Yeşilçam'ın usta oyuncusu Münir Özkul, son yolculuğuna uğurlandı

Sinema ve tiyatronun efsane ismi, “Hababam Sınıfı”nın Mahmut Hoca’sı, “Bizim Aile”nin Yaşar Usta’sı Münir Özkul, son yolculuğuna binlerce kişi tarafından “Hababam güm güm güm” sloganıyla uğurlandı. Kızı Güner Özkul, “O, hepimizin babasıydı. Size onun sanatçı kişiliği, büyüklüğü hakkında, bu milleti birleştirmesi ve nasıl önemli biri olduğu hakkında ne söyleyebilirim ki?” diye konuştu.

Yayınlanma: 07.01.2018 - 11:32
Abone Ol google-news

<video:900229>

Hababam Sınıfı'nın Mahmut Hoca'sı ve Yeşilçam'ın ulu çınarlarından Münir Özkul hayatını kaybetmişti. 93 yaşında hayatını kaybeden Özkul uzun yıllardır KOAH ve DEMANS hastalığı ile mücadele ediyordu.

Uzun süredir rahatsızlığı nedeniyle tedavi gören Yeşilçam’ın efsane ismi Münir Özkul, bugün son yolculuğuna uğurlandı. Oynadığı “Mahmut Hoca , yaşar Usta ve bir çok karakterle gönüllerde yer bulan Münir Özkul için Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde anma töreni düzenlendi. Törene Şener Şen, İlyas Salman, Nuri Alço, Behzat Uygur ve Süha Uygur başta olmak üzere birçok ünlü isim katıldı. Törende, sahnenin arkasına Hababam Sınıfı'ndan bir fotoğraf karesi konuldu. 

CENAZEDEN KARELER: Türkiye, Mahmut Hoca'yı uğurladı

Geçen cuma 93 yaşında hayata veda eden Türk sinema ve tiyatrosunun usta ismi Münir Özkul, dün son yolculuğuna uğurlandı. Özkul için ilk tören, uzun yıllar sahnesinde yer aldığı Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde yapıldı. Usta oyuncu daha sonra Teşvikiye Camisi’nde kılınan öğlen namazının ardından Bakırköy Mezarlığı’nda toprağa verildi. “Hababam Sınıfı” filmindeki “Mahmut Hoca” karakteriyle de hafızalara kazınan Münir Özkul’u, Teşvikiye Camisi’nden binlerce kişi “Hababam güm güm güm!” sloganlarıyla uğurladı.

İlk tören Harbiye’de

Muhsin Ertuğrul Sahnesi’ndeki törene Münir Özkul’un ailesi, İlyas Salman, Tuncay Akça, Ahmet Arıman, Nuri Alço, Erhan Yazıcıoğlu, Behzat Uygur, Suna Selen, Suna Keskin, Tilbe Saran, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Beyoğlu Belediye Başikanı Ahmet Misbah Demircan ile sanat ve siyaset camiasından pek çok isim katıldı. Bu arada salonun arka kısımlarının boş kalması dikkat çekti.

Tören, usta sanatçının filmlerinden sahnelerin yer aldığı bir video gösterimiyle başladı. Alkışlarla sona eren gösterimden sonra Münir Özkul adına saygı duruşunda bulunuldu. Ardından, İstanbul Şehir Tiyatroları’ndan Funda Postacı, Münir Özkul’un “hiç sönmeyecek olan mumunu” sahnedeki mumların arasına yerleştirdi. Postacı, “Maalesef coşku ve heyecanlarla çıktığımız bu sahneye, böyle büyük acılarla da çıkmak nasip oluyor. Hepimizin başı sağ olsun” diye konuşurken, yine Şehir Tiyatroları sanatçısı Nilgün Kasapbaşoğlu, Münir Özkul’un biyografisini okudu.

‘Alkıştan değerlisi yok’

Ardınan Münir Özkul için ilk veda konuşmasını ailesi adına Münir Özkul’un kızı Güner Özkul yaptı. Güner Özkul, babasının hastalığı sürecinde yanında olanlara teşekkür ederek şöyle konuştu: “Bu salona ilk defa 40 yıl önce geldim, 1978’de babamı izlemek için. Daha sonrasında oyun izlemek dışında birçok sevdiğimizi, büyüğümüzü uğurlamak için hem kendi adıma hem de artık gelemediği için babamı temsil etmek için geldim. Şimdi kısmet, birlikte gelmekmiş. Babamın orada yatması, babamı uğurlamak için bu kürsüde konuşmammış. Bana ‘aile adına sen konuş’ dediler. O, hepimizin babasıydı. O zaman hepimiz bir aileyiz. Biz bir aileyiz. Güzel bir aileyiz. Size onun sanatçı kişiliği, büyüklüğü hakkında, bu milleti birleştirmesi hakkında, ortak payda oluşturma konusunda nasıl önemli biri olduğu hakkında ne söyleyebilirim ki? Siz hepsini benden iyi biliyorsunuz.

Güzellikleri çok severdi. Güzel kadınları severdi, güzel sesleri severdi. Öyle ki, solunum cihazı takıldıktan sonra kendi sesini beğenmedi ve sustu. Çöküş süreci böyle hızlandı. Müziği severdi. Cazı çok severdi. Güzel giyinmeyi severdi. İngiliz kumaşlarını severdi. Gerekli gereksiz bildiğim şeylerin çoğunu ondan öğrendim. Bu koltuklarda oturan sizler, şu duyguyu çok iyi bilirsiniz. Oyundan önce perdenin aralığından bakılır. Salon dolu mu değil mi diye. Ön sıralar doluysa, ‘Neyse yırttık’ denir, eminim o da şimdi sizi görüyordur. Burada olduğunuz için çok mutludur. Onu uğurlamak için alkıştan daha değerli bir şey düşünemiyorum.”

Güner Özkul’un ardından kürsüye İstanbul Şehir Tiyatroları’ndan Erhan Yazıcıoğlu geldi. Yazıcıoğlu, “Bir çift gülen gözü daha yitirdik. Sadece gülen değil, güldüren gözleri vardı. Birleştirici gözleri vardı. Bu değerlerimiz git gide azalıyor. Hiç değilse kalanlara sahip çıkalım” diye konuştu. Münir Özkul’un oğlu Ferdi Özkul da “Ben Umman Hanım’ı konuşmak istiyorum. Onun babama bakışını. Son birkaç sene inanılmayacak şekilde baktı. Babamız çok çekti. Hakkını ödeyemeyiz” dedi.

Teşvikiye’de insan seli

Teşvikiye’de insan seli Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’ndeki cenaze töreninin ardından Münir Özkul’un naaşı Teşvikiye Camisi’ne getirildi. Burada duayen ismi, sanat ve siyaset camiasının yanı sıra binlerce vatandaş karşıladı. Cenazeye katılanlar arasında Başbakan Binali Yıldırım, Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, CHP milletvekilleri Akif Hamzaçebi, Engin Altay, Sezgin Tanrıkulu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu gibi isimlerle birlikte Halkevleri ve Fenerbahçeli bir grup taraftar da vardı.

‘Çok hatıramız var’

Güner Özkul’un Muhsin Ertuğrul Sahnesi’ndeki törende özel olarak teşekkür ettiği Uygur ailesi üyelerinden Süheyl Uygur, “Bütün ülkenin başı sağ olsun. Çok sevilen, çok sayılan bir sanatçıydı. Çok hatıralarımız var, babadan dostumuzdu. Nurlar içinde yatsın. Onlar gidiyorlar. Çok üzüntülüyüz. Bu büyük ustalar gittikleri zaman bir yerlerimiz eksiliyor. Ailesine sabırlar diliyorum” dedi.

‘Yeri dolmaz’

Yılların usta oyuncusu Aydemir Akbaş, “Onu sevmeyen bir tek kişi yoktur. Onun gibi bir sanatçı da iki yüzyıl geçse gelmez. Ama bana göre istismar edilmiş bir oyuncudur. Özellikle maddi açıdan hak ettiği yere gelememiş bir oyuncudur. Yeri dolmaz” şeklinde konuştu.

‘Yaşantımızı zenginleştirdi’

Bulutsuzluk Özlemi grubunun solisti müzisyen Nejat Yavaşoğulları ise “Yaş olarak baktığımızda uzun bir ömür diyebiliriz, ama bizim toplumsal değerlerimizi oluşturan ve bizim yaşadığımız dönemde şahit olduğumuz insanlardan biriydi Münir Özkul, aynı Aydın Boysan gibi, aynı Ertem Eğilmez gibi... Bizim yaşantımızı zenginleştiren ve bu toplumun değerlerini bize bu vesileyle aktaran şahsiyetlerden biriydi, o yüzden onu kaybetmek bizi başka açılardan da üzüyor.

‘Bizi bir araya getiriyordu’

Münir Özkul’un kızı Güner Özkul, Teşvikiye Camisi’nde, “Bizi bir araya getiren ortak değerlerimizi temsil eden sayılı kişilerdendi. Kaybı, uzun süredir hasta olmasına rağmen çok ani oldu” diye konuştu. Sanatçı Demet Akbağ ise “Hep iyi insanları kaybediyoruz. Bir usta daha gitti. Çok sevgili Aydın Boysan’ı da kaybettik. Üst üste oldu. Münir ustayla aynı sahnede iki oyun oynadığım içim kendimi şanslı sayabiliyorum. Tek avuntum bu. Hem onu izleyip hem onunla aynı sahnede olabilen şanslı insanlardanım. Bütün ülkenin başı sağ olsun” diye konuştu.

Siyasilerden mesajlar

CHP İSTANBUL MİLLETVEKİLİ AKİF HAMZAÇEBİ: Hiç şüphe yok ki çok değerli bir sanatçıydı. Değerli bir büyümüzdü. Aydın insandı. Bütün toplumu kucaklamış olan bir insandı. Çocukluğumuzun, gençliğimizin o güzel Mahmut Hocası’ydı. Üzgünüm, ailesine sabır diliyorum. Bütün halkımıza başsağlığı diliyorum.

CHP GRUP BAŞKANVEKİLİ ENGİN ALTAY: Dün gece iki filmini seyrettim. Duygulandım, ağladım. Münir Özkul’u Türkiye çok sevdi. Mahmut Hoca olarak çok sevdi, Neşeli Günler’de sevdi, diğer rollerde sevdi. Bir insanlık timsaliydi hemen hemen bütün rollerinde. Çok iyi bir karakter oyuncusu olmasının ötesinde yaptığı işin hakkını veren, milletimizin genel özellikleriyle özdeşleşmiş bir sanatçıydı. Nur içinde yatsın.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler