Ankara’da ‘Sadece Diktatör’ yasağı...

Barış Atay’ın Kadıköy’de sahnelenmesi yasaklanan “Sadece Diktatör” adlı oyununun Ankara’da oynanması valilik tarafından süresiz olarak yasaklandı.

Yayınlanma: 22.01.2018 - 22:19
Abone Ol google-news

Kadıköy’de yasaklanan ‘Sadece Diktatör’ isimli tiyatro oyunu Ankara’da süresiz olarak yasaklandı. Yasak kararına tepki gösteren oyuncu Barış Atay, kişisel Twitter hesabından Ankara Valiliği’ni etiketleyerek, “”Yasaklamışsınız da o yasak olmamış. Neyi, niçin yaptığınızdan o kadar haberiniz yok ki “geçen yıl oynadığım” temsili bu yıl oynayacağımı sanıp yasaklamışsınız. Sizi acar, çılgın dedektifler sizi :)” yorumunda bulundu.

Valilik kararında, yasaklamaya gerekçe olarak ‘huzur ve güvenliğin sağlanması’ gösterilirken şu ifadelere yer verildi:

“Sadece Diktatör adlı tiyatro organizasyonu, Barış Atay isimli şahıs ile çeşitli kurum ve kuruluşlar, sivil toplum örgütleri organizesinde ilimizin muhtelif yerlerinde, salonlarında yapılacak birtakım toplumsal hassasiyet ve duyarlılıkları içeren tiyatro, panel, söyleşi, sinema, sinevizyon, sergi vb. eylem ve etkinlikler, 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 11/c maddesine göre ilimiz sınırları içerisinde huzur ve güvenliğin, kişi dokunulmazlığının, tasarrufa müteallik emniyet kamu esenliğinin sağlanması amacıyla, 2911 sayılı Toplantı Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nun 17’nci maddesi ve 2935 sayılı Olağanüstü Hal Kanunu’nun 11/fh maddesi hükümleri doğrultusunda Ankara Valiliğince süresiz olarak yasaklanmıştır.”

Yasak kararının ardından kişisel Twitter hesabından paylaşım yapan Atay, Ankara Valiliği’ni etiketleyerek, “Yasaklamışsınız da o yasak olmamış. Neyi, niçin yaptığınızdan o kadar haberiniz yok ki “geçen yıl oynadığım” temsili bu yıl oynayacağımı sanıp yasaklamışsınız. Sizi acar, çılgın dedektifler sizi :) Nispet yapar gibi olmasın da hem de matine-suare oynadım o gün :) Yani geçen yıl. 28 Ocak 2017’de :)”

Oyuncu Barış Atay, oyunun son olarak Ankara’da yasaklanmasının ardınadan Oyuncular Sendikası Başkanı olan Demet Akbağ’ın sessizliğine de isyan etti. Yurt çapında getirilen engelleme ve yasaklara şu ana kadar her hangi bir tepki göstermeyen Demet Akbağ’ı kişisel Twitter hesabından etiketleyen Atay, “Bugün; Ankara valiliği, oynadığım oyunu yasakladı. Onunla yetinmedi, Ankara sınırları içerisinde,benim içinde olduğum, sinema, sinevizyon, sergi, söyleşi vb her şeyi süresiz yasakladı. Kurucu üyelerinden biri olduğum sendikanın başkanısınız ya! Haberdar olmak istersiniz...” ifadelerini kullandı.

TEB’den açıklama

Tiyatro Eleştirmenleri Birliği (TEB) bir bildiri yayımlayarak kamuoyuna seslendi. Bildiride şu ifadelere yer verildi: “Yaşamı anlamlandırmak adına en önemli sağaltım araçlarından biri olan tiyatronun bilinçlendiren, bellek tazeleten, arındıran, uyandıran, eleştirel düşünmeye sevk eden etkilerinden tedirgin olup, sansür, işten uzaklaştırma, ödenekleri kesme, hedef gösterme, ötekileştirme ve son olarak oyun yasaklamaya kadar varan uygulamalar rahatsız edici boyuttan çıkıp uygar yaşamı tehdit edici bir noktaya gelmiştir. Bir arada barış içinde, sevgiyle ve sanatla dünyayı anlamlandırma, değiştirme, güzelleştirme çabasına gelen bu tepeden inmeci müdahalelerden güç alan kimi odakların sosyal medya hesaplarından yansıyan tehditkâr söylemleri çoksesliliğin, demokrasi kültürünün olmadığı yer ve zamanda hayatımızın nasıl çoraklaşacağının örneklerini göstermektedir. Bu nedenle, fikirlerin özgürce söylenmesinden kimseye zarar gelmeyeceğini, ancak böylelikle birbirimizi anlayıp gelişeceğimizi, ortak akılda buluşabileceğimizi tekrar ifade ediyor, sanatın dönüştürücü, sağaltıcı gücüne olan inancımızı yüksek sesle haykırıyoruz.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler