Musa Kart: Baskı politikalarına karşı mizaha, karikatüre yaslanmaya devam edeceğiz

Çukurova Belediyesi’nin 2. kez düzenlediği ve bu sene uluslararası olarak gerçekleşen “Çukurova Karikatür Festivali”, ikinci ve son gündeki etkinliklerin ardından Orhan Kemal Kültür Merkezi’nde yapılan ödül töreni ile sona erdi. Törende bir konuşma yapan çizerimiz Musa Kart, "Baskı politikalarına karşı mizaha, karikatüre yaslanmaya devam edeceğiz" dedi.

Yayınlanma: 19.11.2017 - 20:55
Abone Ol google-news

Çukurova Belediyesi’nin 2. kez düzenlediği ve bu sene uluslararası olarak gerçekleşen “Çukurova Karikatür Festivali”, ikinci ve son gündeki etkinliklerin ardından Orhan Kemal Kültür Merkezi’nde yapılan ödül töreni ile sona erdi. Törende başkanlığını Tan Oral’ın yaptığı, Bülent Arabacıoğlu, Hicabi Demirci, İ. Serdar Sayar, Sefa Sofuoğlu, Nuhsal Işın, Ali Raşit Karakılıç ve Mehmet Saygın’dan oluşan jüri tarafından belirlenen, “aile” kategorisindeki Karikatür Ödülü’nü ve gazetemiz çizeri Musa Kart adına düzenlenen “Musa Kart Basın Özgürlüğü Ödülü”nün sonuçları açıklandı. Buna göre yetişkinler arasında gerçekleşen “Musa Kart Basın Özgürlüğü Ödülü”nü Oktay Bingöl kazandı. İkinci Gülfiden Özdilek olurken Ömer Çam ise 3. sırada yer aldı. 10-15 yaş çocuklar arasında düzenlen Karikatür Ödülü’nde de 1. Ceyla Özcan, 2. Duygu Sarıoğlu ve 3. Sude Nimet Kılıç oldu.

"Murat Sabuncu, Ahmet Şık, Akın Atalay ve Emre İper sadece gazetecilik yaptıkları ve muhalif oldukları için içeride yatmaya devam ediyorlar"

Ödül töreninden önce Musa Kart için yapılan video salonu dolduran insanlardan büyük alkış alırken, Kart da tören sonunda bir konuşma yaptı. Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin’e teşekkür ederek konuşmasına başlayan Musa Kart, “Şu an karşınızda Cumhuriyet davasının bir tutuksuz sanığı olarak bulunuyorum ve hakkımda 29 yıla varan hapis cezası isteniyor. Ben tahliye edildim ama arkadaşlarım hâlâ cezaevinde. Murat Sabuncu, Ahmet Şık, Akın Atalay ve Emre İper sadece gazetecilik yaptıkları ve muhalif oldukları için içeride yatmaya devam ediyorlar... Onlara buradan selam yolluyorum” ifadelerini kullandı.

"Baskı politikalarına karşı mizaha, karikatüre yaslanmaya devam edeceğiz"

Kart, konuşmasını şöyle sürdürdü: “’Bu benim değil, aşkın kaderi’ diyor şarkı... Biraz öyle. Evet, bu ülkede cezalandırılan ve susturulmak istenen tek karikatürist ben değilim. Dünden bugüne eleştiren, sorgulayan yazar ve çizerlere aynı şeyler yapıldı ülkemizde ne yazık ki... Ama biz çizmeye devam edeceğiz. Çünkü çizerek baş edebiliyoruz acılarımızla, çizerek sarabiliyoruz yaralarımızı. Bakın, asık yüzlü siyasetlerin toplumu getirdikleri yer ortada. Ama biz gerilim ve baskı politikalarına karşı mizaha, karikatüre yaslanmaya devam edeceğiz. Tekrar teşekkür ediyorum.”

"Türkiye’de artık yazarlar yazdıkları, çizerler çizdikleri yüzünden cezaevine girsin istemiyorum"

Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin ise festivalin kapanış konuşmasında, “İkinci yılında uluslararası boyuta taşıdık festivalimizi. Turhan Selçuk Sanat Okulu’nda karikatür derslerimiz devam ediyor. Bütün hedefimiz, Çukurova ilçemizi ve Adanamızı kültür ve sanat etkinliklerine doyurabilmek... Ben Türkiye’de artık yazarlar yazdıkları, çizerler çizdikleri yüzünden cezaevine girsin istemiyorum. Özgürlüğün, insan haklarının en ön planda tutulduğu demokratik bir ülke istiyorum. Hayalimizdeki ülkeye kavuşabilmek için çocukluk heyecanlarını kaybetmemiş karikatüristlere ihtiyacımız var. Bir gün mutlaka özlemini duyduğumuz Türkiye’ye kavuşacağız” dedi.

Festivalin ikinci gününde düzenlenen atölye çalışmasında karikatürist ve çizerler çocukların, çocuklar da çizerlerin karikatürlerini çizdi. Diğer yandan Cihan Demirci ve Zeynep Özatalay ile yabancı konuklar Oleksy Kustovsky ve Marco de Angelis’in katıldığı paneller düzenlenirken Sunay Akın da “Bakmak ile Görmek” gösterisini gerçekleştirdi.

MUSA KART'IN ÇİZGİLERİYLE GÜNÜN YORUMU 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler