İstanbul, aşk ve hüzün...

2012 yılında aramızdan ayrılan usta oyuncu Cüneyt Türel’in anısına bir şiir dinletisi hazırlayan Atilla Birkiye, “Cüneyt Türel bize çok destek verdi, dinletilerimizi kaçırmaz, provalarımıza bile katılırdı; gösterimizde yer alır mısın dediğimizde de bizi kırmadı. Onun sesini nasıl tanımlamak gerek, bu kadar etkileyici bir ses gelmiş midir yeryüzüne?” diyor.

Yayınlanma: 03.12.2017 - 21:10
Abone Ol google-news

“Mutluluklar şehri bir İstanbul’du, / şiirler, buluşmalar, aşklar... şimdi / Akşam olan bir gün gibi son buldu; / Ne şiir kaldı, ne aşk, ne beklenti...” Tilbe Saran ve Cüneyt Türel yıllar önce İş Sanat’ta bir şiir dinlesinde okumuşlardı Ahmet Muhip Dıranas’ın “Yağma” adlı şiirini... Bir kere bir şiir dinlediniz mi sesinden unutmanız imkânsız o sesi... Bugün bu yazıyı yazarken yine o etkileyici ses kulaklarımda...

Artık aramızda olmayan Cüneyt Türel anısına bir şiir dinletisi düzenlenecek. Türel’in sesinin de dış ses olarak verileceği bu dinletiyi kaçırmayın, çünkü yine o etkileyici sesten Tevfik Fikret’in “Sis”inden parçalar, Yahya Kemal Beyatlı’nın “Siste Söyleniş”i, Orhan Veli’nin “İstanbul’u Dinliyorum” şiirlerini dinleyeceğiz.

Usta şairlerin dizelerinin okunacağı, Atilla Birkiye’nin hazırladığı, Mehmet Birkiye’nin sahneye uyguladığı “Aşk ve Hüzündür İstanbul” adlı şiir dinletisi 11 Aralık’ta saat 20.30’da İş Sanat’ta gerçekleşecek. ,

Etkinlik, eski bir iskeleyi imleyen dekorda ve Serdar Yalçın’ın müzik yönetmenliğinde sunulacak. Yahya Kemal Beyatlı, Orhan Veli, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Can Yücel, Nâzım Hikmet, Turgut Uyar, Edip Cansever, Cemal Süreya, Melih Cevdet Anday gibi kalemlerin İstanbul’a dair en güzel şiirlerini usta oyuncular Tilbe Saran ve Hakan Gerçek seslendirecek. Şiirlere, Sema Subaşı akordeon ile Turgut Aktaş ise klarneti ile eşlik edecek.

Müzikle iç içe şiir...

İş Sanat’ta şiir dinletilerine 2002’de başladıklarını söyleyen Atillar Birkiye, “Son yıllarda sezonda yedi gösteri yani ayda bir gösteri gerçekleştiriyoruz. Müzikle iç içe geçen dinletilerimizi o günden bugüne, yirminci yüzyıl doğumlu ve aramızda olmayan çok sayıda şairimizden seçerek gerçekleştirdik. Bir-iki yıl sonra kolaj da yapmayı tasarladık ki ilk gerçekleştirdiğimiz ‘aşk şiirleri’dir; ardından İstanbul için de yapalım dedik. Dinletide Cüneyt Türel ile Tilbe Saran birlikte yer aldı. Aslında bir bakıma Cüneyt Türel için tasarladık ‘İstanbul Şiirleri’ni. İlkini 17 Mayıs 2004’te sergilemişiz, tekrarını da 5 Nisan 2010’da yapmışız; şimdi üçüncüsünü yapıyoruz, ne yazık ki bu arada Cüneyt Türel’i yitirdik. Şimdikinde Tilbe Saran ile birlikte Hakan Gerçek yer alıyor. Daha öncekilerde canlı müzik yoktu, banttan veriliyordu; bu kez müzik yönetmenimiz Serdar Yalçın canlı müzik tasarladı, dolayısıyla sahnede akordeon ve klarnet şiirlere eşlik ediyor” diyor.

‘Cüneyt Türel çok destek oldu’

“Aşk ve Hüzündür İstanbul”, başlığı Birkiye’nin hazırladığı 1999’da Özgür Yayınları’ndan çıkan “İstanbul Şiirleri” seçki kitabının da başlığı ve metin de aynı başlığı taşıyor. Neden ‘Aşk ve Hüzündür İstanbul?’ diye soruyorum Birkiye’ye, “Sizce İstanbul, aşk ve hüzün değil mi” diye cevaplıyor.

Aslında İstanbul hüzünlü ama bir o kadar da mutlu, umutlu benim için, sanırım bu sorunun cevabı dinletiden sonra değişebilir biz şiirseverler için.

Birkiye, “Cüneyt Türel bize çok destek verdi, dinletilerimizi kaçırmaz, provalarımıza bile katılırdı; gösterimizde yer alır mısın dediğimizde de bizi kırmadı. Onun sesini nasıl tanımlamak gerek, bu kadar etkileyici bir ses gelmiş midir yeryüzüne? Şiirle çok ilgiydi; verdiği sahne derslerinde, bildiğim kadarıyla yoğun bir şekilde şiir işlerdi” diyor.

Birkiye’ye en çok etkileyen ya da onda hikâyesi olan hangi usta şairin İstanbul şiiri diyorum. “Bunun yanıtı o kadar güç ki diye yanıtlıyor ve devam ediyor, “Çok sayıda İstanbul şiiri derinden etkiler beni; birçoğunun da bir şekilde bir öyküsü vardır. Soruyu şöyle noktalayayım: Cüneyt Türel’in dış ses olarak okuduğu Orhan Veli’nin “İstanbul’u Dinliyorum” başlıklı şiiri, bir başyapıttır...


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler