Antalya’da ‘İnsan Seli’ yarıda kesildi

54. Uluslararası Antalya Film Festivali’nde gösterilen Çinli yönetmen Ai Weiwei’nin “İnsan Seli” belgeselinin izleyicilerin altyazılarda geçen “gerilla” kelimesine tepki gösterdiği için yarıda kesildiği iddia edildi. Film şirketi ise teknik sorundan dolayı filmin yarıda kaldığını, seyircilerin de bu nedenle tepki gösterdiğini açıkladı.

Yayınlanma: 23.10.2017 - 22:39
Abone Ol google-news

Bu yıl Ulusal Yarışma’yı programdan çıkararak tepki çeken 54. Uluslararası Antalya Film Festivali ilk yarışma filmi Çinli yönetmen Ai Weiwei’nin yönetmenliğini yaptığı belgesel “İnsan Seli- Human Flow’un izleyicilerin altyazılarda geçen “gerilla” kelimesinden dolayı tepki göstermesi nedeniyle yarıda kesildiği iddia edildi. Türkiye’nin Güneydoğu Bölgesi’nde çekilen bir sahnede yer alan Türkçe altyazıda “gerilla” kelimesinin geçmesine bazı izleyicilerin tepki gösterdiği, bazılarının ise tepki olarak açık hava sinemasından ayrıldığıdı iddialar arasında yer aldı. Birkaç dakika alt yazısız devam eden filmin gösterimi, teknik sorunların çözülemediği gerekçesiyle ileri bir tarihte gösterilmek üzere yarıda kesildi. Bu sırada altyazı ekrandan çıktı, film birkaç dakika altyazısız devam etti. Bir süre sonra perdenin önüne festival yetkilileri gelerek seyircileri bilgilendirdi. Bunun üzerine Uluslararası Antalya Film Festivali Jüri Başkanı Filistinli Elia Suleiman, düzenlenen basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Suleiman, festival kapsamında gösterimi yarıda kalan ‘İnsan Seli’ belgesel filmi için, “Bunun hakkında çeşitli komplo teorileri var. Kopyaya zarar verildiği gibi, filmi yarışma dışı edebilecek, ödül almasını engelleyecek şeyler yapıldığına dair komplo teorisi var. Fakat yeni bir kopyası gönderilecek ve film yeniden oynatılacak. Böylece jüri daha tarafsız bir karar verecek” açıklamasını yaptı.

‘Komplo teorileri var’

Suleiman, dün akşam orada olmadığını, filmle ilgili haberleri sabah öğrendiğini aktardı. Filmlerini yaparken daha sanatsal düşündüğünün altını çizen Suleiman, “Sinema sanatsal olsa da insanlara soru sordurtması gerekir. Benim yaptığım filmler Filistin’i değiştirtmedi, fakat insanlara Filistin’deki belirli bir politika üzerinden sorular sordurtmalı. İyi bir filmin sorgulatması ve insanın içine işleyen bir konuda olması gerektiğini düşünüyorum. Akşamki protestoların neden olduğunu bilmiyorum. Türkiye’deki herhangi bir tarafı da tutmuyorum, haksız ya da haklı da diyemiyorum. Bu festivale geldiğim sıralarda protestolardan dolayı iptal edileceğine yönelik söylentiler yapılmıştı ama böyle şeyler Filistin’de oluyor. Film yapımcıları, kendi güzel filmlerini yaptığında dünkü gibi bir protesto değil, filmi yaparak filmin kendisini görüş olarak düşünüp filmin kendisini protesto haline getirmeli. Görüşlerini film sayesinde seyircilere aktarmalı” dedi.

‘Hatalı kopya gönderildi’

İnsan Seli’nin yarıda kalmasına yönelik filmin Türkiye’deki haklarına sahip Filmartı şirketi de bir açıklama yaptı. Filmin uluslararası hak sahibi şirketinin çalıştığı İngiltere’deki Deluxe Technicolor Laboratuvarı’nın festival gösterimi için gösterim şifrelerini defalarca yanlış yolladığı belirtilen açıklamada, son yollanan şifrelerle gösterimin yapıldığını kaydetti. Açıklama şöyle devam ediyor: “Ancak, filmin gösterimi devam ederken bir süre sonra kopyasında görüntü ve seste senkron sorunu tespit edilmiştir. Böyle olunca gösterime bu şekilde devam etmeme kararı alınmıştır. Londra’daki laboratuvarla yapılan görüşmede filmin sorunlu ve hatalı bir gösterim kopyasının yollandığı tespit edilmiştir.” Aksaklığın yurtdışındaki laboratuvardan kaynaklandığı belirtilen açıklamada, maddi ve manevi kayıp için hukuki süreç başlatılacağı belirtildi.

Sabancı Müzesi’nde gösterilecek

Belgesel, 65 milyon insanın, savaş, açlık ve iklim değişikliği nedeniyle zorla yerlerinden edilmesini anlatıyor. Afganistan, Bangladeş, Fransa, Yunanistan, Almanya, Macaristan, Irak, İsrail, Meksika, Pakistan, Filistin, Sırbistan, Suriye, Türkiye ve diğer ülkelerde 1 yıl boyunca çekilen yapım, ülkelerdeki yaşanan afetleri, görüntüler ve fotoğraflarla yansıtıyor. “İnsan Seli” 17-18 Kasım’da Ai Weiwei’nin “Ai Weiwei Porselene Dair” adlı sergisinin sürmekte olduğu Sakıp Sabancı Müzesi’nde de gösterilecek.

 

‘Başka festivaller rol modeliniz olmamalı'

Antalya Film Festivali’nden Ulusal Yarışma’nın kaldırılmasının ardından tartışmalar başlamış ve Tepkilere yol açmıştı. Hatırlayalım, temmuz ayında yapılan bir basın toplantısında, festivaldeki bu değişimi Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, “Fransa’daki Cannes Film Festivali’ni örnek alarak hareket ettik. Bu kararda geç bile kaldık” demiş ve değişikliği şu sözlerle savunmuştu: “İki ayrı festivali ayrı ayrı yapmak farklı bir güç gerektiriyor. Türk sinemasının en kaliteli ürünleri de uluslararası yarışma içinde yer alacak.

Türk sinemasının en güçlü şekilde uluslararası yarışmayla dünya sinemasına takdim etmeyi amaçlıyoruz. Eforumuzu dağıtmadan Türk sinemasının ürünlerini dünya sinemasıyla yarıştırmak istiyoruz. Cannes da böyle bir örnek. Biz geç bile kaldık diyebiliriz. 12 yıldır bunun hazırlıklarını sürdürüyoruz. Bu değişimin günü geldiğini düşündük. Uluslararası yarışmayı deplasmanda değil kendi evimizde yaşayacağız.” Gelelim bugüne, “İnsan Seli” belgeselinin alt yazıda geçen “gerilla” kelimesinden dolayı yarıda kesilmesi iddiası üzerine, bir basın toplantısı düzenleyen 54. Uluslararası Antalya Film Festivali Jüri Başkanı Elia Suleiman, önceki gün yaptığı açıklamada Türel’in sözlerinin aksine, “Diğer film festivalleri ile Antalya’yı karşılaştırmaya gerek yok. Festivalin kendi orijinalliğinin ve karakterinin olması gerekiyor. Başka festivaller rol modeliniz olmamalı” dedi. Suleiman, “Festivalin uluslararası olmasının çeşitli faydaları olabilir.

Bu kararla birçok ülkeye festival daha iyi tanıtılacaktır. Bence bu festival, gençler için film yapımcıları ile iletişim kurabilecekleri için ilginç bir organizasyon. Burası gerçekten önemli bir festival halini alıyor. Kültürler arası etkileşimin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Başlangıçta işler karışmış gibi görünüyor ama önümüzdeki yıllarda işlerin yoluna gireceğini düşünüyorum. Neden diğer film endüstrileri olması gerektiğine anlam veremiyorum, böyle bir şeye gerek yok” diye konuştu


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler