‘Yeryüzünü şiirle kuşattı’

Dağlarca Şiir Ödülü Fişekçi ve Sezer'e verildi.

Yayınlanma: 16.10.2017 - 22:11
Abone Ol google-news

Beşiktaş Belediyesi tarafından, PEN Yazarlar Derneği ve Türkiye Yazarlar Sendikası’nın desteğiyle Fazıl Hüsnü Dağlarca anısına düzenlenen Dağlarca Şiir Ödülü, Akatlar Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen törenle sahiplerine sunuldu.

Şair Turgay Fişekçi ve şair Çiğdem Sezer arasında paylaştırılan Dağlarca Şiir Ödülü’nün üçüncü yılında bir ilk gerçekleşti. Dağlarca’nın resim dünyasına olan ilgisine teşekkür için 22 ressam bir araya geldi. “Dağlarca İçin... Resim / Sesim” sergisinin açılışı ile başlayan gecede, Ressam-Yazar Ruşen Eşref Yılmaz “Dağlarca ile Resim Söylemek’’ kitabını imzaladı...

‘Evrensel anlatım’

Ödül almak üzere sahneye çıkan Turgay Fişekçi yaptığı konuşmada Dağlarca’nın şiire başlamasında nasıl etkisi olduğunu anlattı ve onun çağdaş şiirimizin en şaşırtıcı şairi olduğunu söyleyerek şunları ekledi: “Son derece evrensel bir şiirdir Dağlarca şiiri. Soyut anlatımlara yaklaştığında da, ulusal Kurtuluş Savaşımızı anlattığı destanlarında da aynı evrensel anlatıma ulaşabilmiştir. Tema çeşitliliği ile de evrenseldir. Vietnam Savaşı’nı anlatırken de, Hollandalı dörtlükleri yazarken de yeryüzünü şiir dünyası içinde kuşatabilmiş bir şairdir.”

Ödülü Fişekçi ile paylaşan Çiğdem Sezer ise Dağlarca’nın “Ben bir ağaçtan başka bir şey değilim. Yemin ediyorum.” sözlerini hatılattığı konuşmasında şu ifadelere yer verdi. “Dağlarca gibi kaç isim vardır ki kendini yalnız ama yalnız şiirle var etmiş olsun. Ne demişse, ne yapmışsa şiire dair olsun? Bazen sorarlar, şiir ve akıl, şiir ve şu, bu üzerine ne düşünüyorsunuz, diye. “Benim şiirimde akıl makıl yoktur. Yemin ederim” diyen Dağlarca’yı anımsar, gülümserim. Peki, ne vardır onun şiirlerinde? Yanıtı kendisi vermiş yine: “Yaşamın ta kendisi vardır.”

Seneye sempozyum

Seçici Kurul ayrıca 2018 yılının Dağlarca’nın ölümünün 10. yılı olması nedeniyle Beşiktaş Belediyesi’nin öncülüğünde “Uluslararası Dağlarca Sempozyumu”nun düzenlenmesine karar verdi.

Koordinatörlüğünü Yasemin Arpa’nın üstlendiği Dağlarca Şiir Ödülleri’nin tasarımı Erkal Yavi, heykelleri ise heykeltıraş Dinçer Güngörür tarafından yapıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler