‘Yapamadığımız çok şey var’

İş Sanat Kibele Galerisi, yeni sezonun ilk sergisini ressam Hanefi Yeter ile açtı. Sanatçının ‘Evvel’ adını verdiği sergi, Türkiye’den Berlin’e uzanan 50 yılık birikim ve üretiminden bir seçki.

Yayınlanma: 30.10.2017 - 22:18
Abone Ol google-news

Görsel sanatların anlatı ustası Hanefi Yeter’in sanat yaşamı, 1967 yılında İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi’ndeki Bedri Rahmi Eyüboğlu atölyesinde başlıyor. 1972 yılında devlet bursuyla Almanya’da yüksek lisans yapma hakkı kazanan sanatçı, 1973’te Berlin Sanat Akademisi’ne kayıt olduğunda, 68 Kuşağı veya Frankfurt Okulu düşünürlerin fikirlerinden beslenen öğrenci hareketlerinin yoğun olduğu ortamda kendini buluyor. Bedri Rahmi ile akademi dışında da çalışan Yeter, “Eğitim döneminin ilk başlangıcında Bedri Rahmi gibi bir hocaya rastlamanın müthiş bir etkisi var tabii” diyor. Türkiye’den sonra 5 yıl da Berlin’de eğitim alan 30 yıl Almanya’da sanat üretimini sürdüren Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde 65’in üzerinde sergi açan Hanefi Yeter, eserlerinde hayata, insana dair hikâyeler anlatıyor. Sanatçı 80’den 2017’ye yaşadıklarından esinlenerek farklı teknikler kullanarak ürettiği eserlerinden oluşan bu son sergiyi, “Sanat uçsuz bucaksız bir derya, içinde yüzüyoruz. İşte yapabildiklerimiz bu kadar” sözleriyle betimliyor.

Mesajı ulaştırmak...

Almanya’da yaşadığı yıllarda tuval resimlerinin yanı sıra duvar resimleri de yapan sanatçı, aynı dönemde seramik çalışmaları, ahşap üzeri oymalı ve dekupeli resimler de çalışıyor. 2000 yılında Almanya serüvenini tamamlayarak Türkiye’ye dönen Hanefi Yeter, 2005 yılı sonrası heykel çalışmalarına başlıyor. Yeter, anlatımındaki çeşitliği vermek istediği mesajın ulaşabilir olması ile açıklıyor, “Ben yaşadığı dönemden etkilenen, aktarmak isteyen bir sanatçıyım. Üç beş düşünüp bir kere söylemek, azını özünü vermek için ona göre bir anlatma biçimi, bir teknik uygulamak lazım ki, mesaj yerine ulaşsın. Sevgi mi? Politik bir mesaj mı?.. Ama sergiye baktığımda anlatmadığım ne kadar da çok şey kalmış diyorum.” “Evvel” sanatçının resimlerinin yanı sıra desen, heykel ve seramiklerinin de yer aldığı, kronolojik olmayı amaçlamayan bir sergi. Yeter, “Burası bir sergi alanı, ne benim eserlerim sığar, ne de çoğu yurtdışında ürettiğim eserleri bir araya getirebilirim. Burada gözettiğimiz, 80’lerden günümüze kadar gelsin ama bir sergi olsun, kronolojik bir sıra olmasındı. Yan yana asılan resimlerin birbirini sevmesi, birbirine meydan bırakması, insanların gözüne gelmesi, görebilmesi lazım. Mümkün mertebe eserleri birbirine dost olabileceği şekilde yerleştirdik” sözleriyle tercih ettiği sergileme biçimini açıklıyor.

‘Benden gelir benden gider’

Tuvalinden çerçevesine, heykellerinin montajına kadar üretimin her aşamasını bizzat yapan sanatçı, “İşin zanaat kısmını da severek yaparım. Resimlerime kimseyi dokundurtmam, bir çizik bile arttırmam. Üretebildiğim kadar eserlerimi kendim üretmeliyim. Benden gelir benden gider” diyor ve onun bu özelliği sergiye ayrı bir anlam ve güzellik katıyor. 90’ın üzerinde kişisel sergi açan, çok sayıda karma sergiye katılan ve eserleri çeşitli müze ve özel koleksiyonlarda yer alan Hanefi Yeter’in “Evvel” adını verdiği retrospektif sergisi 31 Ekim - 16 Aralık 2017 tarihleri arasında İş Sanat Kibele Galerisi’nde ziyaret edilebilir.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon