Rock’n roll’un son kalesiydi: Fransa'nın Elvis'i Johnny Halliyday yaşamını yitirdi

Fransa'nın Elvis'i Johnny Halliyday yaşamını yitirdi.

Yayınlanma: 06.12.2017 - 21:45
Abone Ol google-news

Fransa’nın ulusal ikonlarından biri olarak kabul gören, has rock’n roll müziğin son temsilcisi Johnny Hallyday önceki gece hayata veda etti. Bir süredir akciğer kanseri tedavisi gören ünlü yıldızın eşi Laeticia Hallyday önceki gece saat 02.00’de Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’u arayarak Hallyday’in öldüğünü bildirdi. Dün basına yazılı bir açıklama yapan Laeticia Hallyday “Johnny Hallyday bizi terk etti. Bu sözleri hiç inanmadan yazıyorum ama yine de doğru. Erkeğim artık bizimle değil. Bu gece, tüm hayatını yaşadığı gibi, cesaret ve vakar içinde aramızdan ayrıldı” ifadelerini kullandı. Asıl adı Jean-Philippe Smet olan Johnny Hallyday 15 Haziran 1943’te Paris’te dünyaya geldi. 1950’li yılların rock’n roll hareketinden ve özellikle de bu müziğin en büyük beyaz yıldızı Elvis Presley’den etkilenerek müziğe başlayan ve Fransızca sözlü rock’n roll yapan Hallyday 60’lı yıllarda Fransa’da büyük bir şöhret elde etti. İlk 45’liği olan “Laisse Les Filles”i 1960 yılında kaydeden şarkıcı, böylece yaklaşık 60 yıla varan kariyerinin de ilk adımlarını atıyordu. Ertesi yıl piyasaya çıkardığı “Let’s Twist Again” adlı cover bir milyondan fazla satınca altın plak kazanan Hallyday, İngiltere hariç hemen hemen tüm Avrupa’da liste başı oldu. Amerikan televizyonlarının en popüler talk show programı Ed Sullivan’a konuk olduktan sonra ünü perçinlendi ve 1966 yılında Olympia’da verdiği konserde The Jimi Hendrix Experience, Hallyday’in ön grubu olarak sahne aldı.

Sinemada bir kariyer

Tıpkı Elvis gibi Johnny Halliday de şarkıcılığın yanı sıra oyunculuğa başladı ve 30’un üzerinde filmde rol aldı. Bu filmlerin bazılarında kendini ya da kendi personasına uygun bir karakteri canlandıran Hallyday, birçok farklı türde filmde de rol alarak Elvis’ten farklı bir oyunculuk kariyeri çizdi. Onu sadece elinde gitarıyla şarkı söylerken değil, bir western’de, bir polisiye filmde ve hatta Godard’ın (“Detective”) ya da Costa Gavras’ın (“Conseil de famille”) bir filminde de izledi seyirciler. Geçen yıl tam da hayat çizgisine denk düşen bir filmde kendini canlandıran Hallyday’in oyunculuk kariyerine nokta koyduğu yapımın adı bir hayli manidardı: “Rock’n Roll” (y: Guillaume Canet)

110 milyon albüm sattı

80’in üzerinde albüm (stüdo kaydı ve konser olmak üzere), sayısız 45’lik çıkaran Johnny Hallyday 40 altın plak, 22 platin plak, 5 elmas plak aldı. Toplam 110 milyon albüm ve 45’lik satışıyla Fransa’da bir rekora imza atan sanatçı 183 konser turnesine çıktı. Hallyday 1965’ten 1980’e kadar kendisi gibi ünlü bir şarkıcı olan Sylvie Vartan ile evli kalmış, ardından 3 ay içinde boşandığı Elisabeth Etienne ile evlenmişti. 4 yıl oyuncu Natalie Baye ile aşk yaşayan; 1990’da Adeline Blondieau, 1996 yılında ise kendinden 32 yaş küçük manken Laeticia Boudou ile evlenen Hallyday hayatının sonuna dek onunla yaşadı.

Türkiye’ye gelmişti...

Johnny Hallyday 60’lı yıllarda ülkemize de gelmiş, gelişi gazetelere yukarıdaki şekilde yansımıştı. 14 Nisan 1966 tarihli Cumhuriyet gazetesinde yer alan haberde şöyle diyordu: “Dün şehrimize gelen ünlü hafif batı müziği temsilcilerinden Johnny Hallyday ile eşi Sylvie Vartan, Yeşilköy Havaalanı’nda hayranlarının hücumuna uğramışlardır. Hayranlarının arasından güçlükle kurtulan şarkıcı ve eşi hemen bir taksiye binerek alandan ayrılmıştır.” Sylvie Vartan’ın kilo aldığının görünmesi, bebek bekledikleri ihtimalinin vurgulanması gibi detayların yer aldığı haberde iki sanatçının çalışma izinlerinin henüz çıkmadığı bilgisi de verilmiş.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler