Bir gün yeniden...

54. Ulusal Yarışma önceki gece yapılan kapanış ve ödül töreniyle sona erdi. Gecede En İyi Film Ödülü Onur Saylak imzalı ‘Daha’ya gitti.

Yayınlanma: 27.10.2017 - 20:26
Abone Ol google-news

“54. Ulusal Yarışma’nın birincisine hoş geldiniz!” Gecenin sunucusu Korhan Abay’ın bu esprili girişi durumun tuhaflığını yeterince anlatıyor olmalı. Gerçekten de, Cahide’nin sahnesinde devam eden ve aralarında Kadir İnanır, Nur Sürer, Meltem Cumbul, Salih Güney, Elçin Sangu, Hazar Ergüçlü, Tayfun Pirselimoğlu, Onur Ünlü, Onur Saylak, Demet Evgar, Ahmet Mümtaz Taylan, Suna Yıldızoğlu, Can Kolukısa, Nazan ve Ercan Kesal gibi sinema ve televizyon dünyasının tanınmış isimlerinin bulunduğu kalabalık bir izleyici kitlesinin pür dikkat, pür neşe izlediği 54. Ulusal Yarışma Kapanış ve Ödül Töreni bir yanıyla ciddi bir tuhaflığa işaret ediyor zira bu törenin İstanbul’da değil, Antalya’da yapılıyor olması gerekirdi. Ama bunları konuşup tartışmak için biraz geç kalındı artık, en azından bu yıl için. Gelecek yıl içinse, herkesin inancı aynı yönde sanki: “Bir gün yine döneceğiz o şehre.”

‘Sinema direniştir’

54. Ulusal Yarıma’nın jüri üyelerinden, deneyimli festival yöneticisi Hülya Uçansu ödül töreni öncesi bir konuşma yaptı ve Antalya Belediye Başkanı Menderes Türel’in Antalya’daki ulusal yarışmayı kaldırmasını eleştirdi. “Okullar olmasaydı maarifi yönetmek çok kolay olurdu sözünü” hatırlatan Uçansu, konuşmasında Türel’in en önemli hatasının “bir festivalin uluslararası olmaya giden yolunun ulusaldan geçtiğini bilmemesi ve kabul etmemesi” olduğunu belirtti ve Fransız Sinematek’inin efsane başkanı Henri Langlois’nın “Sinema direniştir” sözlerini tekrarlayarak “Sinema gelecektir. Sinema toplumların her türlü baskı dönemlerinde yol gösterenidir, ışık tutandır. Sizler bu cesareti gösterdiğiniz, bu dayanışmayı gerçekleştirdiğiniz sürece umut var. Ulusal Yarışma bir gün, umarım çok uzak olmayan bir günde, o şehre mutlaka yeniden geri dönecek” dedi.

Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) tarafından verilen ödülü açıklamak üzere sahneye gelen Tül Akbal Süalp ise “Sustukça sıra hepimize geliyor” dediği konuşmasında “Dünün zalimi bugünün mazlumu olunca kolay aklanmıyor maalesef” diyerek 2014 yılında Reyan Tuvi’nin “Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek” belgeseli sansüre uğradığında yeterince güçlü bir karşı duruş yapılamadığı için bu günlere gelindiğine işaret etti ve biraz da bu sebeple SİYAD ödülünü bir belgesele verme kararı aldıklarını söyledi.

Ödül vermek üzere sahneye gelenler arasında Yeşilçam’ın yaşayan efsanesi Kadir İnanır da vardı. En İyi Film Ödülü’nü sunmak üzere sahneye çıkan İnanır, “Siz varken, hiç korkmayın, hiç kimse bir şey yapamaz” dedi ve kısa ama öz konuşmasını şu sözlerle bağladı: “Sanatçı bir gücün arkasında duran değil, yarattığı eserin gücüyle büyüyendir.”

‘Portakalın tadı...’

Gecenin son konuşması Korhan Abay’dan geldi. Antalya Belediye Başkanı Menderes Türel’e olan fiziksel benzerliğine atfen “Antalya’ya gittiğim zaman sık sık restoranlarda denetlemelerde bulunuyorum” diyen Abay, “Sevgili Başkan, hamursuz mantı olmaz, anasonsuz rakı olmaz, adaletsiz kadı olmaz, biz yaptık oldu derseniz olur tabii ama portakalın o eski tadı kalmaz” sözleriyle büyük alkış topladı.

54. Ulusal Yarışma Ödülleri

En İyi Film: “Daha” - y: Onur Saylak

En İyi Yönetmen: Onur Ünlü - “Put Şeylere”

En İyi Senaryo: “Körfez” - Ahmet Büke - Emre Yeksan

En İyi Kadın Oyuncu: Hazar Ergüçlü - “Kar”

En İyi Erkek Oyuncu: Ahmet Mümtaz Taylan / Hayat Van Eck - “Daha”

SİYAD Ödülü: “Mr. Gay Syria” - y: Ayşe Polat

Yıldırım Önal Anı Ödülü: Ayşen Gruda

Emek Ödülü: Fatoş Kurtuluş - Beyoğlu Sineması

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler