Rum Yetimhanesi ‘tehlike altında’

Avrupa’nın kültürel mirasının korunması yönünde çaba gösteren Europa Nostra kuruluşu ile Avrupa Yatırım Bankası Enstitüsü, “2018 yılı Tehlike Altındaki 7 Kültür Varlığı” programının listesi için aday gösterilen 12 kültürel miras arasına Büyükada’daki Rum Yetimhanesi’ni de dahil etti.

Yayınlanma: 19.01.2018 - 21:01
Abone Ol google-news

Avrupa’nın kültürel mirasının korunması yönünde çaba gösteren Europa Nostra kuruluşu ile Avrupa Yatırım Bankası Enstitüsü, “2018 yılı Tehlike Altındaki 7 Kültür Varlığı” programının listesi için aday gösterilen 12 kültürel miras arasına Büyükada’daki Rum Yetimhanesi’ni de dahil etti. Avrupa’nın tehlike altındaki 7 kültürel miras alanından oluşacak kesin liste 15 Mart’ta açıklanacak.

‘Yapı çökebilir’

Prens Adaları’nın en büyüğü Büyükada’da yer alan Rum Yetimhanesi Avrupa’nın en büyük, dünyanın ise ikinci en büyük ahşap yapısı olarak kabul ediliyor. Yapı, İstanbul’un önemli mimarlarından Alexander Vallauri tarafından 1899 yılında, lüks bir otel ve kumarhane olarak inşa edilmişti. 1900’lerin başında Prens Adaları kentin kozmopolit karakterini yansıtan, İstanbul’daki değişik dini ve etnik kökenden gelen cemaatlerin tercih ettiği yazlık bir mekâna dönüşen yetimhane, o dönemi ve dönemin toplum yapısını yansıtması açısından önemli sayılıyor.

1980’deki yangın ile zarar gören yapının bugün olumsuz hava şartlarına tümüyle açık durumda olduğu ve denize yakın oluşunun durumunu daha da kötüleştirdiği belirtiliyor. Çatısının bazı bölümleri ve köşe dikmeleri düşmüş durumda olan yapının bütünüyle çökme tehlikesi ile karşı karşıya olduğu bildiriliyor. Yapıyı “2018 yılı En Tehlikede 7 Kültürel Miras” programına aday gösteren Europa Nostra Türkiye / Bizim Avrupa Derneği, yapının acil onarım ve bakımının yapılmasını ve bu amaçla, ilgili bütün tarafların kaynak ve çabalarının bir araya getirileceği bir kampanyanın öncelikle yürütülmesini öneriyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler