‘Türkiye kaybetti’

97 yaşında hayatını kaybeden mimar ve yazar Aydın Boysan, son yolculuğuna hafızalarda bıraktığı güzel anılarla uğurlandı.

Yayınlanma: 08.01.2018 - 20:19
Abone Ol google-news

Geçen cuma 97 yaşında hayatını kaybeden mimar, yazar ve gazeteci Aydın Boysan, dün son yolculuğuna uğurlandı. Renkli kişiliğiyle bilinen Boysan için ilk tören kuruluşuna büyük katkıda bulunduğu ve üyesi olduğu Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nin (TMMOB) Büyükkent Şubesi’nde yapıldı.

TMMOB’daki törene Boysan’ın oğlu Burak ve gelini Mine Boysan, Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhçu, Mimarlar Odası, Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şube Başkanı Sami Yılmaztürk’ün de aralarında bulunduğu meslektaşları, Boysan ile aynı gün vefat eden Münir Özkul’un oyuncu kızı Güner Özkul, şair, yazar, çevirmen Cevat Çapan katıldı. Tören öncesi Aydın Boysan’ın tabutunun konulduğu bölümün arkasındaki sinevizyonda yaşamından kesitlerin anlatıldığı videolar gösterildi. Meslektaşları, fotoğrafının da bulunduğu Boysan’ın tabutunun önüne kırmızı ve beyaz karanfiller koydu.

‘İstanbul’u koruyarak yaşatabiliriz’

Burada dostları ve sevenleri Boysan’la ilgili konuşmalar yaptı. Hayat dolu bir insan olduğu herkesçe dile getirilen Boysan için dostlarının anıları çoğunlukla orada bulunanları yüzünde gülümsemeye yol açarken, oğlu Burak Boysan’ın konuşmasında duygusal anlar yaşandı. Burak Boysan, “Çok dolu dolu bir hayat yaşadı. Çok harika bir hayatı oldu. Çok üzüldük, çok özleyeceğiz. Ama içimizde de yaşatmaya devam ederiz. İstanbul’u biraz daha koruyarak daha da iyi yaşatabiliriz onu” diyerek şu ifadeleri kullandı: “Babam 97 yaşındaydı. Evet 100 yaşını geçmesini ummuştuk. Fakat hayatındaki sayıların ne kadar fazla olduğunu söylemek istiyorum. Yaklaşık 1.5 milyon metrekarelik bir alan tasarladı. Mimarlar Odası’nda 64 yıllık hukuku var. Ayrıca 2016 yılında kaybettiğimiz annemle (Suzan Boysan) 67 sene evli kaldı. Sayıları tekrar düşünün. 97, 1.5 milyon, 67 sene evlilik. 43 tane kitabı var. Kitaplarını yazmaya 63 yaşında başladı. Bütün bu sayıları bir araya getirdiğinizde 97, 3 yaş fark önemsizleşiyor. Çok dolu dolu bir hayat yaşadı. Çok harika bir hayatı oldu. Çok üzüldük çok özleyeceğiz. Ama içimizde de yaşatmaya devam ederiz. İstanbul’u biraz daha koruyarak daha da iyi yaşatabiliriz onu.”

‘Değerlerimiz yok edilirken tavır koydu’

İstanbul Büyükkent Şube Başkanı Sami Yılmaztürk ise “Bir kaybın ardından bir acı çöker içimize. Her ölüm erkendir. Aydın Ağabey hiç ölmeyecek gibi gelmişti. 17 Haziran 2017 tarihinde burada 96 yaş gününü kutladık hep birlikte. O gün Aydın Ağabey’in 100’üncü yaşını kutlayacağımızı konuşmuştuk. Aydın Ağabey’in 100. yaşında belki fiziki olarak belki birlikte olamayacağız ama onun gülen yüzünü, sohbetini her yıl 17 Haziran’da tekrar tekrar hatırlayacağız” dedi. Yılmaztürk, “1956-57 İstanbul Menderes yıkımlarımda, 85 ve sonrası 89 Dalan yıkımlarında ve 2005 sonrası kentsel dönüşüm adı altında sadece İstanbul’da değil tüm Türkiye’de doğal, tarihi ve kültürel değerlerimiz insan ve mekân ilişkisi yok edilirken Türkiye’nin gerçekten insan hakları konusunda her daim öne çıkmış isimleri yıkımlara destek verirken insan ve mekân ilişkisini anlayamamışken Aydın Boysan’ın insan hakları mücadelesinde o kadar iddialı olmadığı halde tavır koymuş olması onun ayrı bir özelliği olduğunu düşünüyorum. Bunu özellikle belirtmek istiyorum” dedi.

Sevenleri Teşvikiye’ye akın etti

TMMOB’daki tören sonrası Aydın Boysan’ın cenazesi Teşvikiye Camisi’ne getirildi. Burada Boysan’ı sanat, iş ve siyaset dünyasıyla birlikte yüzlerce seveni uğurladı. Cenaze törenine katılanlar arasında Koç Holding Yönetim Kurulu Onursal Başkanı Rahmi Koç, Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, CHP İstanbul Milletvekilleri Akif Hamzaçebi, Gülay Yedekçi ve Sezgin Tanrıkulu, gazeteci, yazar ve siyasetçi Altan Öymen, sanatçılar Suna Selen, Rutkay Aziz, Mustafa Alabora gibi isimler vardı. Törenin ardından Boysan’ın cenazesi alkışlarla, defnedilmek üzere Ortaköy Mezarlığı’na yola çıktı ve orada toprağa verildi.

‘Vasiyeti var, kederle anmayacağız’

Aydın Boysan’ın ardından kendisiyle dostluk kurmuş, yakın arkadaşları ve sevenleri anılarını anlatırken yüzlerde hep bir gülümseme vardı. Bunun en önemli nedenini aynı zamanda Silivri Cezaevi önünde Umut Nöbeti’nde beraber nöbet tuttuğu Mustafa Alabora anlattı. Alabora, “Aydın Ağabey’i asla kederle anmayacağız. Çünkü vasiyeti var. Onu hep eğlenerek anacağız. Çünkü gerçekten çok eğlenceli bir adamdı. Bütün kültürel birikimlerine, kendine emek vermesine karşın bunları espriyle anlatırdı. Hatta kitabının bir tanesinde şöyle bir laf eder: ‘Mizah, biz akıllı insanların büsbütün çıldırmasını engeller.’” diye konuştu. Boysan’ın sofra arkadaşlarından Adnan Işık ise dostlarıyla aralarındaki bir muhabbetten şöyle bahsetti: Aydın Boysan’ı annesi bal kutusuna doğurmuş, ama rahmetli oradan rakı kutusuna atlamış... Aydın Boysan hakkında görüşler şöyle:

RAHMİ KOÇ: Hoşsohbet, keyifli, iyi bir mimar, iyi bir dost. İçkiyi de severdi, güzel yazı yazardı. Onunla birlikte bir yemekte bulunmak insanı gençleştirir, tansiyonunu düşürür ve ömrünü uzatırdı. Allah rahmet eylesin, geri kalanlarına uzun ömürler versin. Çok değerli bir insandı.

CEVAT ÇAPAN: Aydın Ağabey, hepimize kendi gönül zenginliğinden birçok armağanlar verdi. Hem dostluğun ne olduğunu, hem çalışmanın insanı nasıl mutlu ettiğini, birlikte yaşamanın sanatların en güzeli olduğunu bize çok dolaylı bir şekilde öğretti. Onunla birlikte yaşadığımız çok güzel zamanlar oldu ve bu hayatı anlamlı kılan şeylerden bir deneyim oldu bizim için.

RUTKAY AZİZ: Ne diyebiliriz ki... Sevenleri, dostları, bizler Aydın Boysan’ı kaybettik ama bence Aydın Boysan’ı İstanbul kaybetti, Türkiye kaybetti. Öylesine bir değerdi ki onunla muhabbet etmek, onun anılarını dinlemek başlı başına bir keyifti. Ama ben ne yazık ki onun son yıllarına yetiştim diyeyim. Daha gençken tanımayı açıkçası çok isterdim. Her gün bir değerimizi yitiriyoruz, dün (önceki gün) Münir Hoca’yı uğurladık bugün (dün) Aydın Boysan... Işıklar içinde yatsınlar, özleyeceğiz.

SEZGİN TANRIKULU (CHP MİLLETVEKİLİ) Son yüzyılın tanığıydı kendisi. Çok esaslı bir mimardı, bir meslek insanıydı. Bir muhabbet insanıydı. Dost âşığı ve vicdan sahibi bir insandı. Türkiye’nin bütün sorunlarına duyarlıydı. Kolay yetişmeyen ve bu kadar geniş bir çerçevede entelektüel birikimi olan ender insanlardandı. Kendisini saygıyla anıyorum. Rahmet diliyorum. Ayrıca önemli bir tarafı da tabii rakı muhabbetlerinin duayeni olmasıydı. Şunu da iyi biliyorum ki rakıda ÖTV’ye karşıydı.

HAYRİ İNÖNÜ (ŞİŞLİ BELEDİYE BAŞKANI) Aydın Bey’le ilişkimiz oğluna dayanıyor. Oğlu Alman Liseli’ydi ben de oradaydım. Aydın Bey’i herkes tanıyor elbette ama kaybı özellikle bizim gibi tanıdıkları için oldukça acı oldu. Değerli bir insandı.

KENAN KOCATÜRK (Yayıncılar Birliği Başkanı ) Üzgünüz. Sadece renkli kişiliğiyle değil, Türkiye’nin en önemli endüstri binalarının mimarıydı. Ama çok yönlülüğüyle beraber hayatımıza zenginlik katıyordu. Çok arayacağız. Anılarımızda yaşayacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler