Doğum gününde Mozart

Doğuş Çocuk Senfoni Orkestrası, ünlü bestecinin operasını sahneledi.

Yayınlanma: 27.01.2018 - 23:03
Abone Ol google-news

27 Ocak 1756 Ünlü besteci W. A. Mozart’ın doğum günü. Bundan 262 yıl sonra bestecinin “Sihirli Flüt” operası sahneleniyor. Mozart’a bu doğum günü armağanını kimler veriyor? Doğuş Çocuk Senfoni Orkestrası bu anlamlı günü kutlayan kuruluş. 2016 yılında Doğuş Grubu’nun bir sosyal sorumluluk projesi olarak kurduğu bu orkestra bestecinin bu operasını seslendiriyor. Orkestra kimlerden oluşuyor? Orkestrada yer alan müzisyenler konservatuvar öğrencisi çocuklar. 10-18 yaş arasındaki gençler, orkestranın şefleri tarafından yapılan seçmelerle orkestrada görev alıyorlar. Son konser kampında 90 çocuk orkestrada yer alıyor. Çalışmaları arasında sadece Mozart değil, Mussorsky de var. Çıplak Dağda Bir Gece’nin ezgileri salonda birbirini izliyor. Daha önce de büyük yapıtlar seslendirildi. Beethoven, Dvorjak, yapıtlarıyla yeniden aramızda gezindiler. Birçok ünlü solist orkestra ile izleyicilere seslendi. Orkestranın 12 yılı, ülkemizin çeşitli yerlerinde konserler verdi. Yurtdışında da verilen konserlerle Türkiye’nin müzik alanında nerelere geldiğini gösterdi. Orkestra şefi Prof. Rengim Gökmen orkestranın müzik direktörü. Yardımcı şefler Oğuzhan Kavruk, Tolga Taviş, Hasan Niyazi Tura çocukları hazırlıyorlar, eğitiyorlar ve yetiştiriyorlar. Orkestra psikolojik danışmanı Dr. Erdal Atabek aynı zamanda kültür programları hazırlıyor ve çocuklarla interaktif toplantılar yapıyor. Orkestra kampları aynı zamanda bir müzik ve kültür kampı. Maestro Rengim Gökmen, “Bu proje bir eğitim projesidir” diyor.

Bütün çocuklarda müzik zevki yaratmayı amaçlayan çalışmalar, değişik bestecilerin sevilen yapıtları ile izleyici karşısına çıkıyor. Bütün dünyada çalınan ve dinlenen klasik müzik yapıtları çocuklarda hangi gelişmeleri yaratıyor? Bu soruya ünlü psikiyatr Prof. Nancy Andreasen şu yanıtı veriyor; “Klasik müzik beyinde yeni iletişim ağlarının yaratılmasına yol açıyor. Bu da zihinsel becerilerin artması demek. Zihinsel beceriler, her alanda çocuğun gelişmesinin anahtarı.” Çocuklarda artan dikkat dağınıklığı, müzik çalışmaları ile düzeliyor. Çünkü, müzik çalışmaları dikkatin gelişmesine yardım ediyor. Çocuklarda görülen sebat eksikliği, karar vermede bocalama müzik çalışmaları ile görünür derecede iyileşiyor. Çünkü müzik çalışmaları dikkati arttırdığı gibi, devamlılığı, karar vermeyi gerekli kılıyor. Klasik müzik dinleyen, bir enstrüman çalan çocuk her zaman soyut kavramlara dayalı matematik gibi, fizik, kimya gibi fen konularını daha çabuk kavrıyor. Bunlar bilimsel araştırmalara dayalı gerçekler. Orkestra çalışmaları ayrıca çocuklarda empati gücünü, yanında seslenen müziği dinlemeyi gerektiriyor. Orkestra çalışmaları çocuklarda sosyalleşmeyi arttırıyor. Birlik olma duygusunu geliştiriyor. Bu ve benzeri nedenlerle müzikle uğraşan çocukların artı değer kazandığı görülüyor. İşte Doğuş Çocuk Orkestrası bu işlevleri üstlenerek 12 yıldır çalışmalarını sürdürüyor.

Konserler nerede ve ne zaman?

Wolkswagen Arena’da verilen konserler 27 Ocak 2018 Cumartesi günü saat 13 ve 16’da iki konser. 28 Ocak 2018 Pazar günü saat 13 ve 16’da iki konser. Ancak bu konserler sadece müzikle kalmıyor. Mozart’ın “Sihirli Flüt” operası aynı zamanda görsel bir şölen. Konusu ormanda geçen bir öykü anlatılıyor. Birbirinden güzel aryalar ülkemizin en değerli sanatçıları tarafından seslendiriliyor. Oyun renkli danslarla seyircileri büyülüyor. Operayı sahneye koyan Murat Göksu her ayrıntıyı dikkate alıyor. Mozart’a doğum günü armağanı olan bu iki günlük gösteri İstanbul seyircisine gerçek bir armağan. Büyükler, çocuklar, herkes bu büyük bestecinin renkli yapıtını izlerken hayal dünyalarında gezinmenin tadını çıkaracaklar. Mozart’ın büyüklüğünü Serhat Kılıç canlandırıyor. Çocukluğunu ise Ata Berk. Görenler için tam bir şölen. Mozart’ı yeniden aramızda görmek de artı kazancımız.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler