Galatasaray Lisesi 150. yıl kutlamaları başladı: Etik, dayanışma, laiklik...

Galatasaray Lisesi’nin 150. yılı kutlamaları Galatasaray Lisesi’nde düzenlenen basın toplantısı ile başlatıldı.

Yayınlanma: 10.10.2017 - 18:54
Abone Ol google-news

Tevfik Fikret Salonu’nda düzenlenen toplantı Galatasaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sn. E. Ertuğrul Karsak, Fransa’nın Türkiye Başkonsolosu Bertrand Buchwalter, Galatasaray Lisesi Müdürü Sn. Meral Mercan, Galatasaray Spor Kulübü Başkanı Sn. Dursun Özbek, Galatasaray Lisesi eski müdürlerinden Yıldızhan Yayla, lise mezunlarından Prof. Dr. Duygun Yarsuvat, Aydemir Akbaş, Hakkı Âkil, Polat Bengiserp, Faruk Süren, Ahmet San, Nur Ger, Erman Kunter, Levent Erden, Prof. Dr. Şebnem Ünal, Galatasaray Lisesi öğrencileri ve mezunları ile çok sayıda konuğun katılımlarıyla gerçekleşti.

Batı’ya açılan pencere

Toplantıda ilk söz alan Galatasaray Lisesi Fransız Ders Nazırı Carole Lux, konuşmasında, iki ülkenin ortak değerleri olan “Etik, dayanışma ve laiklik”e vurgu yaparken, Galatasaray Lisesi Müdürü Meral Mercan lisenin kuruluş tarihine dair bilgiler verdi. Galatasaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ertuğrul Karsak ise Osmanlı’nın tanzimat dönemi uygulamalarının bir sembolü haline gelen Mekteb-i Sultani, bundan dolayı “Batı’ya açılan pencere” şeklinde anılageldiğini hatırlatarak lisenin özellikle 1912 - 1922 yılları arasında çok sayıda şehit verdiğini belirtti ve şunları söyledi: “Galatasaray Lisesi’ni özellikli kılan, daha öğrencilik yıllarından itibaren ülkemizin gurur duyacağı, farklı alanlarda liderlik eden kişiler yetiştirmeyi hedefleyen ve tarih boyunca Doğu- Batı sentezini başarıyla gerçekleştirmiş bir kurum olmasıdır. Galatasaray Lisesi mezunları, bürokraside, sporda, sanatta, bilimde, hukukta, edebiyatta, Meşrutiyet’in ve Cumhuriyet döneminin en parlak aktörleri arasında yer aldılar.”

150. Yıl Sınıfı

Sunuculuğunu Korhan Abay’ın yaptığı ve İzzeddin Çalışlar’ın lisenin 100. yıl kutlamalarını belgesel bir formda aktardığı kısa bir filmin de gösterildiği toplantı farklı yıllarda Galatasaray’dan mezun olmuş 9 öğrenciden oluşan bir sınıfın Tevfik Fikret sahnesinde bir araya getirildiği bir sohbetle sonlandı. Sohbet sırasında Prof. Dr. Duygun Yarsuvat, Dursun Özbek, Aydemir Akbaş, Hakkı Âkil, Ahmet San, Nur Ger, Erman Kunter, Levent Erden, Prof. Dr. Şebnem Ünal hem okul anılarını anlattılar hem de Galatasaraylı olmanın kendileri için ne anlam ifade ettiğini açıkladılar.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler