42. İsmet Küntay Tiyatro Ödülleri sahiplerini buldu

Başbuğ, senaryosunu kendisinin yazdığı ve gazetemiz yazarlarından Ayşe Emel Mesci’nin yönettiği Müjdat Gezen Tiyatrosu yapımı “Mucize” adlı oyun ile “En İyi Oyun Yazarı Ödülü”nü aldı. Başbuğ konuşmasında, “Bakın 3 kişi var bu oyunda; Emel, Müjdat ve ben. Bir tiyatroda buluştuk ama üçümüzün de ortak noktası var. Üçümüz de cezaevinden geçen kişileriz...”

Yayınlanma: 19.12.2017 - 21:08
Abone Ol google-news

Cumhuriyet döneminin en önemli tiyatro yazarlarından İsmet Küntay anısına bu yıl 42’ncisi verilen “İsmet Küntay Tiyatro Ödülleri” sahiplerini buldu. İsmet Küntay Onur Ödülü, “Yaşamı boyunca kaleme aldığı onlarca tiyatro oyunu, dilimize kazandırdığı sayısız çevirileri ve ‘Tiyatro’ üzerine yapmış olduğu araştırma ve çalışmalarla Türk Tiyatrosu’na yapmış olduğu katkılar nedeniyle” Türk oyun yazarı ve şair Turan Oflazoğlu’na verildi.

İlker Başbuğ ödül aldı

Büyük Kulüp Derneği’nde düzenlenen ödül törenine emekli Orgeneral ve Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ ile birlikte tiyatro ve sanat dünyasından birçok ünlü isim katıldı. İlker Başbuğ, senaryosunu kendisinin yazdığı ve gazetemiz yazarlarından Ayşe Emel Mesci’nin yönettiği Müjdat Gezen Tiyatrosu yapımı “Mucize” adlı oyun ile “En İyi Oyun Yazarı Ödülü”nü aldı. Başbuğ, ödülünü gazeteci, yazar, eleştirmen Hayati Asılyazıcı’nın elinden alırken, “İsmet Küntay, tiyatro yazarları açısından tarihsel olarak baktığımız zaman, gerçekten Türkiye’nin yetiştirdiği en büyük tiyatro yazarlarından birisidir. Onun adının yer aldığı böyle bir tiyatro kurulundan, tiyatro yazarı olarak ödül almak gerçekten çok büyük bir onur. Çok ödüller var, madalyalar var. Bu hepsinden farklı” diye konuştu. Başbuğ, konuşmasına şöyle devam etti: “Hayalim, profesyonel bir senaryo ekibi tarafından senaryolaştırılarak ya bir televizyon dizisi olmazsa bir filmdi... Fakat bugüne kadar yapamadık. Müjdat Gezen’le yakın arkadaşlığımız var, bir gün onunla konuşurken, ‘Sinema olmadı, televizyon serisi olmadı, gel bir oyun yapalım’ dedi. Sonradan düşündüm, ABD’ye baktığınız zaman bazı güzel filmler tiyatrodan çıkıyor. Biz yazmaya başladık, Müjdat’a sordum, kim sahneye koyacak diye, ‘Bunu bir kişi sahneye koyabilir, istediğimiz tarzda. O da Emel (Mesci)’ dedi. Bakın 3 kişi var bu oyunda; Emel, Müjdat ve ben. Bir tiyatroda buluştuk ama üçümüzün de ortak noktası var. Üçümüz de cezaevinden geçen kişileriz...”

Ayşe Emel Mesci ise konuşmasında, “Tiyatro, bedeller ödeyerek yapılan bir sanattır. Bu yıl 51. yılımdayım. Bu yıl 51 yıl, sadece tiyatro aşkıyla çalıştığım ve açık söyleyeyim çok bedeller ödediğim 51 yıldır. Benim burada bir teşekkür borcum var. Bize bu ülkeyi hediye eden Cumhuriyeti kuran kurucu kuşaklara, ulu önder Gazi Mustafa Kemal Paşa’ya bir borçtur bu. Cumhuriyetin kurucu kuşağının hepsi askerdi, ama bütçedeki aslan payını silahlanmaya değil; eğitime, sağlığa ve sanata harcadılar” dedi.

Asılyazıcı’ya büyük onur

Bu yıl ilk kez Hayati Asılyazıcı’nın 60 yılı aşan sanat yaşamının onuruna, kendi adına düzenlenen “Hayati Asılyazıcı Tiyatro Özel Ödülü” de verildi. Ödülü, “Özverinin, azmin canlı örneğini oluşturan” Baba Sahne’nin oldu.

Diğer ödüller verilen ödüller şöyle: “Nadide Küntay Emek Ödülü”, Zurab Sikharulidze; “İsmet Küntay Tiyatro Özel Ödülü”, İBB Şehir Tiyatroları tarafından sahnelenen “Martı” oyunu; “İsmet Küntay Seçici Kurul Özel Ödülü”, Tiyatro Adam tarafından sahnelenen “İvan İvanoviç Var mıydı, Yok muydu” ve “İsmet Küntay Özendirme Ödülü” “Martı” adlı oyundaki performansı nedeniyle Pelin Albay; “En İyi Yapım Ödülü”, Ferhan Şensoy’un yazıp, yönettiği Ortaoyuncular tarafından sahnelenen “Nereye de Gidiyor Lan Bu Gemi” adlı yapıt; “En İyi Yönetmen”, “Gayri Resmi Hürrem” adlı oyundaki yönetmenliğiyle Özen Yula; “En İyi Kadın Oyuncu”, Baba Sahne’de oynanan “Aşk Ölsün” oyunundaki rolüyle Günay Karacaoğlu; “En İyi Erkek Oyuncu” Mert Tanık; “En İyi Dramaturg”, Devlet Tiyatroları yapımı “Coriolanus” adlı oyundaki çalışmasıyla Yeşim Gökçe; “En İyi Sahne Tasarımı” İBB Şehir Tiyatroları yapımı “Son” adlı oyundaki sahne tasarımıyla Rıfkı Demirelli; “En İyi Giysi Tasarımı”, “Kozalar” adlı oyun ile Tomris Kuzu; “En İyi Işık”, “Kıran Resimleri” oyunuyla Yakup Çartık; “En İyi Müzik”, “Macbeth” oyunuyla Can Atilla; “En İyi Çocuk Oyunu Ödülü” İBB Şehir Tiyatroları yapımı, Binnur Şerbetçioğlu’nun yönettiği “Pollyanna” adlı oyunun oldu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon