Kitap bayramı başladı

36. İstanbul Kitap Fuarı’nın açılış gününde saldırı ve gerilim başroldeydi. Geniş kitlelerin akın ettiği fuar alanında renkli görüntüler de yaşandı.

Yayınlanma: 04.11.2017 - 21:14
Abone Ol google-news

36. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı, dün Büyükçekmece’deki TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde açıldı. 12 Kasım’a kadar sürecek etkinliğin açılış törenine Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, İstanbul Valisi Vasip Şahin, bu senenin Onur Konuğu olan Kore Cumhuriyeti’nin büyükelçisi Cho Yunsoo, Küba Büyükelçisi ile birlikte CHP’li belediyelerden Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün ve Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu katıldı.

Törende ilk konuşmayı TÜYAP Kültür Fuarları Genel Koordinatörü ve aynı zamanda gazetemiz yazarı Deniz Kavukçuoğlu yaptı. Kavukçuoğlu, sözlerinin başında, afişte yer alan zeytin ağacı simgesine dikkat çekti. Kavukçuoğlu, zeytin ağaçlarının ölümsüz olduğunu dile getirerek, “Dileriz zeytin ağaçlarımız kesilmezler ve giderek yaygınlaşırlar” dedi.

Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk de törende Bakan Numan Kurtulmuş’a yönelik olarak yayımcıların çözüm beklediği sorunlar olduğunu dile getirdi. Kocatürk, “Okuma Seferberliği” çağrısı yaparken, Kurtulmuş’tan ülkedeki tüm okullara kütüphane kurulması isteğini belirtti.

Kitap Fuarı’nın “Onur Yazarı” Ayla Kutlu ise konuşmasında “İyi ki varsın Edebiyat, sen yaşadığın sürece biz mutluyuz” derken, Kore Yayıncılar Birliği Başkanı da misafirpervelik için Türkiye’ye teşekkür etti.

‘Kitabın peşini bırakmadım’

Gazetemiz Kitap Eki Yayın Yönetmeni Turhan Günay, dün 36. TÜYAP İstanbul Kitap Fuarı’nın açılış töreninin ardından “Prix Voltaire’in Ardından Türkiye ve Dünyada Yayınlama Özgürlüğü” isimli panele konuşmacı olarak katıldı. Türkiye Yayıncılar Birliği tarafından düzenlenen panelin konuşmacıları arasında Günay’la birlikte “Prix Voltaire Ödülü”nü alan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Evrensel Basım Yayın’ın Genel Yayın Yönetmeni Cavit Nacitarhan ve IPA Yayımlama Özgürlüğü Başkanı Kristeen Einarsson da vardı. Panelin moderatörlüğünü ise yayımcı Müge Sökmen yaptı.

Turhan Günay, sözlerine İtalyan filmi “Albay ve Üç Vesaire”den örnek vererek başlarken, “Bizim siyasetçilerin de 60’tan bu yana ‘vesaire vesaire vesaire’ deyip akıllarına yayımcılık, kültür sanat ve basın geliyor akıllarına, sürekli onları kapatıyorlar” diye konuştu. Günay, “Bu ülkede yazarlar ve gazeteciler tutuklanıyor, öldürülüyor. Bu değişmiyor. Ama artık günümüzde buna tüm yayıncı arkadaşlar karşılık vermişlerdir” dedikten sonra ise Henry Miller’ın “Oğlak Dönencesi” kitabının yasaklanmasından sonra 39 yayımcının kitabı yayımlama kararı aldığını ve cümleleri sansürlü olarak bastıklarını anlattı. Turhan Günay, konuşmasını şöyle tamamladı: “Kitabın peşini hiç bırakmadım. Hapisteki arkadaşlarıma her dönem kitap taşımıştım. Sağ olsun yayıncı arkadaşlar da benim peşimi bırakmadı. Silivri’de büyük bir kitaplık oluştu. Hâlâ da kitap yollamaya devam ediyorlar. Bu süreçte pek çok ödül verildi, sevinçle sevgiyle aldım hepsini. Uluslararası Yayıncılar Birliği’ne “Prix Voltaire” ödülü için çok teşekkür ediyorum, beni en çok onurlandıran, gururlandıran, ömür boyu saklayacağım bir ödül verdiler.”

Demirtaş’ın kitabını yazarlar imzaladı

Cezaevinde bulunan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın öykü kitabı “Seher” için sanatçı dostları imza töreni düzenledi.

Sabahattin Önkibar’a saldırı

Gazeteci yazar Sabahattin Önkibar, Kırmızı Kedi Yayınları standında Asena “Meral Akşener’in Dünü Bugünü” kitabını imzalarken saldırıya uğradı. İki stand görevlisinin darp raporu aldığı, standın zarar gördüğü saldırı yayıncı ve yazarlar tarafından kınandı. Yara almayan, saldırı sonrasında imzaya devam eden Aydınlık gazetesi yazarı Önkibar, “Bu ifade özgürlüğüne saldırıdır. Türkiye’de demokrasinin geldiği yere işaret ediyor. Bir kitaba bile tahammül edilemiyor. Kitapta Meral Akşener’i anlatıyorum. Akşener’in bir kitapta bile anlatılması istenmiyor. Türkiye’de demokrasinin geldiği nokta bu” diyerek üzüntüsünü dile getirdi.

FUARDA BUGÜN

KARADENİZ SALONU

12.00-13.00 Panel: “Yazınımıza Tanıklık: Yazar Sözlükleri” Yöneten: Yüksel Pazarkaya Konuşmacılar: Sunay Akın, Hikmet Altınkaynak, Feridun Andaç, Adnan Binyazar, Ayşe Sarısayın - Düzenleyen: TÜYAP

INTEREXPO SALONU

13.15-14.15 Söyleşi: “Atatürk ve Cumhuriyet” Konuşmacılar: İlber Ortaylı, İsmail Küçükkaya Düzenleyen: Kronik Kitap

14.30-15.30 Söyleşi: “Livaneli Edebiyatı” Konuşmacılar: Onur Bilge Kula, Zülfü Livaneli Düzenleyen: Doğan Kitap

17.00-18.00 Söyleşi: “Edebiyat ile İnsanı, Toplumu, Hayatı Anlamak” Konuşmacılar: Ahmet Tulgar, Karin Karakaşlı Düzenleyen: Can Yayınları

BÜYÜKADA SALONU

13.30-14.30 Söyleşi: “Bugün Füruzan: Füruzan ile Söyleşi” Konuşmacı: Füruzan, Özge Lena, Zeynep Gülçin, Furkan Pisgin, Baran Güzel Düzenleyen: Öykü Gazetesi

KINALIADA SALONU

13.30-14.30 Şiir-Dinleti Konuşmacı: Ataol Behramoğlu Düzenleyen: Tekin Yayınevi

MODA SALONU (12. HOL)

14.30-15.30 Söyleşi: “Türkan Saylan: Yapıcılığın Gücü” Konuşmacılar: Zehra İpşiroğlu, Nurdan Arca Düzenleyen: E Yayınları


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler