İstiklal’i kucaklayan bina

İlhan Koman’ın insanın sevgisini anlatan ‘Akdeniz’ heykeli de binanın şeffaf cephesinin içinden caddeyi kucaklıyor.

Yayınlanma: 13.09.2017 - 18:47
Abone Ol google-news

Bugünlerde İstiklal Caddesi’nde yürürken Galatasaray Meydanı’na vardığınızda yenilenmiş Yapı Kredi Kültür Sanat binasının kuzey cephesinde sanki İstiklal’de yürür gibi gezen insanlar göreceksiniz... Bu cam cephenin içinden İlhan Koman’ın “Akdeniz” heykeli sizinle kucaklaşacak. Zaten Koman da “İnsanın kucaklaşması, sevgisi anlatılırken Akdeniz aklıma geldi; Akdeniz büyüktü, bizden bir denizdi. Kucak açmayı bu adla anlatmak istedim” sözleriyle anlatıyordu heykelini. Üç yıl önce İsrail protestosunda kırılan heykel, bir süre Galatasaray Meydanı’nda yer aldıktan sonra şimdi meydana tepeden, içeriden bakıyor. Arkadaşı heykeltıraş Şadi Çalık’a yaptırılan meydandaki soyut heykelle de “ben güvendeyim” mesajı yolluyor sanki...

Yıl sonuna kadar sergi

Galatasaray Meydanı’nda 50 yıl boyunca varlığını sürdüren ve dört yılda yenilenen binanın İstiklal’e bakan giriş katında Yapı Kredi Yayınları’nın tüm kitaplarının bulunduğu yüksek tavanlı bir kitabevi sizi karşılayacak. Asma katında bir okuma bölümünün de bulunduğu kitabevinde çocuk kitapları ve çocuk etkinlikleri için özel alanlar da yer alıyor. İlk katında banka koleksiyonlarında yer alan eserlerin sergilendiği müze, ikinci ve üçüncü katında sergi alanları, dördüncü katında ise yine meydan seyredilebilen büyük bir salon bulunuyor. Bu salon, tiyatro, söyleşi, konferans, performans ya da film gösterimlerine ev sahipliği yapacak. Yapı Kredi Kültür Sanat binasının beşinci katında da bir kütüphane var. Kütüphanede 4 bini nadir eser olmak üzere yaklaşık 80 bini aşkın kitaba erişilebilecek. Yapı Kredi Kültür Sanat binasının açılış sergisi “Sarmal” ise yıl sonuna kadar açık. Küratörlüğünü Dr. Necmi Sönmez’in üstlendiği “Sarmal” sergisi Yapı Kredi Koleksiyonu’ndan oluşuyor. “Sarmal”da Türk kadın ressam Mihri Müşfik’in otoportresi ve 3. Selim’in müzik defteri ilk kez ziyaretçilerle buluşuyor. Sergide, Osman Hamdi Bey, Aliye Berger, İbrahim Balaban, Ömer Adil, Nazmi Ziya, Özer Kabaş’ın yanı sıra günümüz genç sanatçıların eserleri de yer alıyor.

(Ücretsiz olarak gezilebilecek serginin ziyaret saatleri ise şöyle: Pazartesi, Cuma saat 10.00-19.00, Cumartesi 10.00-18.00, Pazar 12.00- 18.00.)


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler