‘Sadece Diktatör’ her yerde okundu

Barış Atay’ın sahnelenmesi yasaklanan oyununa tüm Türkiye’den destek geldi. İnternet üzerinden 3 binden fazla indirildiği belirtilen oyun metni, önceki gün saat 20.30’da başta Kadıköy Emek Tiyatrosu olmak üzere Türkiye’nin birçok yerinde tiyatrolar, kafeler, kitabevleri ve açık alanlarda çok sayıda kişi tarafından okundu ve izlendi.

Yayınlanma: 30.01.2018 - 20:20
Abone Ol google-news

Onur Orhan’ın yazıp Caner Erdem’in yönettiği, Barış Atay’ın oynadığı “Sadece Diktatör”ün açık ve kapalı tüm alanlarda oynanmasının yasaklanmasının ardından oyunun metni internette paylaşılmış ve her yerde okunması çağrısı yapılmıştı. İnternet üzerinden 3 binden fazla indirildiği belirtilen oyun metni, önceki akşam saat 20.30’da başta Kadıköy Emek Tiyatrosu olmak üzere Türkiye’nin birçok yerinde tiyatrolar, kafeler, kitabevleri ve açık alanlarda çok sayıda kişi tarafından okundu ve izlendi. Okumaların yayımlanması için İngiltere, Fransa ve İtalya’dan haberciler geldiği ifade edildi. Her tiyatroda internet üzerinden yapılan canlı yayınları da çok sayıda kişi takip etti. Çoğu kişi ise okuduğu metni “#tiyatromadokunma” etiketiyle internet üzerinden paylaştı.

Bu arada oyunun Diyarbakır’da okunduğu yerlerden olan V Kültür Kitchen adlı mekân, Twitter hesabından açıklama yaparak, “Bu akşam Barış Atay’a destek amaçlı canlı yayında okunan ‘Sadece Diktatör’ tiyatro metnini okuduğumuz için polis mekânımıza gelip okuyan ve dinleyenler hakkında tutanak tutup işlem yaptı. Kapatma cezası gelecektir büyük ihtimalle” ifadelerini kullandı.

Atay’ın hesabı kapandı

Öte yandan, “Sadece Diktatör”ün okunmaya başladığı sırada Barış Atay’ın Twitter hesabı askıya alındı. Atay’ın hesabı daha sonra tekrar açıldı. Ünlü oyuncu ardından Twitter hesabında, “Bugünkü dayanışma için bütün meslektaşlarımıza, seyircilerimize ve tüm sanatseverlere teşekkür ederiz. Sanatın asla yasaklanamayacağını herkese gösterdiniz. #SadeceDiktatör- Yasaklar ama sanat elbet ulaşır. Var olun. Dayanışmayla, sanatla” mesajını paylaştı. “Sadece Diktatör”, üç yıldır yurtiçi ve yurtdışında 150’den fazla kez sahnelenmiş ve binlerce kişiye ulaşmıştı. Ancak 9 Ocak tarihinde ilk olarak Artvin’de başlayan valiliklerin OHAL yasakları, ardından Ankara, İzmir ve son olarak da İstanbul’a kadar ulaşarak oyunun sahnelenmesine engel olmuştu.

Gitmek üzerine bir hikâye

Platform Tiyatro’nun sahnelediği “Berlin Zamanı” şubat ayında izleyiciyle buluşmaya hazırlanıyor. Bugünlerde yolunu arayan üç Türkiyeli gencin hikâyesini, yeni göç dalgası üzerinden anlatan ‘Berlin Zamanı’ Türkiye ile Almanya ortak yapımı bir oyun. Ceren Ercan’ın yazdığı, Frank Heuel’in sahneye koyduğu ve Ezgi Çelik, Tuğçe Altuğ ve Kutay Kunt’un oynadığı oyun bugünün ikliminde günümüzün insanlarını, dilini ve arayışlarını sahneye taşıyor. Oyun; 9-18-23 Şubat tarihlerinde Toy İstanbul’da, 16 Şubat’ta Das Das’da ve 20 Şubat günü Oyun Atölyesi’nde izlenebilir.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler