söylenenlere katılmakla birlikte “Contemporary İstanbul, İstanbul’u değiştiriyor, bir fuardan önce bir de fuardan sonra İstanbul diye bir şey var. Öyle ki tüm bu sanatsal hareketliliği de aslında fuara borçluyuz. CI artık bir kurumdur” diyor.

‘Heykeli tanımıyoruz’

Kahraman’ın üzerinde durduğu konu ise CI bünyesinde açılacak olan “Beşinci Element” adlı sergi. “İnsanımız heykeli tanımıyor” diyen Kahraman “Heykel hava, su, ateş ve topraktan sonra beşinci elementtir. Tüm bunların birleşiminden meydana gelir çünkü” diyor. Jan Fabre, Tony Cragg, Magdelena Abakanowicz, Jannis Kounnellis, Erdağ Aksel, Genco Gülan gibi sanatçıların heykellerinin sergileneceği “Beşinci Element”, 13 - 19 Eylül tarihleri arasında Maçka Parkı’nda ziyaret edilebilecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler