Mimar- Gazeteci Aydın Boysan'ı kaybettik

Usta sanatçı Münir Özkul'un acı haberinin ardından renkli kişiliği ile tanınan mimar ve gazeteci Aydın Boysan da 97 yaşında yaşamını yitirdi.

Yayınlanma: 05.01.2018 - 13:35
Abone Ol google-news

Renkli kişiliği ile tanınan mimar ve gazeteci Aydın Boysan, organ yetmezliği sonucu dün Ulus’taki evinde 97 yaşında yaşamını yitirdi.

Boysan, 8 Ocak’ta saat 11.00’de Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Karaköy Binası’nda yapılacak törenin ardından, Teşvikiye Camisi’nde kılınacak öğle namazından sonra Ortaköy Mezarlığı’nda toprağa verilecek.

Aydın Boysan, 17 Haziran 1921 tarihinde İstanbul’da doğdu. 1939 yılında Pertevniyal Lisesi’nden mezun olan Boysan, 1945’te İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’ni bitirdi.

Mesleğini 1999’a kadar ara vermeden sürdüren Boysan, Türkiye Mimarlar Odası’nın kurucuları arasında yer aldı; yönetim kurulu üyesi, ilk genel sekreteri ve İstanbul şube başkanı oldu. 1957- 1972 yıllarında İstanbul Teknik Üniversitesi’nde ders verdi. Ulusal ve uluslararası mimarlık yarışmalarında ödüller kazandı. Kendi kitaplarını basmak için Bas Yayınları’nı kurdu (1984- 1993). Aralıksız olarak on yıl Hürriyet ve üç yıl Akşam gazetelerinde köşe yazıları yazdı. 1945 yılında başladığı mimarlık mesleğine 2000 yılına kadar fiilen devam eden Aydın Boysan, mimar olarak çalıştığı 55 yıl boyunca 1.5 milyon metrekare bina tasarladı. Boysan’ın imzasını attığı bazı projeler şunlar:

Hakkâri Vilayet Konağı (ilk projesi), Hürriyet Medya Towers, Güneşli, İstanbul, Sütlüce’deki Arçelik binası, Arçelik Çayırova Fabrikası, İstanbul, 1967, Nasaş Alüminyum Tesisleri, Gebze- Kocaeli, Turistik Otel Termal, Uludağ-Bursa, Eczacıbaşı binası (Şimdi yıkıldı, yerinde Kanyon Alışveriş Merkezi var), İpekkâğıt Karamürsel yapısı, Orhangazi Döktaş binası, Çorlu Aymar binası, Mimar Sinan Üniversitesi Kültür Merkezi, Çatalca’daki Nesin Vakfı binaları restorayonu.

NE DEDİLER...

‘Kahkahaları hâlâ kulağımda’

Turhan Günay: (Gazetemiz Kitap eki Yayın Yönetmeni) Aydın Boysan’la çok eski yıllara, 50 yıla dayanan ağabey - kardeş ilişkisinin yanında dostluk var. Çok sevdiğim, saydığım bir insandı. Sadece renkli bir kişiliği değil, endüstriyel mimarinin babasını da kaybetti Türkiye... Çok önemli yapıtlar vermişti, hâlâ kullanılmakta olan fabrikalar, yapılar var. Türkiye için büyük bir kayıp, dünya mimarisi için de büyük bir kayıp diyebilirim. Bizim için de önemli bir kayıp, çok uzun süre arkadaşlık etmiştik, uzun seyahatlere birlikte çıkmıştık, üzücü bir kayıp.

Deniz Kavukçuoğlu: (Gazetemiz yazarı) Aydın Boysan ağabeyimizdi, büyüğümüzdü. Uzun yıllar benim de masa arkadaşım oldu. Güzel kahkahaları hâlâ kulağımda çınlıyor, hep çınlayacak. Edebiyatımıza çok güzel kitaplar kazandırdı. Tam bir İstanbul beyefendisiydi, çok üzgünüm. Onu arayacağız. Dilerim ışıklar içinde uyur.

Cem Yılmaz: İlham kaynağım Aydın Boysan aramızdan ayrılmış... Hakkıdır.. Hayatımda ilk tiryakilik yapan mizah yazılarının sahibi, aynı muhitin çocuğu olma gururunu tattıran en genç beyinlerden biriydi. Mekânın cennet olsun. Tüm gençlere tavsiyem Aydın Boysan’dan ne bulursanız okuyun.”

Emre Kınay: Hem halkın içinden dünya tatlısı hem entellektüel olmanın hem de “ölesiye mütevazı nasıl olunur”un timsali Aydın Boysan’ı da bugün kaybetmişiz! Onunla bir kez bir sofrada olabilmiş olmak ve kitapları da ondan bana kalan mirastır. Mekânın cennet olsun güzel adam.”

Yılmaz Büyükerşen: (Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı) “Ülkemizin en renkli simalarından, başarılı mimar, gazeteci, söz ustası ve adı gibi aydın birini daha kaybettik. AydınBoysan’a Allah’tan rahmet ve tüm sevenlerine başsağlığı diliyorum.”

AYDIN BOYSAN KİMDİR?

 Aydın Boysan, 17 Haziran 1921 tarihinde İstanbul'da doğdu. 1939 yılında Pertevniyal Lisesi'nden mezun olan Boysan, 1945'te İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi'ni bitirdi. 1999 yılına kadar mesleğine ara vermeden devam eden Boysan, Türkiye Mimarlar Odası'nın kurucuları arasında yer aldı.

1.5 milyon metrekare bina tasarladı

 1957-1972 yıllarında İstanbul Teknik Üniversitesi'nde ders veren Boysan, ulusal ve uluslararası mimarlık yarışmalarında ödüller kazandı. Kendi kitaplarını basmak için Bas Yayınları'nı kuran Aydın Boysan, mimar olarak çalıştığı 55 yıl boyunca 1.5 milyon metrekare bina tasarladı.

KİTAPLARI

Mizah Paldır Güldür, Yangın Var, Umut Simit, Yalan, Oldu mu Ya!, Fısıltı, Dostluk, Aldanmak, Söylesem Bir Türlü, Dünyayı Severek, Yollarda, Uzaklardan, Yıl 2046 Uzay Anıları, İstanbul Esintileri, Leke Bırakan Gölgeler, Yaşama Sevinci, Sev ve Yaşa, Damlalar, Zaman Geçerken, Aynalar, Yüzler ve Yürekler, Felekten Bir Gün, İstanbul’un Kuytu Köşeleri, Neşeye Şarkı, Nereye Gitti İstanbul?, Merak Uyanınca, Uzun Yaşamanın Sırrı, Hayat Tatlı Zehir, Ayıp Olmadan, Şerefe, Binbir Yaşam Sahnesi, Yıldızlardan Bile Uzaklarda, Bir Ömür yetmiyor, Ne Hoş Zamanlardı.

Duayen Aydın Boysan Umut Nöbeti'nde... 'Ben doğduğumda Vahdettin padişahtı, daha mı hürdük?'

Rakının mezesi ne balık ne peynir, insandır

Ey Erdoğan, nefret etmek sevmekten kolay

Aydın Boysan'dan Gökçek'e: En kötüsü kendi heykeli olur


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler