Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Nejat Birecik görevinden alındı

Devlet Tiyatroları’nın Genel Müdürlüğü’nü yürüten Nejat Birecik‘in Kültür Bakanlığı’nca görevine son verildiği öğrenildi.

Yayınlanma: 03.01.2018 - 12:17
Abone Ol google-news

2014’te vekaleten atandığı Genel Müdürlük görevini, Ocak 2017’den bu yana asaleten yürüten Nejat Birecik görevden alındı. Yerine daha önce de bu görevi yürütmüş olan rejisör Mustafa Kurt atandı.

Hürriyet’te yer alan habere göre Devlet Opera ve Bale Genel Müdürlüğü’nde ise Bolşoy Tiyatrosu’ndan Londra’da Covent Garden’a kadar önemli sahnelere çıkmış olan eski bakanlardan İsmet Sezgin’in yeğeni tenor Murat Karahan getirildi. Murat Karahan iki ay önce açığa alınan Selman Ada’nın yerine göreve başladı.

ULUSLARARASI REZALET

Nejat Birecik, 2016'da Hırvatistan’da düzenlenen ve masrafları UNESCO ITI tarafından karşılanan Tiyatro Festivali’ne katılmak yerine şehri gezmeyi tercih ederek, uluslararası bir rezaletin yaşanmasına sebep olmuştu. Skandal festival başkanı Zelijka Turcinoviç’in şikayet mektubuyla ortaya çıkmıştı.

'YERLİ OYUNLAR' SKANDALI

Birecik, 4 Ekim 2016 sezonu için sadece 'yerli oyunlar' sahneleneceğini söyleyerek, "“Milli, manevi duyguları pekiştirmek için hümanist vatan milliyetçisi sanatçılar olarak vatan bütünlüğüne, birliğine katkıda bulunmak amacıyla sadece yerli oyunlarla sahnelerimizi açıyoruz" ifadelerini kullanmıştı. Birecik'in bu açıklamaları büyük tepki çekmişti.

Nejat Birecik kimdir?

1963 doğumlu Nejat Birecik, İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı Tiyatro Ana Sanat Dalı'ndan 1990 yılında mezun oldu. Dormen Tiyatrosu, Tiyatro Stüdyosu gibi özel tiyatrolarda çalışan Birecik, 2003-2007 yılları arasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmen Yardımcılığı ve Yönetim Kurulu Üyeliği görevlerini yerine getirdi. 2007-2009 yılları arasında Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmenliği görevini vekâleten yürüten sanatçı, 2009-2012 yılları arasında ise aynı görevi asaleten sürdürdü. 2012 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı Stratejist Müşavir görevini genel sanat yönetmeni kadrosuyla sürdüren sanatçı, son olarak TRT Kültür Başdanışmanı görevini yerine getirmekteydi. Ödenekli tiyatrolardaki idari görevlerinin dışında pek çok televizyon dizisi ve sinema filmi çalışmaları da bulunan sanatçı, 2008 yılında Memed Meşa Selimoviç'in eseri 'Derviş ve Ölüm' ile iki ülke arasındaki kültürel ilişkilerin gelişmesine önemli katkılar sağladı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları'nda sahneye koyduğu 'Rita' isimli oyunla 2008 yılında 'Direklerarası En İyi Reji Ödülü'ne layık görülen Birecik, pek çok atölye çalışmasına da katıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler