Oyuncu Ercan Kesal, Gezici Festival’deydi

Bu yıl 23. kez düzenlenen Gezici Festival kapsamında üç filmlik bir seçkiyle izleyici karşısına çıkan Ercan Kesal izleyicilerin sorularını yanıtladı.

Yayınlanma: 04.12.2017 - 21:38
Abone Ol google-news

Bu yıl 23. kez düzenlenen Gezici Festival kapsamında üç filmlik bir seçkiyle izleyici karşısına çıkan Ercan Kesal izleyicilerin sorularını yanıtladı. Gezici Festival için seçtiği üç filmi, “Sinemanın Gücü ve Sinemada Adalet-Vicdan Olgusu” başlığı altında derleyen Kesal’ın seçkisinde “Öldürme Üzerine Kısa Bir Film” (Krzystof Keislowski), “12 Kızgın Adam” (Sydney Lumet) ve “Satıcı” (Asghar Farhadi) yer alıyordu.

Kieslowski’nin Dekalog serisinin 5.incisi olan filmi için “Öldürme Üzerine Kısa Bir Film’, öldürmeyeceksin emrini aslında kendine temel almış gibi görünse de ciddi bir toplum eleştirisi yapıyor. Kieslowski, benim adıma devlet birilerini öldürme yetkisiyle donatmış, bunu istemiyorum diyor” diyen Kesal diğer filmleri neden seçtiğini ise şöyle açıkladı: “12 Kızgın Adam, ha^la^ kıymetini ve seyredilme sebebini hic¸ kaybetmemis¸ filmlerden birisi. Film, birbirine hic¸ benzemeyen, ayrı sosyal sınıflardan, ayrı duygusal du¨nyalara, ayrı gec¸mis¸lere sahip on iki insanın bir cinayete, birisine dair verilecek cezaya dair ne kadar subjektif davrandıklarını, her birinin kendi bulundugˆu yerden du¨nyayı, suc¸u, cezayı ve cezalandırmayı nasıl tarif ettigˆini o 96 dakika boyunca bir oda ic¸erisinde izleme s¸ansı verir bize. Son seçtiğim film ise ‘Satıcı’, Asghar Farhadi burada da bir önceki filminde olduğu gibi adalet, vicdan, suç ve cezalandırma meseleleri üzerine kafa yormuş. Galiba her üç filmde de adaleti nasıl gerçekleştireceğimize, ilk akla gelen şey hep cezalandırma olduğu için cezalandırma yönteminin ne olacağına dair bir tartışma var. Bu yüzden Satıcı’yı bu üç filmin tamamlayıcısı gibi düşündüm.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler