Sanatçının Yolculuğu

125 ressamın çizdiği ilk uzun metraj yağlı boya animasyon Loving Vincent’ta yönetmenler Dorota Kobeila ile Hugh Welchman, modern sanatın babası Vincent Van Gogh’un yaşamını ve tartışmalı ölümünü yetkin bir görsellikle betimliyorlar.

Yayınlanma: 05.01.2018 - 12:11
Abone Ol google-news



2017’nin en başarılı filmlerinden biri olan Loving Vincent, ölümünden bir hafta önce Hollandalı ressam Vincent Van Gogh’un kardeşi Theo’ya yazdığı mektubundaki “Resimler dışında başkalarıyla iletişim kurmak olanaksız” sözleriyle başlıyor. Dorota Kobiela ile Hugh Welchman ortaklaşa yönettikleri animasyonda Van Gogh’un en ikonik çalışmalarına saygıda bulunarak amaçlarının sanatçının bilinmeyen yönlerini anlatmak istediklerini vurguluyorlar. “Bilinmeyen gerçekliği aktarmak için ressamın emektar dostu Postacı Roulin’in oğlu Armand Roulin’i ana karakter yaptık. Armand’la ilgili tarihi bir kayıt olmadığı için onu dilediğimiz şekilde biçimlendirdik, kişiliğini dramatik gereksinimlerimize göre oluşturduk. Postacı Roulin, Doktor Gachet ve Tanguy’e Van Gogh mektup yazdığı için onları gerçekçi yansıttık” diyor Kobiela ile Welchman.



37 yaşındaki Vincent Van Gogh, Auvers-sur-Oise’daki bir tarlada tabancayla kendisini vurur. Yaralı olarak odasına döner ve iki gün sonra yaşamını yitirir. Gerçeği arama yolculuğu 1891’de Arles’da başlar. Vincent’ın kardeşi Theo’ya yazdığı son mektubu bulan Postacı Roulin, oğlu Armand’a Vincent’ın yakınlarına ulaştırması için emanet eder. Böylelikle Armand yolculuğa çıkar, Vincent’ın yaşamını yitirdiği Auvers’e gelir. Mektubu Vincent’a bakan, onunla ilgilenen Doktor Gachet’ye vermek ister. Rastladığı, tanıştığı herkes ona Vincent’la ilgili farklı öyküler anlatırArmand gün geçtikçe şüphe duymaya hatta Vincent’ın intihar etmediğini vurulduğunu düşünmeye başlar. Öykü adeta Orson Welles’in Yurttaş Kane’ine, Akira Kurosawa’nın Raşomon’una dönüşmeye başlar.



Vincent Van Gogh her zaman gerçek yaşamdan, gerçek insanlardan etkilenerek tablolarını yaptığı için yönetmenler de onun çalışma metodunu izlediler. “Renk kullanımlarıyla karakterlerin modellerini yapardı. Tablolarını tuvale çizdi, Bizde tuvalde çalıştık” diyor Kobiela ile Welchman. İki yıl süresince öykü çizimleri, çevre modellemeleri ve tasarım resimleri hazırlandı. Arles, Auvers kentlerine, Van Gogh Müzesi’ne gidildi, filmler, videolar, fotoğraflar çekildi. 125 ressam 65.000 resim çizdi.



Polonyalı animasyoncu Dorota Kobiela ile İngiliz yönetmen Hugh Welchman , sinema tarihindeki Van Gogh filmlerinden farklı bir versiyon gerçekleştirdiler. Vincente Minelli ile George Cukor’un Lust for Life’ında (1956), Paul Cox’un Vincent’ında (1987), Robert Altman’ın Vincent and Theo’ sunda (1990), Michael Rubbo’nun Vincent and me’sinde (1990) Maurice Pialat’nın Van Gogh’unda (1991) anlatılan Vincent Van Gogh bilindik tarihi öyküydü.



Siyah-beyaz sahneleri, şimdiki ve geçmiş zamanı ayırmak, ressamın tablo referanslarının yer almadığı öyküsünü anlatmak, izleyiciyi sanatçının yoğun görsel stilinden biraz uzaklaştırmak için tasarladılar. Van Gogh’un yaşamını yeni görsel bir anlatım ve yaklaşımla ele alan Kobiela ile Welchman aynı zamanda sanatçının ölümünün intihar mı kaza mı olduğunu da sorguluyorlar.



“İnsanlara sanatımla dokunmak istiyorum, onlara derinden söylemek istediklerimi, duyumsadıklarımı aktarmak istiyorum. İstediğim tek şey, kimsenin kalbinde olmayan şeyleri eserlerimde göstermek istiyorum” diyen Vincent Van Gogh, tablolarıyla insanlarla direkt iletişim kurdu. Çevresini saranlarla iletişim kurmakta zorlandı, o zamanın çok ötesinde bir yaratıcıydı, sanatçıydı.



Dorota Kobiela ile Hugh Welchman’ın yazıp, yönettiği, Douglas Booth, Saorise Ronan, Aidan Turner, Eleanor Tomlinson, Jerome Flynn, Helen McCrory, John Sessions’ın seslendirdiği, animasyon kategorisinde En İyi Avrupa Filmi seçilen Loving Vincent izlenmesi gereken görsel bir şölen.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler