Antalya’da kısılan ses İstanbul’da yükseliyor

Antalya Film Festivali’nin kaldırdığı ulusal yarışmayı yeniden hayata döndürmek için tasarlanan 54. Ulusal Yarışma bu akşam başlıyor. Etkinliğin açılış filmi ise Antalya’nın ilk ödüllü filmi “Gurbet Kuşları”.

Yayınlanma: 19.10.2017 - 20:44
Abone Ol google-news

54. Antalya Uluslararası Film Festivali’nin çok tepki toplayan bir kararla ulusal yarışmayı kaldırması üzerine sinemacı Kaan Müjdeci’nin önderliğinde harekete geçen bir grup sektör temsilcisinin girişimleriyle hayata geçirilen 54. Ulusal Yarışma bu akşam başlıyor. Beyoğlu Sineması’nda, 1964 yılında düzenlenen ilk Antalya Film Şenliği’nde En İyi Film ve En İyi Yönetmen ödüllerine layık görülen “Gurbet Kuşları” (y: Halit Refiğ) filminin de gösterileceği açılışla başlayacak olan 54. Ulusal Yarışma 27 Ekim’e dek devam edecek.

‘Bir gün yine...’

Antalya Film Festivali’nin fikir babası olarak bilinen yönetmen Behlül Dal’ın “Bir gün yine döneceğim o şehre” mısraını kendine şiar edinerek yola çıkan ve manifestolarını “Filmlerimizle ve hayallerimizle; Bir gün yine döneceğiz o şehre” diyerek bitiren ulusal yarışma ekibi şu sözlerle anlatıyor meramını: “ Yarışmamızı geri istiyoruz. Kendimizi uluslararası alana tanıtma baskısını hissetmeksizin, önce birbirimizi tanımak ve anlamaya çalışmak istiyoruz. Yeni sinemacılarla tanışmak, deneyimli meslektaşlarıyla buluşturmak; eski sinemacıları hatırlamak istiyoruz. Belgesel kategorimizi geri istiyor, daha fazla belgeselin görünür olmasını arzuluyoruz. Kısa filmlerin hak ettiği değeri kazanmasını istiyoruz. Ödüllerimizi, ödül törenlerimizi geri istiyoruz. Dünyaya seslenen, sözünü özgürce söyleyen sinemacılarımızı izlemek istiyoruz. İzleyiciye, sinemayı keşfetme fırsatının verilmesini istiyoruz.”

8 film yarışıyor

Tüm gösterimlerin Beyoğlu Sineması’nda yapılacağı 54. Ulusal Yarışma’da 8 film izleyiciyle buluşacak. Bunların içinde Onur Ünlü’nün bu yıl içinde izleyiciyle buluşan dördüncü filmi olan “Put Şeylere” de var. Dünya prömiyerini ulusal yarışmada yapacak filmin başrollerinde Öykü Karayel, Erkan Kolçak Köstendil, Elit İşcan ve Öner Erkan yer alıyor. Adana Film Festivali’nin ödüllü yapımları “Daha” (y: Onur Saylak), “Kar” (y: Emre Erdoğdu) ve “Körfez”in (y: Emre Yeksan) yanı sıra yönetmen Ali Kemal Çınar’ın Ankara Film Festivali’nde En İyi Film ödülünü alan “Genco” adlı filmi de yarışmadaki filmler arasında. 54. Ulusla Yarışma belgesel yapımları da unutmamış ve seçkide 3 belgesel filme yer vermiş. Ayşe Toprak imzalı “Mr. Gay Syria”, Sertan Ünver’in ilk filmi “Blue” ve Yunus Ozan Korkut’un Adana Ceyhan’da çektiği “Benim Varoş Hikâyem” izleyiciyle buluşacak belgesel filmler.

Kadir İnanır, Hülya Uçansu, Sevin Okyay, Sarkis, Tayfun Pirselimoğlu ve Nihal Yalçın’dan oluşan jürisiyle de dikkat çeken 54. Ulusal Yarışma sinemamızın Antalya’da kısılan sesini İstanbul’dan yükseltmek için yola çıkıyor. Bu sesi duyup duymamak bize, size, hepimize kalmış.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler