‘İnsana umut vermek sanat kadar önemli’

Ai Weiwei “Porselene Dair” sergisi bağlamında gerçekleştirdiği söyleşide, “Ben kendimi sanatçı değil sanat yapan kişi olarak tanımlarım. Hayatım boyunca ifade özgürlüğü gibi temel insan hakları için mücadele ettim. Kamusal kişiliğim var. Benim için çağa tanıklık etmek, insana dokunabilmek, umut vermek sanat üretimi kadar önemlidir” dedi.

Yayınlanma: 14.09.2017 - 21:43
Abone Ol google-news

Sakıp Sabancı Müzesi’nde açılan, Ai Weiwei Porselene Dair (12.9.2017 - 28.1.2018) sergisi bağlamında the Seed’de Ai Weiwei, Londra Royal Academy of Arts’ın eski sergiler direktörü Sir Norman Rosenthal ile bir sanatçı söyleşisi yaptı.

Yoğun ilginin olduğu konuşmada Ai Weiwei, savaşlar, mülteci sorunu gibi güncel krizlerden ve zanaatla sanatın iç içe geçtiği Çin seramik geleneğinden beslenen “sanatsal yaklaşımını” sanatseverlerle paylaştı.

Ai Weiwei, Çinli ünlü bir şair olan, yaşamı yüksek görevler ile çok ağır sürgünler arasında geçen babasından Nâzım, Neruda, Mayakovski şiirlerini duyduğunu, sanat ve dünya görüşünün bu ortamda şekillendiğini anlatarak başladığı konuşmasında, “Ben kendimi sanatçı değil sanat yapan kişi olarak tanımlarım. Hayatım boyunca ifade özgürlüğü gibi temel insan hakları için mücadele ettim. Kamusal kişiliğim var. Benim için çağa tanıklık etmek, insana dokunabilmek, umut vermek sanat üretimi kadar önemlidir” diyerek çizgisini özetledi. 85 yaşındaki annesinin “Çin’e gelme” dediğini ama bir gün ülkesini sevdiği ve korkmadığını göstermek için döneceğini söyleyen Ai Weiwei, “Ülkemi seviyorum ama ülkemi sevmem de suç” diyerek içine sokulduğu ikileme işaret etti.

Sosyal medyayı insana dokunabilmede kullanan, sergide birçok belgeselini de izlediğimiz, konuşma sırasında da fotoğraflarla anı belgeleyen Ai Weiwei, mültecilerin çektikleri zorluklara dikkat çeken, iki yıl boyunca aralarında Midilli’nin de olduğu yerlerde yaşayarak çektiği “Human Flow” filmini, 10 ülke gezerek tanıtacağını anlattı ve “Siz de onlara bir şekilde dokunabilirsiniz” mesajını verdi.

SSM Müdürü ve sergi eş küratörü Nazan Ölçer de “Human Flow” filminin yakın zamanda gene bu salonda izleneceğini müjdeledi.

Davet edilirse Almanya’da yaptığı gibi Türkiye’de de ders verebileceğini söyleyen Ai Weiwei, “KHK ile üniversitelerden atılan “Barış İçin Akademisyenler”den haberiniz var mı” sorusunu ise “Evet iki gün sonra beni de atabilirler. Bu tür olaylar her yerde var, önemli olan hayatın her alanında mücadele vermektir” diyerek yanıtladı.

Basın toplantısından açılışa, her yerde insanlarla çok yakın temasta bulunan Ai Weiwei’nin mutluluk ahlakı çağa tanıklık, insana dokunmak, haklarını savunmak; estetiği ise iyiliği besliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler